Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 5
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 5

Recenze (144)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

V anglickej slovenčine " THE KILLING ". Úvodnej 13 dielnej sérii som odhryzla naviják a už sa veziem na škandinávskych saniach do neznáma. Vydarený kúsok , ktorý pozorného diváka nenechá na pochybách , že Twin P. môže obsahovať aj severný vietor. Skoro až noir seriálové spracovanie , ktoré zvýrazňuje úlohu Sarah pri identifikovaní bezduchej Rosie do filmového bezvedomia . Spomalené spracovanie nemá na celkový filmovo výživný účinok žiaden vplyv.Pre Mňa YO serial choice ! ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní krimi seriál se zajímavým vývojem. Bohužel dvacet dílů je zbytečně moc, příběh se přehnaně natahuje. Míra zvratů a momentálních podezřelých drasticky snižuje charizma vyšetřovatelky Lundové, pravidelně tvrdohlavě stíhající právě podezřelého pachatele, aby jí pak těsně před zatčením nebo po docvakla intuice, že to nemůže být on. Když se to stane poněkolikáté, je vám jen předem líto následků a obětí jejího chování. Seriálu výborně prospívá neokoukané severské prostředí a velmi dobrá je druhá příběhová linie s politikem Hartmannem, která je bezchybná i včetně závěru, ostatně i celkové zakončení seriálu můžou tvůrci zarámovat. Pokud vás neprudí to nastavování děje, zvraty, Lundová a bědování vokalistky do tuctového hudebního doprovodu, nepochybně dáte o hvězdičku navíc. ()

Reklama

PEZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serial, ktory sa dost rychlo dockal americkeho remaku. A to lepsieho ako samotny original. Forbrydelsen prisiel s originalnym konceptom - nesledujeme iba vysetrovanie vrazdy, ale aj dianie v rodine, ktorej sa vrazda priamo dotyka a k tomu aj dianie na radnici - ako dany pripad zasahuje do predvolebneho boja. Problemom je prehnana dlzka jednotlivych casti, ako aj celej prve serie. Zbytocne ma 20 dielov, uplne by postacila polovica. Tvorcovia americkeho remaku uspesne dej zdynamizovali a dokonca nasli aj lepsich hlavnych predstavitelov. Je mi jasne, ze ti vo Forbrydelsen budu blizsie k realite, avsak nesledujeme dokument, ale dramaticky serial. Som zvedavy, aka je druha seria, kedze ta ma uz len 10 casti, prva bohuzial miestami dost nudila. A to je skoda, atmosfera aj koncept boli vydarene. V tomto pripade odporucam americku verziu. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Spíše podprůměrný seriál. Neviděl jsem ho tedy ani zdaleka celý, ani ho neuvidím. Jednoduše jsem se u něj nudil. Nechápu práci kameramana a osvětlovačů, záběry a nasvícení jsou místy tak podivné, že divák ani pořádně nevidí, co se na scéně vlastně děje. Zápletky v rodině, policejním prostředí i v politice jsou zde klišovité, v jiných dílech je člověk uvidí také, a lépe zpracované. Rozhodně to nestojí za čas, který člověk sledováním stráví a přidanou hodnotu může mít snad jen pro ty, kteří se v podobných věcech vyžívají, nebo se chtějí procvičit v norštině. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod seriálu ma hneď veľmi zaujal, pretože konečne priniesol niečo nové a zaujímavé. Sledovanie prípadu vraždy nielen z pohľadu kriminalistov, ale aj rodiny a politický kontext v jednom sa až tak často nevída. Postupne však nadšenie opadlo, pretože dvadsať častí bolo skutočne premrštených na vyriešenie jedného prípadu. Vôbec sa Američanom nečudujem, že seriál veľmi rýchlo okopírovali. Nevidela som ich verziu a ani sa na ňu v blízkej budúcnosti nechystám, pretože napriek tomu, že verím, že ich spracovanie je kvalitné a odstránili so seriálu, to čo tu považujem za malé chybičky "krásy" viem, že to čo do svojej tvorby dokážu vložiť severania svojím duchom je neopakovateľné a preto zostanem zaryto verná originálu. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Tvůrci seriálu se při natáčení rozhodli neprozradit vraha ani samotným hercům. Vzhledem k tomu, že se seriál natáčel díl po díle, nikdo do poslední chvíle nevěděl, kdo je pachatelem, a to ani samotný pachatel. (luciasce)
  • Seriál pojednává o jednom případu v průběhu celé série, protože tvůrci se rozhodli natočit kriminální seriál více podobný situaci v Dánsku, na rozdíl od americké koncepce, kde připadne jeden případ na jeden díl. Tolik vražd by totiž dánské publikum nepřijalo jako uvěřitelné, protože Dánsko je jedna ze zemí s nejnižší kriminalitou. (luciasce)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama