Reklama

Reklama

Percy Jackson: Zloděj blesku

  • Kanada Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (více)
Trailer 1
Kanada / USA, 2010, 114 min

Režie:

Chris Columbus

Předloha:

Rick Riordan (kniha)

Scénář:

Craig Titley

Hrají:

Logan Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson, Pierce Brosnan, Jake Abel, Uma Thurman, Sean Bean, Rosario Dawson, Catherine Keener, Steve Coogan (více)
(další profese)

Percy Jackson je napůl člověk a napůl bůh. Teď se ukáže, jestli je také hrdina.  Percy Jackson má ve škole věčně problémy. To je ale to nejmenší, co mu teď dělá starosti. Sice je právě začátek 21. století, ale zdá se, že antičtí bohové z bájného Olympu se rozhodli sestoupit ze svých trůnů a tím i vstoupit do Percyho života. Percy se totiž z ničeho nic dozvídá, že jeho skutečným otcem je Poseidon, bůh moří a vodního živlu. A to mimo jiné znamená, že Percy je napůl člověk, napůl bůh. Aby toho nebylo málo, nejvyšší z bohů, samotný Zeus, Percyho obviní, že ukradl jeho magickou hůl ukrývající blesky… a o níž se bez nadsázky dá říct, že jde o nejstarší zbraň hromadného ničení. Percy se proto musí připravit na nejnáročnější dobrodružství ve svém životě a karty pro něj nemůžou být rozdány nepříznivěji. Nad celým světem se začnou stahovat zkázonosné mraky a tak se Percy vypraví do Tábora Napůl Vyvolených (Camp Half Blood), kde se musí naučit ovládat své nově nabyté schopnosti a dovednosti, aby i díky nim dokázal zabránit hrozící zničující válce mezi bohy. Během výcviku se skamarádí s dalšími mladými polobohy – válečnicí Annabeth, která hledá svoji matku a s kamarádem z dětství a svým ochráncem, Groverem, což je ve skutečnosti statečný, ale značně nezkušený satyr. Percy se s kamarády vydá na transkontinentální výpravu, která je zavede nejen šest set pater nad střechy New Yorku, do výšin bájného paláce na vrcholu Olympu, ale také do pekelného podzemí ukrývajícího se ve skalách za slavným nápisem Hollywood. Na úspěchu jejich cesty závisí osud celého světa i život Percyho matky, kterou se pokusí zachránit ze samých hlubin ohnivého podsvětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (886)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prakticky kopie Columbusových Potterů. Možná i lepší. I tak ale dost průměrná podívaná. Spousta věcí nedává smysl a plácá se tu páté přes deváté. Naštěstí se ale pořád něco děje a herci jsou docela sympatičtí, i když nemají co hrát. Pokud se série zbaví Columbuse, mohla by se ale pořád slušně rozjet. 2 a 1/2 *.. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Treťodriedna zlátanina, druhotriedne triky a prvotriedna zábava ;-). Je to nehorázne stupídne (hlavu Medusy samozrejme vytiahneme z batoha až po 10-minútovom súboji s príšerou, jeden z olympských bohov je černoch atd., atd.) a nikto nám nevysvetlí, prečo grécki bohovia a bytosti sídlia v Emerike, ale... má to sympatických hrdinov, veľmi svižné tempo, nechýba sem-tam zábavná hláška, Hádes a Persefoné sú afektovaní gothic-metalisti (keby na mňa Rosario takto zakývala prstom, polámem si nohy) a podsvetie je horiace postapokalyptické L. A. Dokážete odolať? Ja nie. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Christophe Beck: 1. Prelude ,2. The Minotaur ,3. Chiron ,4. Victory ,5. The Fury ,6. Dyslexia ,7. The Hydra ,8. Medusa ,9. Son Of Poseidon ,10. The Parthenon ,11. Hollywood ,12. Lost Souls ,13. Fighting Luke, Part 1 ,14. Fighting Luke, Part 2 ,15. Hades ,16. Mount Olympus ,17. Poseidon ,18. Homecoming ,19. End Credits, ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Percy Jackson (Logan Lerman) je na první pohled docela obyčejný středoškolák, který trpí dislexií a hyperaktivitou, ale ničím výjimečným neoplývá. Alespoň si to tedy myslí, až do chvíle, kdy je obviněn z krádeže mocného blesku boha Dia a krátce na to zjistí, že je synem Poseidona, a tedy jako každý polobůh i on je obdařen nadlidskými schopnostmi. Ovládání vody se mu bude moc hodit na dobrodružné cestě za ztraceným bleskem a jeho unesenou mámou do Hádesova podsvětí. Stejně tak se mu bude hodit jeho kamarádský ochránce Brandon T.Jackson a čerstvá kamarádka sličná "válečnice" dcera Athény Alexandra Daddario. Na své cestě udobřit si bohy na bájném Olympu a zabránit válce se střetnou tváří v tvář se smrtelnou Medúzou (Uma Thurman), prostopášnou Rosario Dawson, démonickým vládcem podsvětí Hádesem (Steve Coogan) a dalšími typickými (digitálními) stvořeními řecké mytologie, a ještě jim do toho bude vyhrávat Lady Gaga s hitem Poker face. Mistr rodinné zábavy Chris Columbus skloubil dohromady moderní rodinnou podívanou s bájnou řeckou mytologií a tenhle neobvyklý mix kupodivu funguje lépe, než letošní Souboj Titánů. Neznám knižní předlohu, ale to vůbec nevadilo, protože scéna, kdy náš hrdina coby moderní Perseus se brání smrtelnému pohledu Medúzy pomocí odrazu na zadním krytu mobilního telefonu, mluví k divákovi jasně a zřetelně, že se celý film nebere vážně a občas si troufne nenásilně parodovat řecké bohy. Columbus nasadí od začátku poměrně vysoké tempo a snad kromě závěrečné (zbytečné) scény setkání Percyho s otcem Poseidonem, si film drží sympatický nadhled. A potěšili mě i scény s Joe Pantolianem coby nenáviděným otčímem, který to nakonec schytal od Medúzy, když si šel do ledničky pro oblíbené pivo (scéna se nachází v závěrečných titulkách). Pobavil jsem se super. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3* a 4*. Po stránce trikové není příliš co vytknout. Bavil jsem se mnohem více, než u remaku Souboje titánů či Prince z Persie. Akcí se nešetří, stejně jako nápady. V překrucování antické mytologie jsou Američani mistry, a tak se nesmíme divit, že mrazivé Podsvětí je křesťanským Peklem, Hádova pravá podoba kopíruje temnou tvář Satana ( byť víme, že byl nejkrásnější z andělů, a proto ne zrůda. Ovšem výtvarnící jsou jiného mínění.), nesmrtelná hlava hydry pro větší efekt chrlí oheň a z tříhlavého Kerbera se stali tři s hlavou jednou. Z Persefony udělat černošku snad ani nemá cenu komentovat. L.Lerman je chvílemi nafoukaný spratek ( asi prototyp mladého Američana) a A.Daddario nesympatickou čúzou, která, když se stane na chvíli milou, si to uvědomí a opět je protivná jak drzý komár. Zato zrůdnost a bizarnost kasina ( chytře zobrazený ostrov Lotofágů) vhodně doplňuje zrůdný song Lady GaGa ( klidně ji tam mohli šoupnout i obrazově, zapadla by). Přes všechny výtky jsem byl spokojen. Jo a souboje Percyho s Annabeth připomněly Conana s Rudou Soňou...hlavně ten poslední. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy Chiron (Pierce Brosnan) svolává táborníky, aby se seznámili s pravidly hry, vyvolá jména Dylana a Parise. Stejně se jmenují skuteční synové jeho hereckého představitele Brosnana. (HappyTez)

