Classic Albums: Nirvana - Nevermind (video film)
Hudební / Dokumentární
USA, 2005, 74 min
Hrají:
David GrohlObsah
Asi přes hodinu trvající dokument se zabývá vznikem klíčového rockového alba 90. let. Hlavní slovo tu má jeho producent Butch Vig, který sedí za mixážním pultem a přehrává nám jednotlivé pasáže jednotlivých písniček, tu bez basy, tu bez bubnů, tu jen vokál a přitom komentuje, co kterou tu písničku provázelo. Obraz dotváří komentáře Cobainových spoluhráčů Grohla a Novoselica a také lidí z hudební branže a podobně. Dokument je zevrubným potrétem jednoho alba jedné kapely, jejíž především posmrtná sláva snad předčila i jejich slávu z let 91-92. (kobejn)
Flipper
Bozkávajte Butchovi Vigovi ruky a jeho železnú trpezlivosť, že chlapcov "dotýral" k nahratiu tohto skvelého albumu. Všetci povinne Territorial Pissings a pogo.(23.8.2010)
kobejn
O tom jak vznikalo nejdůležitější nejen rockový album 90. let... Nevermind will live forever.(31.8.2009)
Man Seger
Decko vrhnuté do vôd komercionalizmu, konzumu a materializmu v symbolickom plávaní za dollárovkou napichnutou na udici je akoby vizionárskym a spočiatku nenápadným nápadom rovno logo úspechu celej kapely. Dnes keď už vieme, ako to s geniálnym a zároveň povrchným bohom svojej doby dopadlo, je voda v bazéne s plávajúcim dieťatkom o čosi mrazivejšia. Samozrejme vlastním originál dosku Nevermind ( aj o okolnostiach jej vzniku o mýtoch a faktoch viem asi všetko ) a dnes už zazobaný Butch Vig z Nirvany urobil stálicu na pop-rockovom nebi, ale keď si uvedomím, že to bol podklad pre kapely, ktoré fungujú dnes ( kadejaký kinderpunk, post-grunge ) je mi zle. Vtedy je tu ešte surovo-hrdzavé In Utero, ktoré ja osobne spolu so skladbou "You Know Youre Right "pokladám za vrchol Cobainovho umeleckého snaženia.(9.8.2010)