Reklama

Reklama

Příběh Rudého zla

  • Lotyšsko The Soviet Story (více)
Lotyšsko, 2008, 86 min

Obsahy(1)

Dokument, ktorý je prácou viacerých historikov, mapuje počiatky a zrodenie myšlienok socializmu, jeho následné vyvrcholenie v podobe komunizmu a národného socializmu.
Odhaľuje vzájomnú prepojenosť a spoluprácu medzi nemeckými nacistami a sovietskymi komunistami pred vojnou i počas nej v oblasti propagandy, ideológie a vyvražďovacích metód. (badygorila)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK

Uživatel herrWorm smazal svůj příspěvek.

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

Idaho

To i američtí podnikatelé, které ochotně prodávali plyn a palivo náckům na likvidaci židů a palivo na bombardování londýna a přesto bych neřekl nidky, všichni kapitalisti vídíte jaké jste mrdky bez cti a  zábran?? ale ty ano, primitive...

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

Mě předně zajímá názor předního světového historika Karlos80. Jehož doktorská práce byla nejspíše na téma 1000 důvodů proč nenávidět Židy. Pane Karlos, jak to tedy bylo? Skutečně se jednalo jen o židovské spiknutí?

kekesko

kekesko (hodnocení, recenze)

Keby to nerobil lotyš tak by som tomu aj uveril. Tendenčne zameraný film.

na příspěvěk reagoval Hawaj

bagger95

bagger95 (hodnocení, recenze)

Vladajsoucna

Co vám vadí na tom, že se váš šéf v práci vozí každé dva roky novým autem, zatímco vy máte sotva na Felicii? Proč si nezaložíte vlastní podnik / firmičku a nezařídíte sám sebe tak, abyste nemusel dřít jak mezek za málo peněz? Jestli jste komunista, pak je mi vás líto. Závidět, nepřát, nenávidět a všechny problémy svádět na "buržoazii". Možná byste se, vy komunistická lůzo, mohl pokusit založit vlastní podnik, zkusit si, že ono přijít k těm vysokým penězům není bez námahy. Já na to hlavu ani povahu nemám, tak si nestěžuju. Zkuste se nad sebou zamyslet. :) Ale co, vy mě teď nazvete židem a namítnete, že jsem odporná svině, která jde vůči pracujícímu lidu. Nezapomeňte dodat, že rohlik stál drobných, nebo že kafe stálo 3 Kč. Celá společnost totiž stojí na levných rohlících a kafích.

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

Jinak v 89. se s "komunisty" (ve skutečnosti šlo většinou o byrokraty a kariéristy) zatočilo tak, že dnes jsou z nich vážení podnikatelé. To je přece sen každé konzervy, že původní nepřítel přejde na jeho stranu. Tak co bečís? :D

na příspěvěk reagoval bagger95

Vladajsoucna

Vladajsoucna (hodnocení, recenze)

walterdonath

Co je špatnýho ne vzpouře proti "přirozenému řádu" zločineckého kapitalismu? Co je na vykořisťovatelské třídě, žijící z práce jiných, "tvořivého a aristokratického"? A konečně - co je tak "zločinného" na tom, když jeden systém zdegeneruje a požere své vlastní děti, ale na rozdíl od toho předchozího i následujícího systému (příklad ČSSR) zajišťuje lidem alespoň důstojné podmínky života?

walterdonath

walterdonath (hodnocení, recenze)

Helmut02

Jadrom komunizmu a vobec marxizmu je antikulturna revolta, vzbura proti prirodzenemu poriadku a hierarchii veci, ako to popisal napr. Friedrich Nietzsche. Ziadna rovnost (ta nemoze existovat nikdy), ale pomsta slabsich, neschopnych a ovladanych voci dovtedajsim "panom" a tvorivym aristokratickym silam. Nasledne sa tato luza zmocni moci a k slovu sa dostanu tie najhorsie neresti.

Napriek tomu, ze voci tomuto filozofovi mam vyhrady, niekolko veci popisal velmi dobre - a toto je jedna z nich. Marxizmus zaroven obsahuje nenavist voci krestanstvu ci akejkolvek viere v nadprirodzeno, metafyziku a transcendentnu sferu. V skratke zhrnute: najvyssou metou je tu spinava, ozrata spodina zbavena akychkolvek zabran a viery, rozvalujuca sa v palacoch slachticov, ktorych predtym povrazdili. To je komunizmus a bodka.

Tato ideologia je zlocinna a nehodna cloveka uz zo samotneho pociatku a akekolvek ospravedlnovanie je nepripustne. Je to jednoducho primitivny, koncentrovany materializmus zmiesany so zavistou voci tym, ktori mali v zivote trochu viac stastia - take nieco ma byt v kazdej slusnej spolocnosti dosledne potlacane.

Po r. 1989 sa s komunistami ani zdaleka nenalozilo tak, ako by si zasluzili - a je namieste opytat sa, preco to asi tak bolo... Rozumni a vsimavi ludia vsak odpoved myslim poznaju.

na příspěvěk reagoval Vladajsoucna, konvicce

Uživatel walterdonath smazal svůj příspěvek.