Související novinky

Seriálový Percy Jackson našel představitele

Seriálový Percy Jackson našel představitele

12.04.2022

Streamovací služba Disney+ našla svého Percyho Jacksona. V chystané seriálové adaptace populární knižní young adult série tak hlavní roli ztvární herec Walker Scobell, jenž má za sebou čerstvě… (více)

Percy Jackson míří na Disney+

Percy Jackson míří na Disney+

16.05.2020

Knižní fantasy sága Percy Jackson se dočká nové adaptace na streamovací službě Disney+. Zprávu potvrdil autor předlohy Rick Riordan. Příběh vypráví mix řecké mytologie, historie a kouzel, v jehož… (více)

Tvůrci Skyfall a... liga výjimečných upírobijců?

Tvůrci Skyfall a... liga výjimečných upírobijců?

08.11.2012

Poslední bondovka ještě ani nedorazila do amerických kin a už má na kontě 300 milionů dolarů – především v Británii jde o jeden z nejúspěšnějších filmů historie. Scenárista John Logan a režisér Sam… (více)

Percy Jackson pokračuje, A-Team ne

Percy Jackson pokračuje, A-Team ne

03.03.2011

Všechno je otázka peněz. A vkusu, samozřejmě. Možná patříte k těm, kterým se A-Team nelíbil a naopak u Percyho Jacksona: Zloděje blesku jste vrněli blahem. V tom případě jsou tohle pro vás dobré… (více)

Reklama

Reklama