Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 7
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Recenze uživatele emma53 k tomuto seriálu (3)

Vražda (2007) 

Je to opět jeden z velmi vydařených seriálu ze severské kinematografie. Sarah Lund s Janem Mayerem byla moc sympatická volba a ostatní herečtí protagonisté rozhodně nezůstali o nic pozadu. A navíc seveřani zkrátka umí navodit tu správnou ponurou atmosféru, která se linula celým dějem. Místy zajímavě propletené, někteří podezřelí odpadají, aby je vzápětí nahradili jiní, takže nuda to rozhodně nebyla a co určitě chválím, je skvělý český dabing. Finální část byla asi nejzajímavější a možná pro mnohé příjemným, nečekaným zakončením první série. Měla bych jen dvě menší připomínky, kde se jedna tak trochu týkala Sarah. Nemohu si pomoct, ale chvílemi mně připomínala svou přílišnou emancipovaností Julii Lescotovou z francouzského seriálu, ale to byla jen malá vada na kráse. Ale i tak to byl další moc příjemný zážitek letošního roku. ()

Série 2 (2009) (S02) 

Po devíti dílech neupírám této řadě rychlejší spád, hodně zvratů a víc mrtvol, ale první řada na mě působila uceleněji a přehledněji i když byl podstatně delší. No, počkám si na závěrečný díl........... a po jeho skončení se nemohu stále zbavit dojmu přespříliš dokonalé Sarah a naprosto neschopného celého policejního sboru. Zajímavý komentář Ixbalanke. ()

Série 3 (2012) (S03) 

Po čtvrtém díle jsem nadšená, rozjezd byl výborný, každý díl vás maximálně navnadí na zhlédnutí dalšího dílu a to je obrovským plusem. K Lundový mně Nikolaj jako parťák taky sedne skvěle a co mě osobně těší, je fakt, že na mě Sarah už nepůsobí jako Lescotka i když adrenalinu má stále plnou kapsu, ale je to konečně taky trochu žena.........Tak a je konec zřejmě poslední série Zločinu a nebo taky ne a budeme překvapení dalším pokračováním. Celé vyšetřování a anabáze , které s tím souvisely jsem hltala zhruba do poloviny devátého dílu a tam se to seklo nejen nelogickým jednáním polciie, kdy už bylo jasné, kdo je vrah, ale ani osobní život Sarah mi tam vůbec neseděl. Možná to mělo svůj význam k pochopení jejího závěrečného jednání, ale to už bylo něco na sílu, alespoň já to tak cítila. Ale přesto musím než souhlasit s tím, že Dánsko se ve světě seriálů, potažmo filmů jako takových, rozhodně neztratí ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama