Reklama

Reklama

Pereval

  • Sovětský svaz Перевал
všechny plakáty
Animovaný / Sci-Fi / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1988, 30 min

Obsahy(1)

Na cizí planetě přežívá skupinka lidí, jejich život v nehostinném prostředí je den ode dne těžší a šance na navázání kontaktu s rodnou planetou se snižuje každým dnem. Cesta ke korábu, který zde před šestnácti lety ztroskotal, je dlouhá a nebezpečná. Nejmladší členové skupiny trosečníků jsou jediní, kdo má dost sil na dlouhou náročnou cestu, nemají ale dost zkušeností, aby dokázali čelit všem nástrahám planety. Oleg, Dick a Mariana se s vědcem Thomasem na nebezpečnou výpravu přesto vydávají.
Film je natočen na motivy povídky Kira Bulyčova. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (8)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Výjimečná animace novely o bezmoci a naději, která mě v dětství velmi ovlivnila. Už ten koncept ztroskotání a lapání po civilizovanosti protékající mezi prsty - je a není to klasický "námořní" román. Film předlohu zcela respektuje, není ale trapně doslovný a filosofické úvahy si nechává pro sebe. Není nad čím váhat... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Neskutečně originální animace, hnaná v hávu hnědých barviček doprovázená skvostně zvolenou hudbou zajišťuje výborný zážitek sám o sobě, naštěstí je ale doprovázen fajn příběhem, který je sice místy úsměvný (jako u mnoha a mnoha dalších věcí, kde jsou v hlavních úlohách náctiletí), ale pořád nosný a atmosféru podporující. Navíc má šestinohého, článkovitého kozla s chobotem, což je zcela samozřejmě plus jako prase. Snad jen závěr by mohl být méně sentimentální a kondenzovaného -mléka-prostý. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, co na film říkali a říkají lidé, kteří novelu Průsmyk (Slyšel jsem Zemi) nečetli. Jsou vhozeni do děje, kde se musejí smiřovat se vskutku zvláštní animaci, občas skoro psychedelickou, rychle se snažit zorientovat, oč jde (a když se jim to nepovede, jsou v háji), do toho hraje strašně otravná hudba, která neumožňuje nějaké vcítění se, a končí to až surrealistickými obrazy... Já novelu četl, a i tak mi vadilo, že třeba výuce se klade v úvodu hodně času, kdežto napadení šakali je vloženo náhle, násilně, divák netuší, co se děje, za chvilku je po všem. Já jako čtenář vím, že nepřepadli vesnici, ale jednoho kluka s holkou v lese, ale to představení postav je tragické. Třeba ten intelektuál Oleg - ten je představen tak, že druzí něco dělají, a on se válí. Schválně? A je tam víc odchylek - třeba, že jde o kozu, ví Marina daleko dřív, než jsou všichni překvapeni tady, Thomas taky zachrání Olega v knize jinak a navíc je Oleg v knize svázaný, komunikační místnost na lodi v knize není, jen si Oleg sedne do řídicího střediska a mačká čudlíky... Takže prostě nevím. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Úžasné survival scifíčko s až surrealistickým vizuálem. Chvilku jsem přemýšlel o plné palbě, ale nakonec to nechám střízlivě na čtyřech rudých. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Pěkné. Moc hezky použitá animace ilustrující jak cizí mimozemský svět plný neznámého a nepochopitelného, tak prostředí vesmírného korábu, jakési pohádkové země. Četl jsem od Bulyčova "Země je příliš daleko", jež na "Slyšel jsem Zemi" navazuje a tak nějak jsem si ten svět představoval. Kreslené obrazy z filmu nepřekryly mé vlastní (jak se mi mnohdy stává u hraných snímků) a za to jsem rád. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Opravdu speciální záležitost... Hard sci-fi téma je uchopený podobně jako Tarkovskij pojednal Stalkera (nebo Solaris) - jako základ pro formálně i myšlenkově extravagantní dílo, který s původní předlohou nemá zas až tak moc společnýho. Možná by v animaci člověk našel nějaký ozvěny například z filmu Divoká planeta (1973) a podobně, ale jsou to jen náznaky, protože Pereval je výtvarně naprosto osobitej. I ten kozel, kterýho jsem si při četbě předlohy nedoved moc představit, je přesvědčující, natož gigantická kosmická loď ve finále. Zážitek, plná palba 5/5 ()

Reklama

Reklama