Idaho

Idaho (hodnocení, recenze)

Helmut02

Ve filmu se nikde netvrdí, že by v NDR nebo ČR bylo povražděno deset procent obyvatel. Pokud vím, nic jako stalinismus neexistovalo, to je pouze nálepka, Stalin i Lenin se zaklínal komunismem. Vražda je vražda bez ohledu na to, jak se to okecá, rasou nebo příslušností k třídě. Film ukazuje styčné plochy mezi nacismem a komunismem. Není to pochopitelně žádná novinka, ale nemělo by se na to zapomínat, že se komouši s nácky významně přátelili. A v době, kdy spousta lidí pláče po socialismu, předstupni komunismu, a Semelová pláče na hrobu Gottwalda by se to mělo připomínat.

na příspěvěk reagoval konvicce

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

patrikhm: Ano, je potřeba pouštět ve školách dokumenty o komunismu a stalinismu, ale není dobře, když se pouštějí filmy propagandistické plné polopravd a lží. Tím se dostáváme na stejnou úroveň jako před rokem 1989.

Mezi nacismem a komunismem samozřejmě je naprosto diametrální rozdíl - ať už v okolnostech vzniku i ideologie. Každý z těchto systémů má zcela jiné nesrovnatelné parametry - komunismus vychází primárně z idei sociální spravedlnosti, což byl v době vzniku (19. století), zcela legitimní požadavek. Naopak kořeny nacismu jsou v rasismu, antisemitismu a exaltovaném nacionalismu (stokrát může být v názvu NSDAP slovo socialistická, ale to z ní socialistickou stranu nedělá). Nemluvě o tom, že komunistická ideologie existovala mnohem déle a její projevy, které se liší v prostoru i čase je třeba vnímat a hodnotit v daném kontextu. Pokud už tedy nutně musíme hledat analogie, pak prosím mezi nacismem a stalinismem. Každý soudný člověk musí uznat, že SSSR za Brežněva nebo Gorbačova byl značně odlišný od nejtvrdšího stalinismu 30. let 20. století. A to už nemluvím o normalizační ČSSR, Kádárovském Maďarsku, Honeckerově NDR, Jaruzelského PLR nebo Titově SFRJ - všechno to jsou formálně, stejně jako stalinismus 30. let, komunistické režimy. Opět opakuji, že v ČSR po roce 1948 nebo v NDR po roce 1949 nebylo povražděno 10% populace země jak se tvrdí ve filmu. Situace v jednotlivých zemích v různých časových obdobích je třeba srovnávat, neboť právě tím lze nejlépe poukázat na nesmyslnost a propagandičnost filmu, který neúměrně generalizuje, překrucuje a snaží se očernit veškeré socialistické hnutí, které má své nezastupitelné a zcela legitimní místo v evropských dějinách. Film se naopak snaží vnutit náhled, že veškeré socialistické hnutí je tím "zlem", se kterým je třeba bojovat a pravicová hnutí jsou zcela bez poskvrny.

Můžeme se pochopitelně zcela legitimně bavit o různých interpretacích historie, kterých může nespočet. Sám o tom rád pohovořím, ale ne ve formátu, který nabízí tento "dokumentární" film.

na příspěvěk reagoval Idaho, walterdonath

patrikhm

patrikhm (hodnocení, recenze)

Helmut02: Je dobře, že se takové dokumenty pouštějí ve školách. Dnešní děti absolutně netuší co je komunismus za hrozbu, jaká zvěrstva soudruzi páchali a kolik milionů vlastních lidí povraždili. Mezi nacismem a komunismem není rozdíl.. Možná jen v počtu mrtvých, kde komunisté jasně vedou. Stalin s Hitlerem ruku v ruce tvořili v Evropě teror, který po válce již v duchu komunismu pokračoval desetiletí dál.. Tento dokument se nám nesnaží vnutit svůj názor a ani se netváří nijak propagandisticky. Tento dokument nestranně připomíná smutné dějiny 20.století a pouze FAKTA!!! Buďto je chcete znát a vidět anebo se tomu bráníte..nechcete tomu věřit, ale dějiny nepřekroutíte..o to se už snažili soudruzi u nás v letech 1948-1989.. ale lidi nejsou hloupé ovce. To, že ihned po uchopení moci komunisté zlikvidují 10% národa je samozřejmě pravda. Nemůžete srovnávat situaci u nás nebo v Polsku se situací se zeměmi okupovanými Stalinem typu Litvy, Lotyšska, Ukrajiny atd.!

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Hmm.. Tak jsem zatím viděl jenom třetinu, ale už jsem schopen dost věcí zhodnotit. Problém je v tom, že tenhle film se tváří jako seriózní historický dokument, ale tím není. Je jednoznačně zabarvený a takřka propagandistický. Ne že by tam nebyly pravdivé informace, těch je tam dost. Ale jde o dvě věci. Jednak o jejich prezentaci, která se nám snaží vnutit jeden jediný správný názor. A druhak jde o to, že kromě skutečných ověřitelných věcí, se tam říká i spousta dezinformací a lží (V každé zemi, kde se dostali komunisté k moci bylo povražděno 10% populace - to by např. v ČSR znamenalo 1,5 mil. lidí, což je pitomost. Stejně tak je to v ostatních státech bývalé "východní Evropy"; Totéž např. informace o tom, že jen socialisté v 19. a 20. století veřejně obhajovali genocidy - to je rovnou kardinální paušální hovadina atp..). A nejhorší je, že se to pak ve školách prezentuje nepoučeným jako seriózní historický dokument (tak to např. promítali na umělecké střední škole mé sestře).. co si o tom pak člověk má myslet..

Reklama

Reklama