Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický velkofilm se vrací do poloviny 13. století, kdy v Rusku probíhaly pohnuté válečné události. Pro svá vojenská vítězství se stal legendou a je považován za jednoho z největších panovníků v historii Ruska. Alexander Něvský byl milován svým národem a nenáviděn svými nepřáteli. Proslavil se především coby úspěšný vojevůdce v Něvské bitvě, kde porazil Švédy. Dokázal se také vypořádat s řádem německých rytířů v takzvané Bitvě na Čudském jezeře. Film sleduje pohnuté osudy Alexandra, od jeho mládí přes válečná tažení až po smrt v roce 1263 ve věku pouhých 43 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Banda škaredých bradatých Ruskákov sa rozhodla natočiť historický film z doby ktorá sa nedá zneužiť ako politická propaganda. Vybrali si na to nejaké hašterenie sa o to, ktorej falošnej modle by sa mal škaredí a bradatí Rusi klaňať. To bolo presne to obdobie kedy i škaredý a bradatí boli rovnako zaostalí ako zbytok sveta. Prešlo pár rokov a súčasný škaredý a bradatí Rusi ostali na rovnakej úrovni vtedajších škaredých škaredých bradatých Rusov. Ktorý Takže čistá politická nuda ktorá mala vyvrcholiť veľkou epickou bitkou sa zmenila na epilepticky zostrihanú frašku za pochodu rezky znejúcej polky. Škaredí a bradatí Rusi si najskôr museli vygoogliť ako sa bojové scény toča. Na tom by nebolo nič zlé, keby všetky tie efektné bullety a efekty nepoužívali na totálne jalových miestach. Rýchly "hyperakčný" strih tomu zabil posledný klinček. Potenciál obrovský, zúročenie takmer nulové. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Mohu prakticky ve všem souhlasit s misterzem, dobře vystihnul technickou stránku filmu. Nedostatky, ale i klady a to, že mě též zamrzel konec filmu a co se dělo dál až do jeho smrti jsem si musela najít. No, na hlavního hrdinu jsem zírala a říkala si, proč nehraje kdekoliv Vikinga. Tak to byla zase malá poučná sonda do 13.století, kdy si Evropu chtěli rozebrat Švédové a Tataři a jeden mladý kníže si řekl, že se dobrovolně s pomocí svoji pravoslavné víry semlít nenechá... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

S takhle podanou historií nemám sebemenší problém. Jistě, Alexandr je zde popisován jako lidumil a osvícenec, ale pokud to přehlédnete (jde to snadno) a přistoupíte na ruská pravidla historického filmu, tak se budete bavit. Kromě sympatického hereckého obsazení potěší i to, že Rusové neprznili minulost. Doporučuji nevšímat si poslední věty z textu distributora. je úplně mimo. 80% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celé to působí jako ne moc dobře sestříhané z ne úplně špatného seriálu. Čili jednotlivé scény se pohybují v rozmezí lehký podprůměr-slušný nadprůměr, ale mezi nimi jako kdyby kus vždycky chyběl. Tu skočí do děje bez úvodu postava, zásadně ho ovlivní a zase zmizí, tu se rozvine zajímavá scéna mezi dvěma jinými postavami, která jako kdyby souvisela s něčím, co už bylo nebo bude, ale to související chybí. Třeba scéna mezi zrádcem Dmitrijem a jeho otcem byla pěkně dramaticky vystavěná a ukazovala, že záporáci tu nejsou jednorozměrní. Jenže jí chybělo něco předtím a něco potom. Slušná ne moc okázalá bitva na konec. Je to tak 5/10, že mám pro žánr slabost, tak zaokrouhlím na 3*, ale je to s velkou tolerancí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, jak hrdina Alexandr poráží na Něvě ve jménu své Svaté víry představitele té "naší Svaté víry", tedy pohled zcela z druhé strany. Novgorodský kníže představuje lidumila, ochránce a humanistu, Řád a Švédi bandu bezcitných hrdlořezů. Jestli ale divák čeká akční podívanou, krutě se mýlí. Na závěr je sice bitva, ale jedná se pouze o ranní přepad tábora na břehu Něvy, takže žádné šiky, jízda, ale pouze šarvátka většího rozsahu. Přesto devět vikingských lodí svědčí o (na tehdejší dobu) větší výpravě. My se z filmu spíše dozvídáme o poměrech na novgorodském dvoře, ne nepodobném těm přemyslovským 11. a 12. století. Velmi vratký byl tehdy trůn závislý na přízni velmožů. A nelehká pozice ruských knížat sevřených mezi Tatary a Řádem. 75% ()

Galerie (91)

Zajímavosti (1)

  • Švédský hrad Chakeberg ve filmu představuje jihomoravský hrad Pernštejn. (AGAMENON)

Reklama

Reklama