Reklama

Reklama

Vražda - Série 2

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2009, 9 h 30 min (Minutáž: 57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Preben Kristensen, Flemming Enevold, Morten Suurballe, Mikael Birkkjær, Lotte Andersen, Carsten Bjørnlund, Sarah Gottlieb (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Komisařka Sarah Lund (Sofie Gråbøl) z kodaňského oddělení vražd je z disciplinárních důvodů přeložena na venkov. Po čase je rehabilitována a je jí nabídnuta spolupráce na vyšetřování série vražd. Všechny oběti měly vztah k armádě a jejím zahraničním jednotkám v Afghánistánu.Stejně jako v první řadě seriálu se i zde prolínají různá prostředí. Soukromý život komisařky, vysoká politika, armáda, psychiatrická léčebna. Lund se musí zorientovat v pavučině lží, intrik a slepých uliček. V tom jí pomáhá její instinkt a cílevědomost. (wero1000)

(více)

Recenze (55)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší zabít nevinného, než váhat zabít nepřítele. Další severské detektivní cvičení v praktickém machiavelismu, tentokrát s vypilovaným konceptem, který díky poloviční stopáži působí mnohem semknutěji, soustředěněji a dynamičtěji než první řada. Brilantní práce s odlidštěnou atmosférou a profesními maskami umožňuje tvůrcům psí kus, kdy hlavní hrdinka může být ve své podstatě důsledně nesympatická, studená, posedlá mrcha a člověk chtě nechtě sympatizuje i s postavami morálně na hraně (neexistence dichotomie dobra a zla je konec konců jeden z konstrukčních prvků Forbrydelsen). Uchopení tématu války proti teroru, xenofobie a hranic toho, kde končí "blahodárné ohýbání demokracie" a začínají "autokratické manýry" je po skandinávsku dotažené dostatečně daleko, aby ponoukalo k zamyšlení (tudíž to není jen povinná dekorace). Dějová linka je mnohem plynulejší a přehlednější, režie ustálenější a v neposlední řadě je třeba pochválit dvojici postav - eklektického politika, který hledá masku v podání (vždy) skvělého Nicolase Bro a postavu veterána s poruchou paměti (Homeland po dánsku?) strhaného a štvaného Kena Vedsegaarda. Brilantní, tentokrát téměř bez výhrad. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemám rád zbytečné krátké prology, oč plynuleji by působilo, kdyby se Lundová do zaběhlých kolejí vrátila během několika dílů. Také použití stejné metody vyprávění mi vadilo, působilo jako křečovité vstupování do stejné řeky. Jinak spokojenost, z postav mě převálcoval ministr Buch, jehož poslední scéna, jak vystřižená z Kmotra, je vrcholem řady. ()

Reklama

Belbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady jsou pětihvězdičková hodnocení úplně mimo. Jako celek to sice není vůbec špatné, má to napětí, akci, ale už je to prostě šablonovité podle původního série, kterou si ale znovu nejspíš nikdy nepustím a hlavně je to o poznání jednoduší, chybí propracované mezilidské vztahy a některé logické dedukce Lundenové jsou víc než sporné. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série mi připadá slabší než první. Brix z vyšetřování vražd nejdřív prosí Lund, aby pomohla a za pár hodin jí připomíná její chyby z 1. série (podle mě teda nic zlého neudělala) a chce ji z vyšetřování vyloučit, i když je opět jen ona z celé policie schopná jakýchkoliv konstruktivních úsudků. Přehnaně se vytváří o Lund dojem, že je vyvrhel policie a má špatné postupy, když je přitom asi jediná, kdo tam má mozek a musí všechno vždy vymyslet za všechny. Série je o polovinu kratší, protože se děj koncentruje už jen na vyšetřování a byl úplně vypuštěn velmi detailní pohled do světa obětí a jejich rodiny apod. To se mi na první série velmi líbilo, psychologie obětí. Tak podrobně jsem to zatím v žádné detektivce neviděla. Musím ale uznat, že od 7. nebo 8. dílu to nabírá zajímavějších a méně odhadnutelných obrátek a konec je teda docela haluz. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. seria ma potesila uz tym, ze bola skratena na 10 casti. A hned sa to prejavilo na dynamike, ktorej absencia znacne skodila prvej serii. Novy pripad je vymysleny realisticky, ba az desivo, najma tym ako ide do detailov a pritom nevyzera vykonstruovane. Postavy su napisane presne a vlastne ani jedna cast neobsahuje extra nadbytocnu vatu. Ku koncu sice uz trosku autori prekomplikovali naznaky toho, kto je hlavnym pachatelom, no pozitok z pozerania tym nastastie nenarusili, takze tentokrat je to na slusnych 80 %. Velmi rad pojdem do tretej serie. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama