Reklama

Reklama

Líbánky

(festivalový název)
  • Srbsko Medeni mesec (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nik a Melinda jsou Albánci. Marko a Vera Srbové. Žijí v sousedních zemích a mají i podobný sen. Najít lepší život. Nik a Melinda touží odjet do Itálie, kde by se osvobodili od rodinných očekávání a vesnických tradic a mohli prožít svou nedovolenou lásku. Marko a Vera cestují do Rakouska, kde by talentovaný violoncellista Marko mohl získat místo ve slavné Vídeňské filharmonii. Společný sen ale narazí na stejný problém. Přestože mají víza v pořádku, oba páry uváznou na hranicích. Muži sice nemají nic společného s teroristickým útokem, který se před několika hodinami odehrál v Kosovu, ale dílem náhody a necitelnosti úřadů se zdá, že jejich sny se právě rozplynuly... Přestože se hrdinové Paskaljevićova filmu nikdy nesejdou, sdílejí dědictví téže minulosti, která v očích západní Evropy učinila z regionu nedůvěryhodné a nestabilní místo a vrhla na jejich životy stín nenávisti, nesnášenlivosti a smutku. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Sandcrew 

všechny recenze uživatele

Minulý rok jsem podnikl výlet do Bulharska a strávil jsem 5 hodin na srbsko maďarské celnici. Doporučuji vřele všem lidem, je dobré zjistit že můžeme být rádi že pocházíme z České Republiky. Po skončení máte tísnivý pocit u srdce, který je pro mě velice důležitý po shlédnutí správného pětihvězdičkového filmu. Nakonec by se mělo říct jen výborně pane Paskaljevići ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou mladých párů (jeden pár je albánský a druhý srbský), kteří hledají své štěstí a budoucnost za hranicemi své vlasti. Téma, které je režisérem Goranem Paskaljevicem podáno velmi poutavým způsobem. Cestou však musí oba páry projít několika zážitky, které definují rozdílnost cestování směrem z "východu” na “západ”. Ve vedlejší roli otce opět Lazar Ristovski. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Potřeboval bych to sice asi vidět ještě jednou (mám titulky jen k té albánské epizodě a srbochorvatštině, byť je to slovanský jazyk rozumím jen částečně), ale dojem z toho mám velmi silný..... I proto, že jsem srbskou hranici překračoval víckrát při cestách do různých balkánských zemí a byl jsem svědkem několika různých incidentů.... ()

MrD 

všechny recenze uživatele

Můj první Paskaljevič a hned se mi (film i pan režisér před promítáním v KV) líbil. Režisér se choval velmi lidsky, velmi lidsky řekl, že si zatím zajde na dvě, a dívat se s náma nebude protože to už viděl :-). Ohledně filmu samotného - přátelé, nežijeme ve svobodném světě. Víza, obstrukce při cestování, svévole celníků o které tento film vypráví... dokáží udělat z prostého výletu peklo aniž jste terorista. Film byl vtipný ve vykreslování postav (rozkmotření bratři na svatbě), bezohledně dokázal vstoupit do problematických témat rozdělujících Srby, Albánce, Italy (1, parta srbských mladíků ochotná zmlátit jiného Srba proto, že tvrdí, že není jisté, kdo stojí za atentátem v Kosovu a nikoliv to, že to udělali Albánci 2, italští celníci). V Albánii byl dle režiséra film přijat vřele, v Srbsku velmi špatně. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

(Shlédnuto v originále se srbskými titulky, jiný jsem bohužel nesehnal) Všechny interesované země jsem nedávno navštívil, a pokud film podává obecné okolnosti pravdivě, teprve teď můžu ocenit jak se mám jako občan EU krásně. EU jako instituci teda jinak nemůžu ani vystát, ale v tomhle případě ji vděčím za hodně.. Žádný debilní víza, žádný debilní otázky a strkání ruky do řitě (cizí do mojí). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o vůbec první koprodukci mezi Srbskem a Albánií. (Cimr)
  • Představitelé dvou různých párů, srbského a albánského, se na natáčení nikdy nepotkali. K jejich setkání došlo až na festivalu v Benátkách. (Cimr)

Reklama

Reklama