Reklama

Reklama

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

  • USA Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (více)
Trailer 3
USA, 2011, 131 min

Během pátrání po Prameni věčného mládí přišel nechvalně proslulý kapitán Jack Sparrow o celou posádku i o svůj pirátský koráb, Černou perlu. Nyní se vydává do Londýna, aby osvobodil ze zajetí svého věrného přítele Gibbse a zachránil ho před šibenicí. Od Gibbse se dozví, že se v Londýně objevil falešný kapitán Sparrow, který na svou loď pořádá nábor nových členů posádky. Cestou od soudu je Jack zajat britským králem Jiřím II., který mu nařídí, aby pro něj získal Pramen věčného mládí. Do cesty se mu připlete tajemná Angelica, která ho přinutí vstoupit na palubu lodi Queen Anne's Revenge. Té velí slavný a obávaný pirát Černovous. Jack se tak ocitá na neočekávaném dobrodružství, během kterého nemá tak docela jasno v tom, kdo je pro něj větší hrozbou: zda Černovous, či Angelica, se kterou sdílí tajuplnou minulost. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (60)

  • Severoamerické tržby byly 241,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 1046,7 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. května 2011 v Anaheimu v Kalifornii. (Varan)
  • Tělo Černovouse (Ian McShane) bylo údajně i ve skutečnosti vyhozeno přes palubu a obeplulo několikrát loď. Pirátova hlava byla předtím sťata a pověšena na stěžeň. (smeejay)
  • Skutečná plachetnice Pomsta královny Anny (Queen Anne's Revenge) byl trojstěžník, fregata se čtyřiceti děly. (Skyfall)
  • Černovousův (Ian McShane) koráb Pomsta královny Anny byla původně francouzská otrokářská loď La Concorde, kterou pirát v roce 1717 zajal u ostrova Svatý Vincent a následně přejmenoval na Queen Anne's Revenge. (Skyfall)
  • Jackovou (Johnny Depp) střelnou zbraní je .50 caliber English Flintlock Pistol. Můžeme ji vidět ve všech dílech série. (Skyfall)
  • Snímek překonal v době svého uvedení hned několik rekordů. V mimoamerických tržbách dosáhl nejrychleji hranice vydělaných 500 milionů amerických dolarů, na které si přišel už po 14 dnech. Rekordní je i rychlost celosvětového výdělku 700 milionů dolarů, které si autoři na konto připsali po 16 dnech. Druhým nejrychlejším časem se může titul pyšnit mezi filmy, kterým se podařilo vydělat 800 milionů amerických dolarů. Snímek se stal rovněž finančně nejúspěšnějším filmem studia v Rusku a Číně. (J*A*M*A*L)
  • Jedná se o první film pirátské série natáčený technikou Disney Digital 3-D a také o první kompletně hraný výpravný dobrodružný snímek natáčený kamerami Red ve 3D. (Čiban)
  • Pro surfaře Tamaya Perryho, který byl obsazen do role jednoho ze šesti havajských členů posádky Queen Anne's Revenge piráta Černovouse (Ian McShane), nešlo o první spolupráci se společností Walt Disney Studios. V roce 1999 hrál ve filmu Johnny Tsunami (1999) jednoho z protivníků hlavního hrdiny a také se na filmu podílel jako dublér při natáčení surfařských scén. (Čiban)
  • Ačkoliv je Júki Macuzaki (Garheng) prvním Japoncem, který si v sérii zahrál piráta, nejedná se o první případ, kdy taková role ve filmech společnosti Disney připadla některému z jeho krajanů. Sessue Hajakawa již předtím ztvárnil velitele pirátské bandy v disneyovce Švýcarský Robinson (1960). (Čiban)
  • Natáčení probíhalo na ostrovech Kauai, Oahu, Portoriko a Palominito (malý ostrůvek východně od Portorika) a na velmi „netropickém“ ostrově ve Velké Británii. Dále se natáčelo na třech historických místech v Anglii v Old Roy Naval College v Greenwichi, v Hampton Court Palace, kde byla natočena scéna, ve které byl Jack (Johnny Depp) nečekaně zatčen, a v Middle Temple. Natáčení v Anglii zabralo přibližně 3 týdny. Točilo se také v Kalifornii. Natáčení probíhalo od 14. června do 12. listopadu 2010. (Čiban)
  • Kvůli natáčení v hustém kokosovém háji slavného a nyní uzavřeného hotelu Coco Palms v oblasti Wailua, kde Elvis Presley kdysi ve filmu Elvis Presley: Blue Hawaii (1961) zpíval skladbu „Blue Hawaii“, byly sklizeny kokosové ořechy z celkem 773 palem, aby se předešlo nebezpečí, že by některý z nich spadl hercům nebo štábu na hlavy. Sklizené ořechy plně zužitkovali místní obyvatelé. (Čiban)
  • Pramen mládí, legendární pramen, jehož voda údajně navrací ztracené mládí komukoliv, kdo se jí napije, byl ve skutečnosti předmětem vytrvalého, ale marného pátrání španělského mořeplavce a objevitele Ponceho de Leóna ze 16. století. De León se dočkal zvěčnění pouze v rámci zábavní atrakce “Piráti z Karibiku" v kalifornském Disneylandu, kde je v jedné z místností vyobrazen coby kostlivec. (Čiban)
  • V polovině ledna 2011 se objevily informace o tom, že při průzkumu vraku jeho vlajkové lodi Queen Anne's Revenge u pobřeží Severní Karolíny (kde v 19. století najela na mělčinu) byly nalezeny úlomky Černovousova (Ian McShane) meče. Možná se jedná o skutečný Tritonův meč? (Danny F.)
  • Černovousova (Ian McShane) loď The Queen Anne's Revenge je upravená Černá perla, která se objevila v prvních dílech série. (Katie016)
  • Johnny Depp (Jack Sparrow) se při natáčení jedné z kaskadérských scén zranil. Měl poté bolesti v zádech a dočasně kulhal. Natáčení však muselo pokračovat. (LEGACY)
  • Johnny Depp (Jack Sparrow) se údajně čtvrtého pokračování Pirátů z Karibiku nechtěl účastnit. Hlavním důvodem bylo propuštění jeho kamaráda a producenta Dicka Cooka, který ho během natáčení prvního dílu velmi podporoval, zatímco studio původně nebylo příliš nadšené z jeho hereckého ztvárnění Jacka Sparrowa. (LEGACY)

Související novinky

Desátému Rychle a zběsile ujel rozpočet

Desátému Rychle a zběsile ujel rozpočet

18.11.2022

Jako by nestačilo, že desáté Rychle a zběsile muselo vyměnit režiséra Justina Lina (Star Trek: Do neznáma, Rychle a zběsile 5), který nevydržel pracovat po boku egoisty Vina Diesela, za rutinéra… (více)

Seriáloví Teen Titans mají Nightwinga

Seriáloví Teen Titans mají Nightwinga

04.09.2017

Comicsům od DC se náramně daří na malé obrazovce. Kromě Arrowa dobývá televizi i Flash, Supergirl nebo Gotham, a k tomu všemu nás příští rok čekají Titans. Mladý superhrdinský tým, jemuž se obvykle… (více)

S kým se Jack Sparrow vrátí do Karibiku?

S kým se Jack Sparrow vrátí do Karibiku?

25.01.2015

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, takže bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme pátého dílu. Jerry Bruckheimer jej sice dávno udal Joachimu Ronningovi a Espenu Sandbergovi (Kon-Tiki),… (více)

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (více)

Reklama

Reklama