Reklama

Reklama

Vražda - Série 3

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2012, 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Nikolaj Lie Kaas, Morten Suurballe, Sigurd Holmen le Dous, Anders W. Berthelsen, Helle Fagralid, Stig Hoffmeyer, Olaf Johannessen (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Třetí, a zřejmě poslední série představuje bravurní završení kritikou i diváky vychvalovaného dánského kriminálního seriálu Zločin. Již předchozí dvě série se staly nejen domácími a mezinárodními hity, ale jednak nastavily laťku kvality proklatě vysoko a zásadně ovlivnily styl a vyprávěcí koncepty nadcházejících televizních produkcí nejen ve Skandinávii, ale také v celé Evropě a v USA. Třetí Zločin opět staví na vyšetřování jediného případu, které probíhá postupně napříč všemi díly série. Dramatické napětí pak vychází z provázání rovin policejního vyšetřování, osobních osudů postav blízkých oběti a vlivu zločinu na širší společnost i svět vysoké politiky. Ačkoli již dříve se tvůrcům v čele s autorem Sörenem Sveistrupem povedlo tyto tematické oblasti hodnověrně spojit, tentokrát dosáhl popsaný dramaturgický princip naprosté dokonalosti. Přišli jakoby s ideálním průnikem předností obou předešlých sérií, když na půdorysu deseti dílů bravurně gradují vyprávění a vrší zvraty po vzoru druhé série a současně přinášejí do hloubky prokreslené postavy s vlastním psychologickým vývojem a decentně rozvedenými silně emocionálními momenty, což zase bylo hlavním kladem první série.
Ve třetí sérii také dostává větší prostor ústřední figura seriálu, Sarah Lundová. Zásadová vyšetřovatelka, která nikdy nedokázala upřednostnit cokoli jiného před prací, a která tvrdošíjně šla za svou intuicí i navzdory rozkazům nadřízených, tentokrát ještě více zabředá do nového případu, ačkoli už měla spadeno na přestup na klidnější místo a vidinu rodinného života. Diváci vlastně poprvé více nahlédnou do jejího osobního života i nitra, když sledují, jak musí čelit následkům svých minulých rozhodnutí či jak její úsudek ovlivňují vlastní doposud upozaďované emoce. Stejně jako v předchozích sériích, také tentokrát představuje výraznou nadstavbu seriálu jeho přesah k reálným společensko-politickým tématům Dánska. Vyprávění tak reflektuje dobu globální finanční krize a její dopad na politiku a hospodářství. V centru dění stojí fiktivní společnost Zeeland, která ovšem coby ropný a přepravní gigant má nejen pro Dány zcela jasný předobraz v reálné domácí korporaci.
Vše začíná přivoláním policie k nalezenému tělu námořníka v docích, ale záhy se rutinní vyšetřování promění do případu s dalekosáhlými následky, když dojde k únosu, jehož pachateli ale jakoby vůbec nešlo o výkupné. Současně se vynořuje souvislost médii vehementně sledovaných událostí s několik let starým případem, jenž byl zřejmě z vyšších míst ututlán. Pátrání pak rozkrývá širokou síť různě zainteresovaných osob, z nichž každá jedná z popudu vlastních skrývaných motivací. Třetí Zločin přináší nejen napínavé zvraty a dramatické vyšetřování, ale také intenzivně emocionální sekvence a vážné etické otázky, které se váží k samotným základům spravedlnosti. Lze dovést k trestu zločince tak vysoko postavené, že se na ně tradiční zákony nevztahují? (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série vtipně a důvtipně variuje tu první, o Lundové, protože méně mlčí, se více dozvíme. Posledních deset dílů má přímý tah a nebýt jednání hlavních postav (zvlášť premiér směrem ke svému synovi), které mi připomínaly až velkou ránu do hlavy, nevadilo by mi nic. Přes to všechno ta bezvýchodnost Zločinu velmi sluší. 90%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nářez. Největší fluktuace svetrů, schéma jedničky roztažené do většího vnitropolitického měřítka a provedené na poloviční ploše s mnohem větší gradací (s výjimkou cca 6. a 7. dílu se to pořád hýbe kupředu). S trochou nadsázky se tvůrcům podařilo spojit civilní politický thriller Borgen a vizuálně nabušenou temnou detektivku a la Most. Závěr vysloveně brilantní, zdrcující, možná hraniční, ale všechny jeho prvky dokonale v souladu s logikou charakterů a nastolenými motivy. Nikolaj Lie Kaas byl jako parťák skvělá volba, je to taková Lundová se spoustou testosteronu. Zatím nejlepší, co jsem v severském seriálu viděl, sakum prdum. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Borgenovské zákulisní kutí piklů obohacené o thrilleroidně kriminální rámec (nebo je to naopak?) s ohromně gradovaným tahem na branku a obnošenými sepranými severskými svetry navrch... Ano, Sarah je zpět. První série nebývale nosný komorně osobní přístup zředila roztažením na dvacítku dílů s kolovrátkovými podepizodami a ta druhá zase dostala do vínku krom vyšších grády, nižšího počtu dílů a větší filmovosti i přístup "všeho houšť a větší kapky" v důsledku čehož tratila na onom svébytném konceptu a stala se tak sice napínavou i kvalitní, ale poněkud ohranou žánrovou variací ostatních. Třetí série si však bere to nejlepší z obou předchozích a zároveň se poučeně vyhýbá jejich neduhům; a je tak s přehledem nejlepší, nejvygradovanější i nejnapínavější. Z velké části je to díky tomu, že do třetice konečně zafungovalo ono důsledné lpění si na triu dějových linií (kriminální, politická a osobní). V minulých sériích totiž jejich vzájemné propojení ne vždy klap(a)lo, tentokrát však již vystupují ruku v ruce jako jeden nedílný celek. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po čtvrtém díle jsem nadšená, rozjezd byl výborný, každý díl vás maximálně navnadí na zhlédnutí dalšího dílu a to je obrovským plusem. K Lundový mně Nikolaj jako parťák taky sedne skvěle a co mě osobně těší, je fakt, že na mě Sarah už nepůsobí jako Lescotka i když adrenalinu má stále plnou kapsu, ale je to konečně taky trochu žena.........Tak a je konec zřejmě poslední série Zločinu a nebo taky ne a budeme překvapení dalším pokračováním. Celé vyšetřování a anabáze , které s tím souvisely jsem hltala zhruba do poloviny devátého dílu a tam se to seklo nejen nelogickým jednáním polciie, kdy už bylo jasné, kdo je vrah, ale ani osobní život Sarah mi tam vůbec neseděl. Možná to mělo svůj význam k pochopení jejího závěrečného jednání, ale to už bylo něco na sílu, alespoň já to tak cítila. Ale přesto musím než souhlasit s tím, že Dánsko se ve světě seriálů, potažmo filmů jako takových, rozhodně neztratí ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Forbrydelsen předcházela vynikající pověst, setkání s ním ale - jak už to bývá, když máte velká očekávání - nedopadlo dle mých představ. Vadila mi určitá utahanost seriálu s množstvím postav, motivů, prostředí, odboček a slepých cest. Dvacet dílů na vyšetřování jednoho případu bylo na můj vkus zkrátka příliš. Souznění nepřišlo ani s druhou sérií, až třetí série Zločinu se mi trefila do nálady. Ocenil jsem na ní výrazně vypjatější tempo. Forbrydelsen III mě narozdíl od svých starších sourozenců neunavuje, ale napíná. Tady se už vyplatí věnovat pozornost dialogům, vztahům i mimice lidských tváří, vše je promyšlené a má svůj (dočasně skrytý) význam. Scénář vyváženě dělí pozornost mezi několik prostředí a hodnověrně líčí narůstající konflikt mezi dánskými podnikatelskými a politickými špičkami, tváří v tvář šokujícímu zločinu, stejně jako soupeření a lavírování uvnitř tápajících bezpečnostních složek. Jednotlivé linie vyprávění se tu nesmíchávají samoúčelně jako v první sérii. Zvraty ve vyšetřování nevypadají jako boží zásah zhůry, akční prvky jsou pojaté civilně, postavy nejednají černobíle, právě naopak. Každý si nese cejch, ať už dílčího nebo zásadního profesního či lidského selhání. I citově hodně vypjaté scény pátrání po uneseném děvčátku, kterému se rychle krátí čas, tady nevedou k lacinému dojímání nebo manipulaci s divákem. Jako varování, že i sebebohatší společnosti nejsou bez kazů, funguje Zločin III výborně a pro nás navíc představuje tenhle kousek důkaz, že i malá evropská produkce dokáže velké věci. V porovnání s Forbrydelsenem jsou i ty nejsnaživější pokusy našich televizí na pár facek. Celkový dojem: 85 %. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Ohrané a napotřetí už skutečně úmorné schéma nezachrání ani brilantní kamera Marcela Zyskinda (díky ní přidávám jednu hvězdu). Příběh se potácí odnikud nikam, postavy se chovají stále stejně a jednání únosce jsem dostatečně neuvěřil - kdeže loňské sněhy první série jsou... V žádném případě bych netvrdil, že třetí série je nejlepší. První série sice nebyla dokonalá, ale měla svou autentičnost a všechno skutečně originální bylo řečeno právě v ní. Posuny třetí série (o drobet lepší vykreslení Lundové, jakýs takýs závěr, již zmíněná kamera) jsou příliš malé na to, abych ji jako celek hodnotil kladně. To si dám raděj dalšího Dickense ;) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud by se dalo říct o první řadě dánského Zločinu, že byl až moc zdlouhavý a o druhé sérii, že byla možná malinko nepřesvědčivá, tak třetí řada a to hlavně na začátku má úplně jinou atmosféru. Sportovní terminologií má úžasný tah na bránu a hlavně zběsilé tempo, které, hlavně na začátku nenechá diváka vůbec odpočinout. Koncept je stejný, jako v předchozích dvou sériích. Propojení vyšetřování vraždy a světa té nejvyšší politiky, která nakonec míří až do úplně nejvyšších politických pater. Co bych rozhodně ještě vyzdvihl, tak to byla hlavní herecká dvojice. Sarah byla možná nejlepší z celé série a Nikolaj, jako její partner, to byla naprosto ideální volba, kterou ještě vhodně doplnili ostatní herci ve vedlejších rolí . Do téhle chvíle, jenom slova chvály a upřímně řečeno do zhruba osmého dílu mně přes drobné výtky vůbec nenapadlo, že půjdu pod pět. Pak ale vzalo mé skálopevné rozhodnutí rychle za své, k čemuž přispěl hlavně poslední díl a zhruba posledních 30 minut. Teď nemám na mysli šokující konec, ale spíše, co tomu přecházelo před tím. Přece jen, těch změn v chování a také nelogických momentů bylo i na mě moc a to teda něco vydržím. Přesto,(nebo právě proto?) zůstává pro mě tenhle seriál svým způsobem fenoménem, který se jen tak neomrzí a na který se klidně podívám snad někdy možná v budoucnosti. Samozřejmě jen se „Sarah Lundovou“, v hlavní roli. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl všemu jako obvykle nasazuje korunu a přináší nám poučení, že moc a prachy korumpují, jeden znásilněný a zavražděný sirotek neznamená nic ve srovnání se stovkami jiných, jimž se od dětských nadací dostalo pomoci, politici jsou sráči bez ohledu na stranickou příslušnost a hlavně že na rozdíl od nich Lundová kompromisy nedělá! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Maximálně využitý motiv rodičovství - z pozice pachatele, obětí, vyšetřovatelky. Skutečný původce zla je opět nenápadně na očích, ale odhalit ho dá práci. Závěr (z hlediska pokračování vztahu Sáry a její rodiny) byl očekávatelný... Ale takhle???!!! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tešila som sa čo prinesie Sarah tretia séria a veru teraz neviem či som práve toto chcela vidieť. I keď jej správaniu v závere rozumiem a možno by som urobila v jej koži to isté, predsa len škoda! Tretia séria rovnako ako tá druhá má skvele našľapnuté tempo a ponúka mnohé myšlienky na zamyslenie "ponúknite mi toľko, nakoľko si vážite jej život" mrazí ma, len si na to spomeniem. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozjeto opet na max, mozna dokonce nejlip... Hmmm. Grande finále je pryč a já musim s potěšením konstatovat, že takový konec jsem opravdu nečekal. Velmi umně propleteno a jedničce se minimálně vyrovná. V jedničce mi přišla zajímavější větev rodiny oběti. Tady zase ještě lépe funguje politická linka... ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Po polovině musím říci, že mě to baví asi ještě více než první série. Druhá mě moc neuchvátila, toho vojenství tam na mě bylo až moc. Teď to má stále napětí, v každém dílu se děje něco překvapivého a " zabejčená " Lundová nikdy nezklame. Fakt super, možná dám i plný počet. Závěr byl opravdu síla a ta hlavní znělka mi bude dost chybět, občas jsem z ní měla husí kůži. A Lundová v jediné intimní scéně odhazujíc svetr? To si zaslouží plný počet :-) ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Díky námětu = únos malé dívenky a postupného odkrytí ututlaného surového zneužití a následné brutální vraždy mladé dívky, určitě nejmrazivější a zároveň dle mého i nejpovedenější ze všech tří sérií .. tentokráte jde o lehce uvěřitelné temné napínavé nervy drásající drama, ukazující opět špínu z vysoké politiky (ne, že by ta na nižších úrovních byla o moc čistší) a téměř všemocnou sílu a moc ´velkých´ peněz (tedy správněji těch, kteří jimi disponují) .. hnus, vztek a bezradnost vyvolávající závěrečné finále .... ach jo, já bych to zakázal (politické strany) .. protože, i ty nejlepší a nejčistší velké myšlenky a ideje o spravedlnosti a rovnosti a také všemi politiky tolik neustále citované sliby o poctivé službě společnosti vždy stejně nakonec pohřbí ten zatracený všude přítomný ´lidský faktor´ ... ()

