Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (174)

gocatgo 

všechny recenze uživatele

Emocionální zničení před televizní obrazovkou. Pokud vynechám hrané pasáže, obdivuju dostatek archivních materiálů, přítomnost nejznámějších českých hlasů, a od pasáže z BBC dál i výzvu k dělání něčeho, co změní svět. Veliký respekt, k osobě, k dokumentu, i zpracování. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5 Mimoriadne kvalitne nakrútený dokument o veľkom britskom dobrodincovi. Veľmi citlivo sa tu striedajú historické zábery (príp. nové zábery, ktoré sú na nerozoznanie od historických?) s hranými scénami, s rozhovormi s preživšími "deťmi" a so zaujímavými faktografickými údajmi, ktoré veľmi pútavou formou vyrozprávajú celý príbeh. K dokonalosti mi chýbalo len pár informácií (či boli aj také deti, ktoré sa opäť stretli s rodičmi, čo sa stalo s deťmi z prvého transportu do Švédska), a potom zamlčanie niektorých nepríjemných faktov, napr. toho, že v Prahe mnohí vítali vodcu s nadšením. Dokument je hlboko ľudský, divák sa často nevyhne dojatiu. Snáď len tej Issovej tam bolo trošku priveľa, celkovo tie hrané scény pôsobili niekedy nadbytočne. Záver je zase príliš utopený v tých vlnách dobročinnosti, čo je škoda, lebo príbeh Nicholasa Wintona  je nesmierne silný aj bez záplavy pátosu. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Mináčovi předchozí dva snímky jsem bohužel neviděl, o to víc mě dostal jeho zatím poslední - Nickyho rodina. Takhle si představuji prvotřídní dokument. A to, že vznikl v ČeskoSlovensku, to je ještě další bod k dobru. PS - Kdo ještě neviděl, tak kapesník v pohotovosti! I já měl co dělat. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Byli jsem na tom loni se školou (vzdělávací projekt: Síla lidskosti) a když to skončilo, holky brečely a kluci měli na krajíčku. :-) Nickyho rodinu považuji za úžasné dílo. Třeba jsem byl pouze ovlivněn dojemným příběhem dnes již starého pána, třeba to bylo pouze tím, že jsem z tohoto dokumentu nemohl spustit oči a jediné co se mi honilo hlavou bylo, jak dobrý ten člověk je a že nesmím začít brečet abych se neztrapnil před kamarády :-) nevím, ale každopádně jsem si jistý že bych to moc rád viděl znovu... Nicholas Winton je formát, zachránil stovky lidí a ještě byl takový frajer, že o tom po válce nikomu neřekl - nutno říci, že je nesmírně dobře, že byly jeho šlechetné činy odhaleny, neboť až po odhalení se mohl sir Nicholas Winton stát vzorem pro mnoho lidí, obdivuji ho a přál bych si nemožné - aby takoví jako on nebyli v menšině... ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý, přesto mi tam něco k dokonalosti chybělo. Síla lidskosti mě zaujala víc. 4,5* (Moc nechápu proč Němci ty vlaky pustili, jak to celý dokázal zařídit, a hlavně jak vůbec k celýmu tomu vyvražďování mohlo dojít, jak to mohli dopustit... To vážně asi nikdy nepochopím.) ()

vtelenie 

všechny recenze uživatele

silny pribeh, ale velmi slabe spracovanie, najma pokial ide o dramatizaciu povodnych udalosti, miestami az komicky zle, co je vzhladom na zavaznost temy neodpoustitelne, ale napriek tomu silne. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla tak silný, hluboce lidský dokument. Nicholas Winton využil svůj dlouhý život smysluplně do poslední chvíle, byl to obdivuhodný a velmi skromný člověk. Chválím také vhodně zvolený mluvený i hudební doprovod. Skvělý dokument, 5* je pro něj málo! ()

Smejdik 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o Wintovi jsem už viděl spousty a záběry nejsou nevyčerpatelné, proto se opakují. Bohudík pro tvůrce, toto téma je tak dojemné a zajímavé, že na některé záběry se můžeme dívat pořád dokola a stále nás fascinují (například TV show, ta mě vždycky dostane). Možná, že kdyby to bylo moje Winton-poprvé, tak by se mi to líbilo ještě o něco víc. Ale jak říkám, Wintonův příběh je úžasný a nikdy mě nepřestane dojímat. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který střídá dobové záběry se současnými a navíc i s hranými scénami, které velice vhodně ilustrují vyprávění. Emočně velice náročný se silným poselstvím. Tomu odpovídá i hudba, která vrcholí závěrečnou písní pro Nicholase Wintona. ()

Quipido 

všechny recenze uživatele

Příběh samotný je silný sám o sobě a nepotřebuji, aby mi ho někdo cpal do krku takouvou formou, abych se cítil špatně, když nebudu brečet! Nechci srážet co se tenkrát stalo, sám si to nedovedu dost dobře ani představit... ale tohle dílo není ani dokumentem, ani hraným filmem. Viděl jsem ho v kině a jsem názoru, že mělo jít rovnou do televizní distribuce. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, koniec to celé zabil. Väčšia sila ako keď vstávali v hľadisku všetci zachránení, sa jednoducho nedala dosiahnuť. Tam mal dokument skončiť a som si istý, že aj celkové hodnotenie na csfd by šlo nahor. Skrátil by som to na hodinu. Skutok sira Wintona je sám o sebe dosť neobyčajný a nepotrebuje nič pridávať.. ()

Desdemone 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že můj dojem z filmu byl silně umocněn tím, že jsem se dostala na premiéru v Kongresovém sále... Osobní přítomnost Havla a především samotného Wintona byla zážitkem natolik silným, že se skoro rovnal síle samotného příběhu. Jediné, co mne trochu zklamalo, byl tak malý počet hraných pasáží, kterých jsem očekávala trochu víc, ale i takhle je to velmi pěkné. ()

poli00 

všechny recenze uživatele

Podle lidí s kterými jsem tento dokument zhlédl je to téměř to samé co už bylo jednou vyprodukováno. Mě ovšem tento dokument dostal a ve většině částí líbil. Možná se mohli trochu více zaměřit na 2sv. válku a udělat hraný příběh trochu celistvější. Posledních asi 15minut mi přišlo až trochu propagandistických, naštěstí ale v dobrém světle. 80% ()

Luczynkaaa 

všechny recenze uživatele

Slzy od začátku do konce. Takhle mě ještě žádný film nedojal. Nicolas je opravdu ČLOVĚK a to, co on udělal, by neudělalo ani procento lidí v dnešní době. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá." Přestože jsem již viděl dokument Síla lidskosti a tudíž jsem věděl, co je to za příběh, musím říct, že je to stále síla. I když se vlastně hodně těch silných okamžiků opakuje, je zde navíc ten přesah, který příběh Nickyho Wintona nastartoval. Škoda jen, že se úplně nakonec trochu zvrhl v agitku. Myslím, že to nebylo nutné. Ten, kdo chce pomáhat, tak toho by měl k tomu vyburcovat samotný příběh a není nutné připojovat žádné odkazy. To pak působí, jako propagační film. Proto snižuju na 4*, ale je to opravdu silný příběh. Sir Nicholas Winton je velmi inspirující osobnost a vlastně jedna z největších osobností, o které jsem kdy slyšel. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Malinko zklamání, když pominu hrůzy války, tak silným zážitekem je určitě vyprávění zachráněných "dětí", ale nejlepší část filmu byla pozvání Wintona do pořadu BBC... 3,5* ()

Reklama

Reklama