Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 1
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Recenze uživatele Wormboy k tomuto seriálu (3)

Vražda (2007) 

Famozna severska kriminalka, ktora v 20 castiach prvej serie predklada mozaiku policajneho vysetrovania vrazdy studentky na pozadi prebiehajucej predvolebnej kampane v danskej Kodani a zarovej dopad jednak straty dcery a jednak samotneho vysetrovania na rodinu pozostalych. Fantasticky koncept, skvele spracovanie, kde od zaciatku az do konca nie je iste v podstate nic (uzivatel Marigold trefne poukazuje, ze okolo 17 casti nie je vylucene, ze sa zacne zatykat aj medzi filmarmi samotnymi:)). Mne to vsak nevadi. Serial ma napriek nadstandardnej dlzke vynikajuce tempo...ano, je tu par veci, na ktorych by sa dalo popracovat, ale nejde o nic (ani Lundovej sialene svetre), co by mi zaverecny dojem mohlo skazit. 1.seria 4,5/5* 2.seria je vyrazne kratsia, Lundova je este divnejsia, ale cele to bezproblemovo funguje a preto zostavam na rovnakom hodnoteni :4,5/5* ()

Série 2 (2009) (S02) 

Druhy Zlozin je o polovicu kratsi ako prva serie, ale o to este udernejsi so zachovanim roznorodej mozaiky postav bez jednoznacneho dichotomickeho moralneho vykreslenia. Spinava politicka kriminalka ako sa patri. Ale Lundovu by som za kolegynu veru nechcel ;) ()

Série 3 (2012) (S03) 

Tretia seria ponuka trosku odlisny pristup k teme a prezentuje defacto dva pripady, ktore sa rozpletaju vo vzajomnej suvislosti. Vynikajuci napad zasluhujuci podstatne premyslenejsie a prepracovanejsie posledne dva diely, ktore podkopavaju celu mozaiku, ktoru sa tvorcom podarilo vybudovat. Aby sme sa rozumeli, je to stale stara "dobra" Lundova, ma to spad, ale vo zvysku to uz nie je ono, prave pre znacne logicke a vysetrovacie lapsusy, na ktore som nebol doteraz v tomto seriali zvyknuty. 3,5/5* ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama