Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V létě roku 1968 se matka se dvěma dospívajícími dcerami a přítelem vrací z letní dovolené v Itálii. Je noc na jedenadvacátý srpen. A rozvedený tatínek se právě oženil ve Vídni se svou mladou přítelkyní. Takový je začátek filmu, jenž zachycuje jejich intimní osudy v nastávající éře normalizace, a který vrcholí Chartou 77. Vypráví příběh Marty, dvou dcer - Gábiny a Majdy - a jejich postupně přicházejících a odcházejících "tatínků". Zatímco někteří "tatínkové" se postupně snaží zvrátit kolo českých dějin, Marta a její dcery vzdorují následkům, které tyto jejich pokusy u komunistického režimu zákonitě vyvolávají. Matku a dcery poznamenává jak disidentské působení jejich blízkých, tak situace, do nichž se samy svými činy dostávají. Intimní pohled na soukromé životy v nelehké době napsala Tereza Boučková a inspirací jí byly vlastní zážitky a vzpomínky. Režisérka Irena Pavlásková natočila film plný bizarních i tragikomických scén, v němž dostaly velký prostor především herečky Vilma Cibulková, Dana Marková a Tereza Voříšková v hlavních rolích. (Česká televize)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Malý detail, v době natáčení to byla ještě Tereza Voříšková , ne Ramba . A potom ještě velmi diskutabilní věk té dívky ( nemyslím Terezu) té by mělo být v tom roce 68 asi tak 13 , což ovšem neodpovídalo dvacetileté Voříškové .

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Film dobu určitě nevykresluje přesně, to ani zdaleka. Bohužel přesně nevykreslujou dobu ani Šabachoviny a vlastně asi neexistuje film, kterej by tu dobu přesně vykreslil. (A tak se chlácholíme, že přesně vykreslujou dobu historický velkofilmy či seriály těch nejlepších produkcí, ale je to jenom mámení - můžeme si to myslet jen proto, že jsme tu dobu nezažili a obvykle už ani nežijou pamětníci těch 19. a 18. století např.) Já tu dobu zažil, zažil jsem ji na dvacetitisícovým maloměstě a ta zkušenost byla nutně jiná, než zkušenost mýho vrstevníka z Prahy (slovo "disident" jsem například poprvý slyšel někdy v 88. roce). Navíc v každým kraji byla ta zkušenost jiná, úplně něco jinýho se za normalizace žilo u nás na Karlovarsku a něco jinýho třeba na Ostravsku nebo dole na Znojemsku. Takže tu dobu postihnout přesně nejde. Zkoušel to seriál "Vyprávěj", nemyslím si, že uspěl. Takže s výjimkou posledních výkřiků o Tereze asi souhlasím třeba s Enšpíglem. Dal bych dvě, ale já filmům s Vilmou prostě musím jednu vždycky přidat. Enšpígle, ne Terezka, ale Vilma by se měla svlíkat co nejvíc. Dokonce ještě i dnes! :D

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

Tento film přesně vykresluje dobu o lidech, kteří bojovali s režimem.

Pete24

Pete24 (hodnocení, recenze)

Vysvětlíte mi prosím někdo scénu s generačním, rodinným striptýzem? Nějak nerozumím, co tím mělo být sděleno?

pafka

pafka (hodnocení, recenze)

Snad jen scenaristicka povrchnost je to, co mi nesedi. Postavy jsou zahrany bezvadne od vsech hercu, kteri se objevi. Scena se striptyzem se mi nezdala vubec zajimava, kdezto budovani atmosfery pri hokejovem zapasu je podle me naprosto skvela scena, bravurne sestrihana a dokonale funkcni. Trosku se mi nelibila jachta v Jugoslavii, ktera je moderni a tenkrat tam nemohla byt, dnesni pivni lahve a asi by se toho dalo najit vic, ale to jsou drobnosti. Nedejte se odradil procenty, film je daleko lepsi.

wdolek

wdolek (hodnocení, recenze)

koukam na to presne 40 minut a uz to chci prepnout... jedna * za Terezu Voriskovou! ... a vypinam

