Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výherce Zlaté palmy na filmovém festivalu v Beverly Hills - Okupace 101 je tematicky a koncepcí poměrně ojedinělým dokumentem. Snaží se proniknout do hlavních historických a aktuálních příčin Izraelsko-Palestinského konfliktu, který trvá již několik desetiletí. Okupace 101 představuje komplexní rozbor faktů a mnoho přehlížených souvislostí. Dále poukazuje na mnoho mýtů, které ve světě vznikly a převládají. Film je koncepčně jasně seřazen v chronologickém sledu událostí, které předcházeli dnešnímu tristnímu stavu. Od první vlny židovské imigrace z Evropy roku 1880, přes napětí v roce 1920, vystěhovávání Arabů z Palestiny, uznání státu Izrael roku 1948, válce roku 1967 až k příchodu první Intifády roku 1987 (nazývané také jako „Válka kamenů“ ), mírový proces v Oslu, který v červenci 2000 skončil nezdarem, a po kterém přišla druhá Intifáda. Počátky a průběhem tvorby bariér a oddělení Gazy... Film také popisuje život pod izraelskou vojenskou nadvládou, dále se podrobně zaobírá rolí vlády Spojených států, na průběh konfliktu. Je zde také poukázáno na hlavní překážky, které znemožňují ustanovení dlouhodobého a životaschopného míru ve Svaté Zemi. Kořeny konfliktu jsou vysvětleny prostřednictvím osobních zážitků, od předních učenců Středního východu, mírových aktivistů, novinářů, náboženských vůdců a humanitárních pracovníků, jejichž hlasy jsou příliš často potlačovány v amerických médiích... Z mnoha předložených faktů či historických spojitostí nám dokument předkládá zostřený obraz, který se může poměrně lišit od zažité představy o realitě a „tzv. správnosti“ věcí. Co je skutečné pravda? Je lidská spravedlnost opravdu slepá? Kam až může zajít neinformovanost a nenávist? Je možné se na věci dívat černobílým pohledem? To jsou jen některé otázky, které film předkládá... (JohnBruk)

(více)

Recenze (13)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zajímavá sonda do agresivní politiky Izraele a izraelského přístupu k palestinskému obyvatelstvu v pásmech Gazy a na Západním břehu. Za podpory USA a s nálepkou historicky utiskovaného národa Izrael systematicky a beztrestně vyvlastňuje arabské obyvatelstvo, porušuje základní lidská práva i základní body Ženevské úmluvy...spíše jednostranný dokument, ale mimořádně zajímavý. Arabský úhel pohledu na Izraelsko-Palestinský konflikt člověk zase tak často nevidí. ()