johny89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani třetí série mě nezklamala. Sarah Lund je zde asi ještě o trochu emociálně labilnější než v předchozích dílech, ale člověk se vůbec nediví, když vidí jak po ni Ruth Hedeby už tři série šlape. Policie místy působí opravdu neschopně, neboť jim pachatel několikrát uteče i když ho skoro mají. Spojení s politikou je výborné, byť mi nepřišlo tak poutavé jako v případě prvních dvou sérií. Za to děj plyne mnohem lépe a hluchých míst je zde málo. Bude se mi stýskat po tomhle seriálu, neboť to nevypadá, že by se měla natočit další série. Byť by bylo velmi zajímavé vidět, co by se dělo dál. Každopádně Dánové opět dokázali, že co se týče krimi seriálů, mají ve své zemi s hnusným počasím a placatou krajinou mnohem větší originalitu než všichni ostatní. Trochu mi tento seriál připomíná podobně kvalitní Broen (Most). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série se celkem povedla, byť je znát, že se určitá místa už opakují. I tak je potřeba pozitivně hodnotit, že každá série řešila trochu jiný případ, že byla snaha udělat všechno zajímavější. Nicméně formát zůstával relativně stejný a čím dál se člověk dostával, tím více dokázal předvídat co a jak se dělo. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tretia seria ponuka trosku odlisny pristup k teme a prezentuje defacto dva pripady, ktore sa rozpletaju vo vzajomnej suvislosti. Vynikajuci napad zasluhujuci podstatne premyslenejsie a prepracovanejsie posledne dva diely, ktore podkopavaju celu mozaiku, ktoru sa tvorcom podarilo vybudovat. Aby sme sa rozumeli, je to stale stara "dobra" Lundova, ma to spad, ale vo zvysku to uz nie je ono, prave pre znacne logicke a vysetrovacie lapsusy, na ktore som nebol doteraz v tomto seriali zvyknuty. 3,5/5* ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako v předchozích dvou sériích, i tady je problémem hlavně ta politická stránka, která mě osobně teda vůbec nezajímá. Každopádně je to ale natočené zas tak stejně dobře a je škoda, že to nepokračovalo ve stejnym stylu, jak první díl s mrtvolou v přístavu, která byla fakt realistická a masitá. Jinak člověk už tak nějak očekává všechny ty různý zvraty, odhalené tajemství a motivy jednotlivých postav, takže aspoň mě to pak ubírá ten pravej zážitek. No, stejně hodnotím zase stejně, třema hvězdičkama... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fakt parádní seriál. Vzhledem k tomu, že třetí série Zločinu je moje první, nestačím se divit, jak moc je tento seriál kvalitní. Nabitý emocemi, parádními dějovými zvraty, pořád se tam něco děje a já vůbec nemám pochyby o tom, že by mě to snad začalo nudit, protože to prostě nejde. Severské detektivky mají v současnosti dost navrch nad těmi anglickými, a tenhle seriálový dánský skvost to jenom potvrzuje. Zápletka je fakt pořádná a herecké obsazení je excelentní - hlavně Sofie Grabol si to opravdu slušně dává. Musím pochválit i český dabing, který se také povedl. Návaznost na předešlé dvě série je (podle mě) myslím si malá, takže ke sledování není znalost nutná, jelikož si to vzhledem k ději poměrně snadno domyslíte. Jinak velký dík patří tvůrcům i za místy hutnou atmosféru. Prostě jak říkám, je to dokonalé a doufám jenom, že mě nezklame finále. Jinak to zatím vypadá, že až to dokoukám, vrhnu se okamžitě na druhou sérii. Ano, na druhou. Severská krimi vládne světu a zatím opravdu není důvod to měnit. 100%. ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Emoce, napětí, spousta extrémně silných momentů, které citlivější diváky nenechají vydechnout. V téhle sérii opravdu celkově moc prostoru pro oddych není, dokonce ani v rámci politické linky. Gråbøl je tu oproti předchozím sériím ženštější, jemnější (tloušťka svetrů menší, výška podpatků větší), zato ještě urputnější. Spojení s Kaasem bylo výbornou volbou. Pro mě osobně je trojka nejpovedenější (drobné logické faily neřeším, protože citová rezonance a vymanění z letargie proběhlo). Poslední díl mě dostal jako už dlouho nic. Masakr... ()

Reklama

Reklama