Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1907 Rasputinovy legendární léčivé schopnosti přinesly naději ruskému careviči Alexejovi trpícímu hemofilií, a tak se stal členem nejužšího okruhu blízkých cara Mikuláše II. a mocným zákulisním hráčem. Rasputin je filmovým přepisem životního příběhu jedné z nejzajímavějších historických postav. Hrubý rolník ze Sibiře Rasputin (Alan Rickman), nazývaný také šílený mnich, byl charizmatický samozvaný svatý muž, který velmi mnoho cestoval, bez zábran holdoval alkoholu a požitkářsky si užíval dalších neřestí. Začátkem 20. století vyrazil Rasputin do neklidné ruské metropole Petrohradu, v níž vzrůstala politická nespokojenost, kvůli všeobecné bídě a represivní vládě. Tam se Rasputin setkal s carevnou Alexandrou (Greta Scacchiová). Filmové drama sleduje, jak Rasputin získal a upevňoval vliv na carevnu i na jejího milující manžela cara Mikuláše II. (Ian McKellen) díky jeho mystickým schopnostem zastavit krvácení jejich hemofilického syna Alexeje. Ale v národě sužovaném vnitřními i vnějšími problémy se Rasputinova neotesaná přítomnost u okázalého carského dvora, spolu s jeho skandálními zhýralostmi prováděnými v okolí hlavního města, stala symbolem slabých vůdcovských schopností cara. Tragické důsledky, ve které vyústila nestabilní situace, na sebe nenechaly dlouho čekat. Historické drama z originální produkce HBO získalo tři Zlaté glóby a tři ceny Emmy, jenž ocenily především skvělé herecké výkony Alana Rickmana a Grety Scacchiové. (HBO Europe)

(více)

Recenze (43)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hmm..Dobře - pokud bychom šli po historických faktech - já bych byla spokojená, ale pokud za filmem hledáme nějaké filmařské umění a grandiózní výkony - tak to od filmu rozhodně neočekávejte. Rickman je brilatní a dokázal by zahrát i fialovou housenku, ale zbytek lidí v tomto filmu - a tím myslím jako i celý tým, který stál za kamerou - tak ten mi jasně dal podnět k tomu, abych to znovu nezapínala :) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný film. Alan Rickman byl sice patřičně šílený, ale moc přesvědčivosti nepobral a ostatní se pohybovalo v intencích podprůměru a televizního odpadu. Občas se ale přece jen zablýsklo na lepší časy, třeba závěrečná scéna umírání si zasloužila i přísnější měřítko. Nuda se slabou realizací se ale předháněly až příliš často. 40% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Alan Rickman jako vždy excelentní. Ačkoliv nejlepším Rasputinem stále z pochopitelných důvodů zůstavá Christopher Lee, nejlepší film, který se tomuto ruskému velikánovi věnuje, je nejspíš tento. Je pravda, že v první polovině to vypadalo, že se z něj vyklube jen průměrná záležitost, ale polovina druhá to hned napravila, protože ta byla vyloženě skvostná a ani nevadí, že ne zcela historicky přesná. Dobře natočená záležitost s dobře zobrazeným Ruskem a kromě Rickmana zde excelují také Ian McKellen a Greta Scacchi. Fajn záležitost. 75%. ()

nenet 

všechny recenze uživatele

Jako člověk historickými tématy téměř netknutý jsem byla nadšená. Kdyby se takhle učil dějepis na školách, místo suchých letopočtů a prázdných jmen, bylo by to jen dobře. Film je nabitý emocemi od začátku do konce a myslím, že jedno shlédnutí k jeho plnému docenění nestačí, aspoň já jsem ho v sobě musela nechat tak trošku "dozrát". Výkon Alana Rickmana myslím netřeba komentovat :-). ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia akoby nvedeli, na čo sa majú zamerať. Či na cársku rodinu, alebo širšie historické súvislosti alebo len na osobu Rasputina. Rozhodli sa tak, že to zmixovali všetko dokopy. Ani pri celkovej minutáži 135 minút sa tak nepodarilo dať do popredia osobu Rasputina. Aj keď bol hlavným predstaviteľom, akoby ho nebolo ani vidieť. Na druhej strane - Rickmanovi takéto úlohy "všunutých" skvele sedia .... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Kvůli střelbě při natáčení scény, kde je Rasputin zastřelen, utrpěl herec Alan Rickman akutní ztrátu sluchu v horním tónovém rozsahu. Tato ztráta se později ukázala být permanentní. (Elizabeth13)
  • V době natáčení filmu nebyly ještě nalezeny ostatky prince Alexeje a jeho sestry Marie. Tak se stalo až v r. 2007. (petrsv)
  • Natáčení zabralo 8 týdnů. (Rugero)

Reklama

Reklama