On, hrdina dne

Kid Brother, The

Komedie / Rodinný / Romantický

USA, 1927, 84 min

Carl Davis

All-American boy přesídlil z velkoměsta na venkov, aniž by tím utrpěla jeho vtipnost. Vždyť i příroda skýtá nejedno místo vybízející svou výškou k obratnému šplhání do výše a nebezpečným pádům. Chce-li ovšem nabýt absentující mužnosti a získat zpět ztracenou otcovskou lásku, musí Harold v očích své milé a svého otce vyšplhat pěkně vysoko. Lloydův předposlední němý film obsahuje krom perfektních gagů i momenty nezvykle vážné a zrežírované na úrovni těch nejlepších dobových žánrovek. Aby jej ostatní začali nazývat hrdinou dne, bude se muset krom romantických nástrah vypořádat také s nezničitelným padouchem (thriller) a samozvanými strážci zákona (western). Podobně jako u Friga na mašině ani zde nejde o zábavu natřískanou gagy, o řemeslně precizní dílo bezesporu ano. 85%(1.2.2010)

Osmidílná veselohra, kde Harold Hickory je synem šerifa na Dalekém západě.. vypátrá a zneškodní lupiče ukradeného peněžního vaku, který byl svěřený šerifovi do opatrování. •• Tato dlouhometrážní veselohra byla jako jediná považována za ztracenou.. naštěstí cca před 30lety byla objevena jedna kopie.. • • a co natáčí Chaplin, Keaton & Langdon v tomto roce? Chaplin v tomto roce neuvádí nic, pouze začíná pracovat na Cirkus (1928) • Keaton uvádí svůj nově dotočený film Frigo na mašině (1927) a natáčí College (1927) • Langdon uvádí filmy His First Flame (1927) . Long Pants (1927) . Three's a Crowd (1927)(18.2.2007)

Harold Lloyd jako černá ovce mocné a taky hodně buranské rodiny z divokého západu. Protože Harold nemá svaly jako ostatní, nevezmou ho na hon za lupiči a tak se musí pokusit na vlastní pěst. A jak už to tak v groteskách bývá, slízne přes veškeré patálie všechnu smetanu nakonec on. Podle mě mnohem lepší než O patro výš a jedna z nejlepších němých grotesek vůbec. I sám Lloyd měl ze všech svých filmů nejraději právě tento.(21.11.2006)

Snímek, který příliš nevybočuje z klasické šablony většiny Loydových filmů, má však od doposud shlédnutého, něco navíc a to jsou místy opravdu velice vtipné a nápadité pasáže. Minimálně tři scénky jsou skutečně vynikající, proto se snímku dá lecos odpustit, jako je například právě trochu hloupoučký děj. 80%.(29.4.2010)

Harold vyměnil mrakodrapy za stromy a docela se mu daří. Některé fórky geniální, ale jako celek to zase tak moc vtipné není. Vlastně to je jako ostatní Lloydovky. Je to vtipný, ale nijak zvlášť se nezasměju :-)(17.9.2010)

{37/1001} The Kid Brother je dobře napsaný, zrežírovaný i zahraný, ale Lloydovi chybí to charizma jako měl třeba a hlavně Buster Keaton. Možná právě proto je dnes z trojice klasiků němého filmu (Chaplin, Keaton, Lloyd) právě Harold Lloyd ten nejméně připomínaný, i když ve své době byly jeho filmy daleko více komerčně úspěšné než kolegů Chaplina a Keatona. 50%(17.9.2010)

Oproti Chaplinovskýmu apelu na lidskost a na člověka nabízí Lloyd dobrodružnou a romantickou srandu s happy endem, což občas přijde vhod. Fakt jsem se docela hodně nasmál. Lloydovi nápady neznají mezí. Nejvíc mě snad pobavil jeho způsob umývání nádobí - ten chlapík snad vynalezl automatickou pračku :) Jinak mi taky dost připomíná co do vzhledu a outsiderství Woodyho Allena...(9.4.2009)

Nápaditý scénář zakrývá fakt, že Harold Lloyd má do Bustera Keatona a Charlese Chaplina svým komediálním talentem daleko. To ale nic nemění na faktu, že jde o skvělou komedii nejen pro fandy grotesek němé éry.(12.12.2009)

• Babous

Nemám rád cirkusové prostředí, Harold Lloyd na Bustera Keatona bohužel nemá. Pro mě velice nezábavné.(27.8.2011)