Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

hippyman 

všechny recenze uživatele

pro začátek je třeba říci, že by se nemělo zde na čsfd hodnotit to, zda je knihovna hezká, nebo ne, zda by měla být postavena a nebo ne... z mého pohledu na film jde o emotivní, silný dokument o velmi kontroverzním díle velkého umělce evropského formátu. bohužel mi trochu chyběl i rozvinutější úhel pohledu proti "chobotnici"... ale přiblížení osudů osob přímo s problematikou spjatých mi přišlo velmi dobré. 80% [Festival nad řekou, 2010] ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Klasicky pojatý dokument, který zaujme spíš tématem a shodami okolností, které natáčení posouvaly než nějakou výraznější kvalitou filmovou, která by klasický a trochu slzopudný tvar nějak osvěžila. Určitě by nebylo na škodu, vnést do sestřihu různých názorů trochu objektivity a hledání skutečné pravdy, což však od tohoto filmu vzniklého z popudu Elišky Kaplicky ani čekat nešlo. Důležité však je, že jsem z tohoto snímku teprve docenil, jak vlekou ztrátou je předčasný odchod tohoto geniálního architekta. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Co si budem povídat-není to zrovna nejlépe natočený dokument všech dob...ale jeho téma je vysoce závažné, nesmírně poučné a srdceryvnější než lecjaká tragická klasika....Tady nejde o neoběktivitu=celý spor je absurdní a vše co na tuhle absurditu ukazuje může vypadat jako protěžování ale copak se to všechno neodehrálo právě takhle?Copak pár přizdisráčů nezačalo vymýšlet lživé kličky,úskoky a srabácké fintičky jak celý projekt potopit až potom co jeden arogantní páprda ve vysoké politické funkci vyjádřil svůj osobní názor?Copak všechny ty lži nebyly jasné úplně stejně,jako,když se vám malé dítě snaží do očí namluvit,že tu vázu nerozbilo...?.......................Havlova-optimisticky laděna tečka je dokonalým zakončením, které ale nakonec nejspíš výjde na prázdno...Smutné ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem vždy patřila mezi fanoušky a obdivovatele Jana Kaplického (a nejen jeho práce), nebudu nejspíš zcela objektivní .. ale koneckonců proč ne? "Chobotnici" jsem si přála a upřímně se těšila, že podobnou originální stavbu Praha bude mít. No, přišli "pánové nahoře", kteří stavbu zhatili .. trapně a velkohubě .. jak to tak u nás bývá. A mě to hrozně naštvalo a rozesmutnilo. Ale třeba se nakonec dočkáme, kdo ví? A k dokumentu Olgy Špátové musím říct, že za každý takový, který vznikne, jsem a budu ráda. Může být informací, nadějí, hrdostí, chloubou, či hnacím motorem nebo pobídkou pro nás ostatní. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že dokument měl končit například zahájením stavby a tomu, co se stalo po vyhlášení výsledků, se budoucí manželka a režisérka divily úplně stejně, jako většina soudného národa. Hodně emocí a tak 70%, adorace samozřejmě žádná, různé strany dostaly svůj prostor. Nicméně podstatě problému se nejvíc přiblížil Pavel Bém, tehdejší primátor Prahy: "My máme prostě jiný povinnosti, naše priority nejsou stavět knihovny, ale naše priority jsou stavět silnice a tunely, metra..." ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama