Reklama

Reklama

Od 6. února 2008 se na ČT objevuje nový magazín – pořad RETRO. Jde o cyklus mapující design a trendy v Československu po roce 1948. Tvůrci pořadu si vzali za cíl představit divákům České televize fenomény naší nedávné všední minulosti. Tématem cyklu, který připravuje redakce zpravodajství, se tak stanou především fenomény a předměty, které nás v této době chtě nechtě ovlivňovaly – od užitných a spotřebních materiálů po aktivity a způsob života běžných lidí.
„Naše ambice je zkoumat předměty, reálie a fenomény období let 1950 až 1989 – chceme ukázat, co nás obklopovalo v každodenním životě, vysvětlit proč a najít paralely ze začátku 21. století,” říká dramaturgyně cyklu Pavlína Kvapilová. Není to nostalgie, ale reflexe, která nám stále chybí, soudí autorský tým.
Vedoucím autorského týmu je šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov, dramaturgii mají na starost Pavlína Kvapilová a Jan Rozkošný. Moderátorské role se ujala Martina Vrbová, reportéry magazíny jsou Petra Schubertová, Bohumil Vostal a Tomáš Voženílek. V režisérské roli a za kamerou se střídají např. Filip Racek, Vlastimil Urban, Roman Šantúr, Ivan Bareš a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument poodhalující roušku komunismu. U některých scén musím doslova civět s otevřenou pusou...Tohle bylo možné? Interview se soudružkou dělnicí, která byla na návštěvě Sovětského svazu, mi opravdu vzalo dech...Srdceryvné popisování dokonalého nejlepšího a bezchybného systému v SSSR přerušovaného zajíkavými vzdechy bylo nezkutečné, chvíli jsme s přítelem uvažovali, zda ji pod tím stolem někdo neuspokojuje ústy...Tohle je ale ta tragická část dokumentu. Další už tam nejsou :-) ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Říká Ti něco žvejka Pedro? (Byla růžová) a Bajo, kde byl vždy zabalený i obrázek a mohl si ho žvýkat třeba tejden. Mlíko v sáčku, lístek na metro na 90. min za kačku- bylo(y) i úplně všechny léky na předpis. Telefonní automaty na korunu, a pečivo v sobotu kolem 9. hod. už bylo v prdeli. Noviny taky, měl jsem rád Práci, byla tam prima osmisměrka. Ruský "aganˇok" , kde uprostřed časáku byla dokonce deska! Nevím teda, že by někomu hrála..No a kdo měl "západní " časák Pif, ten byl prostě king. Všichni chlapi ráno smrděli stejně, protože si na oholenej ksicht napatlali Pitralon. V 9. letech sem chodil Tátovi pro pivko do džbánku, kde mi ho v hospodě bez problému naplnili. Tušim, že asi za 12. Kč, sem jich dostal cca 5x. No a přestavte si vždy se cestou "trochu" vylilo. Ráno v sobotu lidi na sídlišti "túrovali" trabanty, embéčka, a ty šťastnější žiguly před cestou na chalupu. Nikdo neměl navigaci, mobil, tablet, a když se před 14. dny dohodli, že se sejdou na chalupě u- x,y, tak tam většina dorazila. A měli si o čem povídat, protože to před tím neřešili s imaginárními přáteli na FB. Byly společný tel. linky na patře, takže když volal soused tak si měl smůlu.Nebyl hajzl papír a banány, a na masíčko si musel mít známý..To jsou takový střípky z mého dětství, nostalgie?...Všechno má svý pro a proti, samozřejmě sem nemohl vnímat úplně všechno, hlavně sem nerozuměl politice, kde sem po braných závodech s pláštěnkou, co mě měla ochránit před jaderným výbuchem nabyl dojmu, že USA zaůtočí nejpozději zítra. Zkrátka nic a nikdo není jen černý-či bílý. HOWGH. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý minimalistický pořad hloubající v minulosti v tématicky laděných epizodách. A že je témat dost dokazuje také jeho výdrž na televizních obrazovách. Udivuje mě, že tomu (vzhledem k úspěchu) nedají tvůrci trochu jinou podobu, ale nevadí - efekt to má i takto. Za největší úspěch však považuji fakt, že i mě, člověka, který tuto éru nezažil, dokáže pořad zaujmout, protože to není jeden další ze série suchých, znuděně odvyprávěných dokumentů. Za to tvůrcům smekám. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o dobách socialismu, naštěstí dobách minulých. Je to dokument o lidech, institucích, věcech... Není jen negativní a nazaměřuje se jen na nešvary. Samozřejmě asi tak trochu reaguje na retro vlnu, kdy řada lidí na doby před revolucí opět vzpomíná jako na krásné zlaté časy bez starostí, nebo si alepoň s úsměvem některé bizardnosti připomíná ... (podobně je to v krajích bývalé DDR atd..). U nejednoho dílu řada z lidí kolem mne zaslzela a vzpomněla na ten či onen předmět,který se již dnes nevyrábí a dali by za něj cokoliv znovu ho mít. Sám si na lecos vzpomínám, stihl jsem ještě zažít fungování Husákova půlnočního království chvíli před tím, než se celý ten bordel rozsypal. Námět byl zvolen skvěle a ČT za to patří uznání. * * * * ()

rozbris 

všechny recenze uživatele

Televizní pořad České Televize, která nás zavede do období socialismu, ve kterém naši rodiče (aspoň teda moji) prožili svá nejlepší léta:-) Po třech dílech, které jsem s rodiči shlédl (výroba a prodej džín přesněji "rifle" v Tuzexu, výroba a prodej gramofónů a gramofónových desek) je obdivuji, jak mohli v té době žít:-) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama