Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující příběh o Cypriánovi, který žil v 18. Století na magickém místě zvaném Červený klášter. Jednoho dne najdou mniši před bránou kláštera polomrtvého, postřeleného muže. Vyléčí ho a přijmou mezi sebe, i když nic netuší o jeho tajuplné minulosti, o krutých událostech, o ztracené lásce... Z jeho chování je však zřejmé, že prošel peklem a na odlehlém místě kam ho zavedl osud, hledá úkryt a klid. Mezi zdmi kláštera mu společnost dělá pětiletý sirotek Michal, o kterého se mniši starají z dobročinnosti. Postupně si zvyká na život ve světě, kde se zastavil čas a začíná se učit od starého Alberta bylinkářskému a léčitelskému umění. Nadále ho však pronásledují démoni z minulosti, proto se rozhodne složit přísahu mlčenlivosti a přijme jméno Cyprián. Přejde dlouhých 12 let a zvěsti o mlčícím mnichovi a jeho schopnostech léčit se rozšíří po krajině. Z Michala vyroste dospělý muž a jednou objeví u Cypriánova pacienta knihu s podpisem Leonarda da Vinciho s projekty létajících strojů. Mladík začne snít o létání a tajně takovýto přístroj sestrojí, ale jeho pokus ztroskotá. Potom ho už nic neudrží v nehybném světě kláštera a opustí ho. Roky plynou dál, mniši odejdou nebo zemřou. Cyprián je už úplně sám, sám se snem, který se nepodařil splnit Michalovi. Létající stroj začíná nyní skládat on... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (136)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Človeku, ktorý potrebuje mať vo filme výbuchy, akciu a sex Legenda o lietajúcom Cypriánovi nemôže absolútne vyhovovať. Človeku, ktorý potrebuje potrebuje bezduché strieľanie, okázalé kulisy či niekoľkotisícový komparz sa filozofické posolstvo filmu ani nedostane. Navyše je celý zážitok z filmu umocnený nádherným až emotívnym soundtrackom. Po niekoľkonásobnom zhliadnutí traileru som fakt nevedel čo od filmu čakať. Avšak ostal som prekvapený aké emócie vo mne nakoniec vyvolal. Až na pár sterilných pasáží uprostred ma film ani na okamih nenudil, a to hovoríme o slovenskej produkcii. Marko Igonda ma ako herec už presvedčil už v predošlom nepochopenom slovenskom skvoste Rozhovor s nepriateľom, a tu si svoju pozíciu udržal. Samozrejme, kto chce hľadať chyby historické príručky si nájde, no ja som sa nechal unášať príbehom. UPOZORNENIE: Toto nieje film pre ľudí nasiaknutých americkou produkciou! ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Mám rád mníšske chorály, no ich neustále a dosť hlasité použitie pôsobilo na mňa rušivo. Herci boli fajn, aj kulisy, no stále ma to nútilo porovnávať s Menom ruže a bohužiaľ celková atmosféra je neporovnateľná. Možno keby dej nebol roztrúsený. No v tých rokoch sa v kláštoroch toho veľa neudialo a tak, keď chceli oživiť fádny život, mali tam niečo vymyslieť. A stavba krídel veľa vzrúša nepriniesla.. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Stále se nepřestávám divit, jak někdo dokáže některé filmy tak neskutečně zmrvit, že by jeden plakal. Pěkně to vypadá, hezky to hraje, potenciál to má, ale usnete u toho. Možná proto hraje hudba tak nahlas, že není ani slyšet herce, je to prevence proti usnutí. ~~~ Nevím, jestli mají slovenští bratia nějakou legendu o létajícím Cypriánovi, pokud ano, byl tenhle film něco jako "Létají Cyprián Begin", protože informace, náznak čehosi, spojeného s Cypriánovým létáním, se vyloupne až na úplném konci snímku. ~~~ Vše je vyprávěno takovým klidným, pomalým, způsobem, kdy čas skoro nic neznamená, celkově se na to poměrně pěkně kouká, hudba je pěkná a k době a ději výborně sedne (jen řve a zvukař tak byl asi hluchý...?), jenže režisér a scénárista by zasloužili facku za to, jak ten dobový potenciál nevyužili a scénář tak zjevně ani nebyl dopsán a točilo se přesto podle něj. ~~~ Znova a angažovat scénáristu s mozkem. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Tak Slováci jdou jednoznačně nahoru. Bathory - slabota, Jánošík - průměr a Cyprián zase o chloupek výš. Jestli budou mít naši východní bratia takhle vzestupnou tendenci, tak bůh ví kam až to nakonec dotáhnou...:) Bez chybičky to samozřejmě není, ale ani malinko nedokonalý scénář či pomalé tempo mi zase až tak nevadili a naopak jsem si užíval onu komorní atmosvéru kláštera, prolínající se se vzpomínkami hlavního hrdiny na předchozí události. Je nám zde ukázán krásný pohled do duše i mysli člověka, který si během svého pobytu v klášteře naprosto změnil žebříček svých hodnot. No a co se týče dojemného závěru - cesty páně jsou prostě nevyzpytatelné... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Po dlouhe dobe uvidim zase slovensky historicky film,rikal jsem si.Po"Janosikovi",ktery se moc nepovedl.Mlada reziserka si za svuj debut vybrala skurecnou postavu a historicky,dobrodruzny velkofilm-tedy veru odvaha ji nechybi.Z filmariny jsem obcas ale neco postradal.Predevsim je prilis rozvlekly a pomaly scenar,zahrnujici dlouhe obdobi a reziserka si pri vypraveni chvilemi nevi rady,nebo ji dochazel dech a film se z niceho nic zastavi.Takze tu najednou mame komorni historicke drama.A pak se najednou zase na chvili rozjede,takze je takovy rozpadnuty na stripky,nez aby pusobil kompaktne.Ale zase bych prilis nekritizoval,protoze si reziserka odbyla svuj debut a je videt,ze se opravdu snazila.Kamera je velmi slusna a herecky se take neda,co vytknout.Jak Igonda,tak napriklad Brzobohaty i Javorsky pusobi naprosto prorozene a uvericne a divak si jejich herectvi proste uziva.To je vlastne nejvetsi klad filmu,pokud nam legenda samotna moc nerika(coz bude myslim pripad vetsiny cechu a moravanu).Takze davam s cistym srdcem krasnych 55%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (9)

  • Nezachovali sa žiadne vierohodné svedectvá o existencii okrídleného stroja a Cypriánových pokusoch lietať, nijaké nákresy ani svedectvá súčasníkov. (krasomama)
  • Cypriánov Herbár sa dnes nachádza v zbierkach Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. Je to najstarší zachovaný herbár na Slovensku (datovaný 1766) a má 2 časti - prvá obsahuje 283 bylín s názvami v 4 jazykoch a druhá poznatky o chorobách a Cypriánove liečiteľské postupy. (krasomama)

Reklama

Reklama