Reklama

Reklama

Vražda - Série 2

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2009, 9 h 30 min (Minutáž: 57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Preben Kristensen, Flemming Enevold, Morten Suurballe, Mikael Birkkjær, Lotte Andersen, Carsten Bjørnlund, Sarah Gottlieb (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Komisařka Sarah Lund (Sofie Gråbøl) z kodaňského oddělení vražd je z disciplinárních důvodů přeložena na venkov. Po čase je rehabilitována a je jí nabídnuta spolupráce na vyšetřování série vražd. Všechny oběti měly vztah k armádě a jejím zahraničním jednotkám v Afghánistánu.Stejně jako v první řadě seriálu se i zde prolínají různá prostředí. Soukromý život komisařky, vysoká politika, armáda, psychiatrická léčebna. Lund se musí zorientovat v pavučině lží, intrik a slepých uliček. V tom jí pomáhá její instinkt a cílevědomost. (wero1000)

(více)

Recenze (55)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemám rád zbytečné krátké prology, oč plynuleji by působilo, kdyby se Lundová do zaběhlých kolejí vrátila během několika dílů. Také použití stejné metody vyprávění mi vadilo, působilo jako křečovité vstupování do stejné řeky. Jinak spokojenost, z postav mě převálcoval ministr Buch, jehož poslední scéna, jak vystřižená z Kmotra, je vrcholem řady. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší zabít nevinného, než váhat zabít nepřítele. Další severské detektivní cvičení v praktickém machiavelismu, tentokrát s vypilovaným konceptem, který díky poloviční stopáži působí mnohem semknutěji, soustředěněji a dynamičtěji než první řada. Brilantní práce s odlidštěnou atmosférou a profesními maskami umožňuje tvůrcům psí kus, kdy hlavní hrdinka může být ve své podstatě důsledně nesympatická, studená, posedlá mrcha a člověk chtě nechtě sympatizuje i s postavami morálně na hraně (neexistence dichotomie dobra a zla je konec konců jeden z konstrukčních prvků Forbrydelsen). Uchopení tématu války proti teroru, xenofobie a hranic toho, kde končí "blahodárné ohýbání demokracie" a začínají "autokratické manýry" je po skandinávsku dotažené dostatečně daleko, aby ponoukalo k zamyšlení (tudíž to není jen povinná dekorace). Dějová linka je mnohem plynulejší a přehlednější, režie ustálenější a v neposlední řadě je třeba pochválit dvojici postav - eklektického politika, který hledá masku v podání (vždy) skvělého Nicolase Bro a postavu veterána s poruchou paměti (Homeland po dánsku?) strhaného a štvaného Kena Vedsegaarda. Brilantní, tentokrát téměř bez výhrad. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po devíti dílech neupírám této řadě rychlejší spád, hodně zvratů a víc mrtvol, ale první řada na mě působila uceleněji a přehledněji i když byl podstatně delší. No, počkám si na závěrečný díl........... a po jeho skončení se nemohu stále zbavit dojmu přespříliš dokonalé Sarah a naprosto neschopného celého policejního sboru. Zajímavý komentář Ixbalanke. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Politická vražda a terorizmus? Prosím Vás nehnevajte sa na mňa, ale táto téma ma nijak neberie. Niečo obdobné je totiž denno denne na vyjebanej Markíze či Jojke o 19.00 v krimi. Prvotné časti ešte ako tak, no odstupom času som upadal do beznádejného nezáujmu, čo by sa skrátka stávať nemalo. Problém je to však môj, nakoľko tématicky som siahol po niečom, čo ma absolútne nezaujíma. Hodnotenie "neobjektívne" ... ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál stejné kvality jako jeho první série, ovšem ještě o poznání vydařenější, snad i proto, že je rozvinutý na menší ploše a tím mám větší spád. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série má rychlejší tempo než ta první, ale zase se jí nedaří budovat atmosféru. Navíc některé scenáristické nápady již hraničí s nechtěnou komikou. Výborné je opět nahlédnutí pod politickou pokličku, škoda, že ho tam není více. Politický závěr je excelentní, ten kriminalistický tedy rozhodně nikoliv, z něj by snad měli radost jen Škvorecký s Kleinem. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestliže první řada byla i přes svoji enormní stopáž výborná, říci o druhé že je vynikající je slabé slovo. Vše je tu mnohem vyhrocenější - spád, počet vražd, jejich brutalita, politické intriky i kompromisy z nichž se chce blít, akce i zvraty, přičemž tomu poslednímu jednoznačně vévodí závěrečný díl. Až do jeho poloviny jsem téměř netušil, kdo je hlavní strůjce všeho zla. A to poučení, jehož se nám dostane z úst takové morální autority, jakou je sám premiér: proslov hodný zapamatování a zakončený větou "Hlavní je neustat v boji!" Opravdu výživné a (nejen) pro naši společnost přímo signifikantní. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvěle budovaná atmosféra - i díky střihu, hudbě. Přesvědčivé herecké výkony. Celkem bych věřil, že podobně jako v 1. sérii herci do poslední scény nevěděli, kdo je vrah. Poker face jednotlivých aktérů udržuje diváka v napětí. I když v 7. díle po střetu Lundové s pachatelem následuje scéna, která naznačí... Postava Lundové trošku konkuruje i Sáze Noren. Zajímavé bylo propojení s politikou - připomnělo seriál Vláda. Ramon, ale i pachatel museli mít nadpřirozené schopnosti, co všechno stihli a zvládli. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V druhej sérii sa aj Dáni poučili a skrátili vyšetrovanie o desať častí čo si myslím, že seriálu veľmi pomohlo. Ale možno to je aj tým, že sa tu vyšetrujú viaceré vraždy, každopádne zápletka je zaujímavá a má spád. Politická línia je v tomto prípade veľmi zaujímavá a skutočne "poučná" a bohužiaľ napriek tomu, ako to tam celé dopadlo, vidím stále desivý a priepastný rozdiel medzi politikmi "západu" a tými našimi. Celému seriálu kraľuje Nicolas Bro, ktorý tu podáva svoj štandardne nadpriemerný výkon. Sarah Lundová konečne zmenila repertoár pulóvrov, čo je ďalším bezvýznamným plusom. Škoda, že dejová línia, ktorá preťala jej osobný život skončila neslávne. Napriek jej chladu a neprístupnosti som si ju obľúbila a som zvedavá čo jej prinesie tretia séria. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U první série to byly horší čtyři hvězdy - hold zmařený potenciál. Teď jsou to tvz. lepší čtyři hvězdy, ale odtud se výše už nedostaneme - koncept a vizuál je vyčištěný, příběh stabilní a uvěřitelný (roz. v rámci žánru), obsazení výborné, do štábu dosadili nové scénáristy a našli konečně i fotografa, a tak to celý nemuselo být potmě, ale opakovaný vtip prostě není vtipem. Jednička okolo desátého dílu gradovala k jisté ďábelskosti. Ale teď už vlastně víte, co příjde - došlo k psychologickému zploštění. Je to výborná, ale standardní detektivka, která nepřekračuje žánr. Linii rodina zatlačili poněkud do rohu - to jim chválím, ale linie politika, která zůstala zachována se potýká s jistou tematickou a dějovou redundancí. Hlavní postava, Sarah Lundová, je mi obdivuhodně nesympatická: je hloupá a nevychovaná a špatně se obléká. Jediné, co mne s ní sbližuje je patrně neukočírovatelný workoholismus a to, že má smůlu na partnery. Tak co trojka? :-) ()

