Reklama

Reklama

Líbánky

(festivalový název)
  • Srbsko Medeni mesec (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nik a Melinda jsou Albánci. Marko a Vera Srbové. Žijí v sousedních zemích a mají i podobný sen. Najít lepší život. Nik a Melinda touží odjet do Itálie, kde by se osvobodili od rodinných očekávání a vesnických tradic a mohli prožít svou nedovolenou lásku. Marko a Vera cestují do Rakouska, kde by talentovaný violoncellista Marko mohl získat místo ve slavné Vídeňské filharmonii. Společný sen ale narazí na stejný problém. Přestože mají víza v pořádku, oba páry uváznou na hranicích. Muži sice nemají nic společného s teroristickým útokem, který se před několika hodinami odehrál v Kosovu, ale dílem náhody a necitelnosti úřadů se zdá, že jejich sny se právě rozplynuly... Přestože se hrdinové Paskaljevićova filmu nikdy nesejdou, sdílejí dědictví téže minulosti, která v očích západní Evropy učinila z regionu nedůvěryhodné a nestabilní místo a vrhla na jejich životy stín nenávisti, nesnášenlivosti a smutku. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (19)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Škoda přehnaně syrové formy, protože právě ona občas diváka zbytečně vypuzuje z děje (namísto, aby ho vtahovala). Jinak toto paralelní albánsko-srbské putování za svobodou představuje angažované politické drama ze současnosti v naprosto optimální podobě. Je tu kontext, tvůrčí nadhled, velmi plastické charaktery a kritická naléhavost. Paskaljević zúročil letité zkušenosti a v nesmírně obtížném žánru obstál se ctí – nikam diváka netlačí a přitom jeho emoce zasahuje bez větší křeče. V letošních Varech mezi apelativními dojáky s politickou tematikou příjemné zjevení. [MFF KV 2010] ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, s fungující romantikou, stejně tak humorem, zobrazením vztahů mezi soupeřícími národy, pohrávání si s předsudky, jasné a pochopitelné poselství; to vše Líbanky nabízejí. K tomu bezútěšný konec a kopanec všem těm naivním jedincům, kteří věří, že západ přijímá imigranty s otevřenou náručí, celkově slabší 4*. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Politicky adresný Goran Paskaljević o smutných stránkách novodobé evropské historie. Giancarla Gianniniho jsem ve filmu skutečně neviděla. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až na tu přeháňku na obou hranicích velice příjemný a ještě více naléhavý film. Příčiny jugoslávské občanské války, jenom "jinak řečeno". Příčiny jakékoliv války, neshody mezi státy, mezi kýmkoliv. "To my ne, to oni!" A to je přesný. Bijte je dobytky, vždyť to nejsou naši! Šovinismus, egoismus, nutnost prosadit se na úkor druhého. Petar Bozovic, jeho dvouhlavňovka, dvě hodně balkánské svatby a po hlubším zamyšlení neuvěřitelně citlivý a smutný film o tom, jací jsme my lidé hovada. Nelituju, že jsem filmu mimo hlavní sekci dal přednost na úkor aktuálnější animované . Cinema Mundi, 2014. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Snaha na zmenu a únik z pút tradícií dvoch mladých párov, ktorá ostro narazí na hraniciach vysnívaného sveta. Veru nikto na nich nečakal s otvorenou náručou. Smutný a pravdivý príbeh, ktorých bolo a ešte aj je, len s obmenou reálií určite stovky ak nie tisíce a predsa vás dokáže zaujať. Vďaka režisérovi za ten záver, ktorý vlastne nič nepovedal, aspoň ponechal malú iskričku nádeje. Krásne, smutný film. Veľká škoda, že k jeho pozretiu v našich končinách potrebuje ovládať aspoň chorváčtinu (existujú totiž dostupné chorvátske titulky), ak z filmu chcete aj niečo mať :-(. Našťastie mne stačili. 90%. Videné v rámci Challange tour - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Voči filmom s aktuálnymi politickými posolstvami som skeptický a tento ma ani dejovo neoslovil. Nemyslím, že by film bol dosť silným argumentom na masové búranie bariér a zažitých spôsobov. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