AWATS

AWATS (hodnocení, recenze)

Za prvé vůbec nechápu, proč je uveden mimo drama žánr komedie, mrazivá nemrazivá, zasmál jsem se jednou a jinak ač jsem se snažil, film jsem nedokázal dokoukat, viděl jsem tak třičtvrtě, takhle odfláknutou práci, scénář a režie, to se jen tak nevidí, odešel jsem asi u "dvacáté" opět nenavazující scénky, celý film jsou takové jak "no proč jak" vystřižené scénky, která jedna nenavazuje v podstatě na druhou, tím jde celý rádoby příběh do ztracena a těžko diváka udrží a to už raději nebudu mluvit o scénkách samotných, které jsou většinou dost stupidní a i blbě herci zahrané (asi proto, že jsou stupidní a herci se do nich nedokázali vcítit) jen namátkou ten striptýz matky a dcer, před matčiným milencem a třeba ta, jestli si vzpomenete: „střih“: jak se jeden policajt luštící křížovku ptá druhého, jestli nezná ruské město na tři a on odpoví Omsk „střih“, to tam asi bylo proto, aby nám tvůrci předvedli, že policajti byli v sedmdesátých letech "taky" úplní idioti, scénka na úrovni Troškova Kameňáku, zkrátka zbytečná jako spousta dalších a ta hudba, jednotvárná celý film, při které se mělo zdát, že každou chvilku snad někoho zabijí :-D Nezlobte se, prostě odpad, z principu, za tohle by se měl někdo dost stydět.

Michael_76

Michael_76 (hodnocení, recenze)

...a súdruhom disidentom spieva súdruh zaslúžilý gott,snáď si nemyslia tvorcovia tohto "retro-diela" že sme všetci spadli na hlavu a zabudli sme o čom zvrátený a krvavý boľševický režim naozaj bol... (týmto zároveň silno odpurúčam mládeži radšej čítať napr. básne Karla Kryla a na takýto pavláskovej "art" hodiť velký bobek)

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

"An Earthy Paradise for the Eyes" - v překladu: "Zemitý ráj pro oči"

artcha

artcha (hodnocení, recenze)

Pro mě taktéž veliké zklamání .... :-( Ačkoli mám Irenu Pavláskovou moc ráda, musím uznat, že např. takový seriál Vyprávěj tento její film, alespoň v mých očích celkem převálcoval....

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

Já ty záměry celkem chápu - zkrátka atraktivní téma, ktéré do kina naláká diváky spíše než film ze současnosti ...

hanzi_111

hanzi_111 (hodnocení, recenze)

jako nechapu... nechapu proč se pořád točí debilní filmy z prostředí komuismu ! nechapu, jsem antikomunista, ale jako filmového fandu mě toto už začíná srát! přičemž jen pár z té hory filmů z totalitního období je opravdu kvalitních... viz Pelíšky

artcha

artcha (hodnocení, recenze)

Po shlédnutí Filmu o filmu jsem se začala těšit ještě víc...

R.Drson

R.Drson (hodnocení, recenze)

Bestiář z normalizačního období? V případě této režisérky se toho bojím.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Přátelé! Při natáčení tohoto filmu jsem byl přítomen na Mánesově mostě, kudy příjíždělo vojsko (miluju tanky). Natáčení narušovali opilí němci.

mart007h

mart007h (hodnocení, recenze)

film ještě nebyl v kinech ne?...tak nechápu jak ho už někdo může hodnotit...

misulka03

misulka03 (hodnocení, recenze)

no nevím, nevím ten trailer je hrozný. Ale podle něj rozhodně film hodnotit nebudu. Uvidíme :)

artcha

artcha (hodnocení, recenze)

snad to nebude jen o retrorekvizitách... trailer vypadá schopně

Sandiego

Sandiego (hodnocení, recenze)

Konečně pořádný film, který se zabývá tématem normalizace (bez tragikomického nádechu jako Pupendo) a nebrání se ani užít skutečných postav. Na paty mu však začíná šlapat také chystaný Občanský průkaz od O. Trojana.

Reklama

Reklama