Terter 

všechny recenze uživatele

Oproti první sérii je zde znát citelný posun co se tempa vyprávění týká. Menší počet epizod dělá druhou sérii intenzivnější, na druhou stranu však působí místy trochu zmatečně (zejména dějová linka s novým ministrem je mírně nepřehledná). Celkově však druhá série působí lepším dojmem než její předchůdce, jehož chybám (roztahanost děje apod.) se důrazně vyhýbá. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem - vynikajici. Tuto serii jsem videl az po dokoukani US Killing a Forbrydelsen je mi jendoduse tak nejak blizsi... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přišlo mi to trochu zmatenější než první série - zvlášt politická linie, ale pořád je to klasa! Sarah Rulezzz. P.S. Po shlédnutí třetí řady přece jen zvezdu ubírám, dvojka je dle mě prostě nejslabší... ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada mi přišla o dost lepší, jak ta první, hlavně došlo ke zkrácení, což dost pomohlo, to bylo v první řadě strašný, jak byl děj natahován. Příběh byl ovšem podobně vymyšlen, jako v minulé sérii, takže přemýšlím, jestli se do třetí vůbec pustit. Příběh jako takový byl mnohem lepší, armádní prostředí mi sedí víc. A jako bonus se objevuje herečka, která vypadá jako Adéla Gondíková. A v desátém díle také zmíněna Praha! ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhy Zlozin je o polovicu kratsi ako prva serie, ale o to este udernejsi so zachovanim roznorodej mozaiky postav bez jednoznacneho dichotomickeho moralneho vykreslenia. Spinava politicka kriminalka ako sa patri. Ale Lundovu by som za kolegynu veru nechcel ;) ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět skvělá Sophie Grabol, ale jinak o něco horší než první řada - dosti nepřehledná směsice jmen, vztahů a situací. V politické lince jsem se ztratila už skoro na začátku a rovněž mi vadí množství zabitých. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady jsou pětihvězdičková hodnocení úplně mimo. Jako celek to sice není vůbec špatné, má to napětí, akci, ale už je to prostě šablonovité podle původního série, kterou si ale znovu nejspíš nikdy nepustím a hlavně je to o poznání jednoduší, chybí propracované mezilidské vztahy a některé logické dedukce Lundenové jsou víc než sporné. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sarah Lund je zpátky a vrací se ve velkém stylu. Druhá, tentokrát desetidílná série se poučila z nedostatků té první a je mnohem kompaktnější a plynulejší. Z prostředí kodaňské radnice jsme vystoupali o patro výš a do děje se zapletli rovnou dva ministři spravedlnosti. Vyšetřování neskáče od podezřelého k podezřelému, ale celou dobu postupně odkrývá pohřebné tajemství, kvůli němuž umírají vojáci Dánské královské armády. Atmosféra je pořádně temná a od lehce pomalejšího začátku se napínavost dramaticky zvedá, ale příběhu schází údernost první série. Chyběla mi vyhrocená předvolební atmosféra, chyběl mi sympatický Troels Hartmann a dokonce i mstící se Theis Birk Larsen. Vedle civilnější a emocemi nabité jedničky, působí dvojka profesionálněji a odtažitěji a není tolik vyčerpávající, ani pohlcující. Slabších pět hvězdiček. ()

Reklama

Reklama