Marwiner 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený, bohužel silně nevyvážený... tak silně nevyvážený, že mám problém napsat "dokumentární" film. Uvedu jen jeden příklad. Šestidenní válka, byla bezprostřední příčinou okupace palestinských území. Egypt z oblasti vypudil mírové síly OSN, provedl částečnou mobilizaci a společně se Sýrií, Irákem a Jordánskem přisunuli vojska k Izraelským hranicím. Palestinská území přitom použili (nebo spíš plánovali použít) jako nástupní prostory pro útok do Izraele. V následné válce Izrael zvítězil a fakt, že z palestinských území byly vedeny útoky, je hlavní důvod proč se židovský stát, dodnes odmítá z těchto území stáhnout. Nic z toho ve filmu nezazní. Dozvíte se pouze to, že v roce 1967 byla nějaká válka (kdo jí vyvolal vám film taktně zamlčí), při níž Izrael zabral další palestinská území. Takovýmto způsobem je ve filmu pokrouceno téměř vše. Přesto, že výše uvedené vypadá na jasný odpad, dlouho jsem váhal jak hodnotit. Šikana Palestinců na okupovaných územích je totiž smutnou realitou a za její zveřejnění si tvůrci nějakou tu hvězdu zaslouží. Nakonec dávám jednu hvězdu, ale hodně nejistě s opravdu silným náběhem na odpad! ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Európski židia, ktorí boli už v období prvej svetovej vojny prenasledovaný, vytvorili organizáciu Sionistov, ktorá chcela vytvoriť bezpečný židovský štát na území Palestíny, kde žili Arabi, tvoriaci 96% populácie. Počiatok konfliktu bol prísľub Britov, ktorí odsúhlasili Sionistom, že si na území Palestíny môžu vytvoriť štát napriek tomu, že už pôvodným obyvateľom, Arabom, dali taktiež sľub, že samotné územie patrí len im. V roku 1930 bol po neustálej migrácii európskych Židov podiel Arabov na území Palestíny 86%. Začiatkom druhej svetovej vojny sa počet židov zdvojnásobil. Konflikt nadobudol na najväčšej sile v roku 1947, keď Briti predložili židovský problém OSN, ktorá rozhodla, že sa Palestína rozdelí na dve časti - Arabský a Židovský štát. Pôvodný obyvatelia Arabi dostali 46% územia, pričom tvorili 2/3 populácie, Európsky židia 56%, pričom pôvodne vlastnili len 8% celkového územia. Po tomto rozhodnutí začali Sionisti okupovať hlavné arabské mestá Palestíny. Prvou etnickou čistkou bol masaker v obci Dejr Jásín, kde bolo povraždených viac ako 100 žien či detí. Na tejto udalosti.bolo z územia Palestíny vytlačených viac ako 300 000 pôvodných obyvateľov. Následne nato vyhlásil Izrael dané územie za svoj štát, pričom zabral väčšinu územia, ktoré patrilo Palestíne - TERAZ už 78% územia. Západný breh zostal pod kontrolou Jordánska, a pásmo Gazy pod nadvládou Egypta. Napriek tomu, že bolo z 500 palestínskych obci 400 zničených, bolo medzi Izraelom a Arabmi vyhlásené prímerie. Izrael však napriek všetkému bránil pôvodným obyvateľom k návratu do svojich domovov. Rok 1967 bol z pohľadu konfliktov poslednou kvapkou. Totálnu nestabilitu na blízkom východe spustilo napadnutie posledného územie Palestíncov Izraelom - teda pásmo Gazy a Západného brehu. Po vzbure pôvodných obyvateľov Izrael prijal opatrenie "Lámania kostí". Zvrat v podobe podania rúk pod zámienkou definitívneho mieru medzi Izraelom a Palestínou v roku 1993 v  Bielom dome bol však len fiktívnou záležitosťou. Izrael neustále pokračuje v okupácií, vo vytláčaní pôvodných obyvateľov z územia Palestíny. Tentoraz, už pod štítom USA, ktorá denne "investuje" do Izraelsko Palestínskeho konfliktu 6 až 8 miliónov dolárov. Zúfalí ľudia podnikajú zúfalé kroky. A takto vznikol "terorizmus". Boh žehnaj Amerike. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Hrozná propaganda. Dobře zpracované je osídlení Palestiny a růst židovské populace. Problém jsou také radikální izraelští osadníci - to ano. Zbytek je ideový monolit arabské strany. Neustálé prostřihy na stěžující si děti (a co neuvěřitelně vysoká natalita palestinských žen?), lživě zjednodušené izraelské války (to se zmínilo jen tak na okraj, protože se to nehodilo - Egypt byl obětí :) ), primitivní omlouvání palestinských sebevrahů, americká mrtvá studentka (nachází se ve válečné zóně a chová se jak v USA?!?) = DEMAGOGIE. 22%. ()

Shadowland 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl zrovna v době, kdy Izrael v mezinárodních vodách vtrhl na lodě vezoucí humanitární pomoc do Gazy a pozabíjel na nich 9 nevinných lidí (květen/červen 2010). V mrtvolách těchto 9 lidí bylo nalezeno celkem 30 kulek a některé z nich byly vypáleny z bezprostřední blízkosti. OSN incident odsoudila a žádala mezinárodní vyšetřování, Izrael, opět za podpory USA si údajně své záležitosti umí vyřešit sám... Zajímavý článek je také na: http://www.zivel.cz/index.php?content=article&id=448 ()

Zajímavosti (3)

  • Autoři byli zatčeni v Gaze na sedm hodin izraelskou armádou a byl jim sebrán natočený materiál. (Prefectus)
  • Snímek v Evropě vyšel poprvé v Irsku. Omeish jako důvod uvedl boj Irů proti britské okupaci. (Prefectus)

Reklama

Reklama