45. MFFKV Jeden z nejlepších filmů letošních Varů vypráví příběh o tom, že narodit se, byť jen kousek, za hranicemi Evropské unie je pro život velmi složité. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Potřeboval bych to sice asi vidět ještě jednou (mám titulky jen k té albánské epizodě a srbochorvatštině, byť je to slovanský jazyk rozumím jen částečně), ale dojem z toho mám velmi silný..... I proto, že jsem srbskou hranici překračoval víckrát při cestách do různých balkánských zemí a byl jsem svědkem několika různých incidentů.... ()

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Hořký hezký film o tom, že když jste z Albánie nebo Srbska, ani láska hory nepřenáší. Jednoznačný favorit 45th KVIFF ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

(Shlédnuto v originále se srbskými titulky, jiný jsem bohužel nesehnal) Všechny interesované země jsem nedávno navštívil, a pokud film podává obecné okolnosti pravdivě, teprve teď můžu ocenit jak se mám jako občan EU krásně. EU jako instituci teda jinak nemůžu ani vystát, ale v tomhle případě ji vděčím za hodně.. Žádný debilní víza, žádný debilní otázky a strkání ruky do řitě (cizí do mojí). ()

Sandcrew 

všechny recenze uživatele

Minulý rok jsem podnikl výlet do Bulharska a strávil jsem 5 hodin na srbsko maďarské celnici. Doporučuji vřele všem lidem, je dobré zjistit že můžeme být rádi že pocházíme z České Republiky. Po skončení máte tísnivý pocit u srdce, který je pro mě velice důležitý po shlédnutí správného pětihvězdičkového filmu. Nakonec by se mělo říct jen výborně pane Paskaljevići ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Působivě a hlavně koukatelně natočený snímek (v porovnání s tím ostatním, co jsem ve Varech viděl, tohle prostě musím vyzvdvihnout jako klad :-) o pevně zakořeněných stereotypech, které vládnou lidskému jednání, výkladu událostí a hodnocení druhých a jejichž obětí je i ten, kdo je jimi ovládán, i ten, kdo se od nich dokáže osvobodit. Téma tisíckrát zpracované, ale také ve stejně nesčetných obměnách stále živé. Zde v současné balkánské, bohužel velmi reálné verzi. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou mladých párů (jeden pár je albánský a druhý srbský), kteří hledají své štěstí a budoucnost za hranicemi své vlasti. Téma, které je režisérem Goranem Paskaljevicem podáno velmi poutavým způsobem. Cestou však musí oba páry projít několika zážitky, které definují rozdílnost cestování směrem z "východu” na “západ”. Ve vedlejší roli otce opět Lazar Ristovski. ()

MrD 

všechny recenze uživatele

Můj první Paskaljevič a hned se mi (film i pan režisér před promítáním v KV) líbil. Režisér se choval velmi lidsky, velmi lidsky řekl, že si zatím zajde na dvě, a dívat se s náma nebude protože to už viděl :-). Ohledně filmu samotného - přátelé, nežijeme ve svobodném světě. Víza, obstrukce při cestování, svévole celníků o které tento film vypráví... dokáží udělat z prostého výletu peklo aniž jste terorista. Film byl vtipný ve vykreslování postav (rozkmotření bratři na svatbě), bezohledně dokázal vstoupit do problematických témat rozdělujících Srby, Albánce, Italy (1, parta srbských mladíků ochotná zmlátit jiného Srba proto, že tvrdí, že není jisté, kdo stojí za atentátem v Kosovu a nikoliv to, že to udělali Albánci 2, italští celníci). V Albánii byl dle režiséra film přijat vřele, v Srbsku velmi špatně. ()

Reklama

Reklama