Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Čt konečně přišla s tím, na co jsem čekal několik let. Vyhrabala z archivu klenoty československého filmu 60. let. Perfektní nápad, naneštěstí v době, kdy už téměř všechny uváděné filmy vyšly na dvd (leckteré dokonce už v trafice). Takže filmy, které od 60. let mohlo až do nedávna vidět jen minimum diváků, protože do roku 1989 se mnohé z nich nepromítaly a později nebyla situace o moc lepší (sem tam se některý objevil v televizi), nám Čt servíruje přesně v době, kdy už je máme všichni na dvd a celý tenhle cyklus je nám prakticky k ničemu. Pokud vás tedy nezajímají podprůměrně natočené rozhovory s osobnostmi "zlatých šedesátých". ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice kladně nahlížím tento dokumentární seriál, který přibližuje dobu ztracenou, avšak ne zapomenutou, nesmíme zapomínat, na vyjímky tito lidé zde vystupující hráli velkou roli v českém filmu a někteří jej zásadně formovali a neméně tak spoluvytvářeli příjemnější společenské prostředí v tehdy zapáchající ztuhlé režimové zemi, kde nikdo nesměl nic říci tak, jak si myslel..! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

videné dokumenty o Uherovi a Havettovi. To, čo sa dočítate v knihách o slovenskej kinematografii tu máte logicky pútavejšie podané, s neoceniteľnými komentármi tvorcov, kapacít z rady vedcov a dobových komentárov. Ako pohybliví a rozprávajúci ľudia na plátne nám títo režiséri, kameramani a herci pripadajú skutočnejší, ako na fotografiách, čím si k nim možno vytvoríte osobnejší vzťah. Trochu škoda, že pri Uherovi končíme rokom 1971, zaujímavé a legendárne filmy tvoril aj neskôr, lenže to by bol dokument na tri hodiny a táto séria sa predsa volá Zlaté šesťdesiate. ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

Díl s Otakarem Vávrou. Jedna mluvící hlava střídaná záběry z filmů. Poslouchat chronologicky uspořádané vzpomínky téměř stoletého Vávry na vlastní práci bylo nečekaně velmi zajímavé, ano právě i tam, kde se nějak opatrně otíral o témata pro něj choulostivá. (Mezi řádky zaujalo např. to, jak na něj zapůsobil proces se Slánským, jakoby nebylo procesu s Horákovou a spol.) Samotného Vávru bych vdržel takto poslouchat klidně další hodinu. Jednak měl co říct, jednak bylo znát, jak málo z toho, o čem by mohl mluvit, se sem vešlo. Jako část dokumentu honosícího se názvem "zlatá šedesátá" to samozřejmě stálo za hovno a jestli z takto pojatých dílů je sestaven celý seriál, tak ať už jde ČT opravdu někam. Necelou hodinu mluví autor o svých filmech od počátku kariéry, smíříte se s tím, že o šedesátkách to teda moc nebude, no ale jste namlsaní tím autorem a najednou po roce 1969 titulky a nazdar. Dokonale zvlánutá frustrační koncepce. Předložit divákovi něco úplně jiného, než slibuje titul, a když se chytí, tak mu to zase vzít. ()

Radko

všechny recenze uživatele

Zopár poznámok k videným častiam: Miroslav Ondříček: vymedzenie voči technike idúcej na úkor citov, voči komunistom a poeticko-výstižné zhodnotenie Němcovho filmu Mučedníci lásky ("to ani není film; to je jako když otevřete a pijete šampaňské") zhacovala vada reči - na druhej strane ťažšiu slovnú vypovedaciu schopnosť skvele nahradil celoživotnou obrazovou výpoveďou 80% Albert Marenčin: hľadanie slovenskej novej vlny už kdesi v boľševických 50. bolo zvláštne; rovnako vyzdvihnutie osoby Vasiľa Biľaka ("pred 68 bol progresívny"); mnoho nehovoriace vajatanie a sebavyzdvihovanie je zrejme záležitosť veku, ale celkovo na mňa tento pán pôsobil spôsobom reči aj výpovednou hodnotou povedaného podobne ako "skvostný" arcibiskup-štbák Ján Sokol 30% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)

Reklama

Reklama