Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)

Drama / Komedie

Československo, 1984, 29 min

Pavel Háša

Viz. můj komentář k Dr. Kazisvět(27.12.2008)

hm, co říct, je to smutné, aneb jedna z těch nejlepších povídek malostranských se skvělým Peškem, a příběhem o síle a hrůznosti pomluv a závisti. Velmi důstojné ztvárnění se vším, co je důležité.(10.3.2011)

70%. Nezapomenutelná postava dobrosrdečného žebráka pan Vojtíška v podání Ladislava Peška, který se v této povídce nechtěl oženit se starou babkou, za což nakonec zaplatil životem.(15.10.2009)

Závist je špatná lidská vlastnost, která dokáže napáchat velké škody, stokrát horší je v případě, že se k ní přidají nejrůznější pomluvy a nepravdy. Těm pak člověk horko těžko odolává. O tom se na vlastní kůži přesvědčil žebrák z Malé strany, pan Vojtíšek. Byl to opravdu dobrosrdečný muž, kterému závist zničila život a přichystala mu nepěknou smrt. Baba Milónová by zasloužila nakopat.(15.10.2009)

Symbolické setkání dvou prvorepublikových hvězd Ladislava Peška a Jiřiny Štěpničkové na samém závěru jejich krkolomného profesního i osobního života. Vida, jak vícerozměrně může působit klasická Nerudova povídka.(28.12.2009)