Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 7
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 7

Recenze (144)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Pověstná temná atmosféra boduje i v tomto výborném seriálu z Dánska a nemíjí žádnou z hlavních dějových linií. Ať už se jedná o dění kolem hlavnho vyšetřovacího dua, ostříleného komunálního politika Hartmanna, bravurně ztvárněného Larsem Mikkelsenem, či příbuzných zabité dívky. To, že se vyšetřování jedné vraždy táhne po celých dvacet dílů první série, podle mě příliš na dramatičnosti příběhu neubralo. I když podezřelých bylo tolik, že to ke konci vypadalo, že komisařka Lundová postupně zatkne a zase propustí celou Kodaň, její vyšetřování mě bavilo a zůstala jsem v napětí až do poslední epizody. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu skvělá kombinace kvalitní inteligentní detektivky a vnímavého filmu. Počítá se tu s emocemi pozůstalých a s různými morálními aspekty, které obyčejně v kriminálních filmech zanikají či chybí vůbec. Navíc tu není žádné hloupé a prázdné tlachání a hlavní hrdinové nejsou založeni na tom, že mají velké kozy či napuchlé bicáky (či jiné svaly). Lund je sympatická od první chvíle (asi tomu pomohl vtip s nafukovacím panákem:) Dala bych i 6 hvězd kdybych mohla. Ale chtěla bych zdůraznit, že hlavní díl na tomto úžasném projektu má spisovatel, tvůrce příběhu, který se velmi často v rámci filmů upozaďuje, nebývá zmíněn ani u informací filmu apod. - Søren Sveistrup, Birger Larsen. Ke konci mě trochu štvalo, jak jí všichni bránili ve vyšetřování, i když evidentně jen ona věděla co dělá. Ostatní hráli jen tupé panáky. To bylo trochu přehnané. Uvidím, zda budu mít odvahu podívat se na americkou verzi, ale už teď předpokládám, jak bude vypadat. A s negativními předsudky se špatně užívá podívaná:) A s Twin Peaks to nemá společný opravdu nic... PS: na titulky.com jsou titulky k 1.dílu:) ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní krimi seriál se zajímavým vývojem. Bohužel dvacet dílů je zbytečně moc, příběh se přehnaně natahuje. Míra zvratů a momentálních podezřelých drasticky snižuje charizma vyšetřovatelky Lundové, pravidelně tvrdohlavě stíhající právě podezřelého pachatele, aby jí pak těsně před zatčením nebo po docvakla intuice, že to nemůže být on. Když se to stane poněkolikáté, je vám jen předem líto následků a obětí jejího chování. Seriálu výborně prospívá neokoukané severské prostředí a velmi dobrá je druhá příběhová linie s politikem Hartmannem, která je bezchybná i včetně závěru, ostatně i celkové zakončení seriálu můžou tvůrci zarámovat. Pokud vás neprudí to nastavování děje, zvraty, Lundová a bědování vokalistky do tuctového hudebního doprovodu, nepochybně dáte o hvězdičku navíc. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Famozna severska kriminalka, ktora v 20 castiach prvej serie predklada mozaiku policajneho vysetrovania vrazdy studentky na pozadi prebiehajucej predvolebnej kampane v danskej Kodani a zarovej dopad jednak straty dcery a jednak samotneho vysetrovania na rodinu pozostalych. Fantasticky koncept, skvele spracovanie, kde od zaciatku az do konca nie je iste v podstate nic (uzivatel Marigold trefne poukazuje, ze okolo 17 casti nie je vylucene, ze sa zacne zatykat aj medzi filmarmi samotnymi:)). Mne to vsak nevadi. Serial ma napriek nadstandardnej dlzke vynikajuce tempo...ano, je tu par veci, na ktorych by sa dalo popracovat, ale nejde o nic (ani Lundovej sialene svetre), co by mi zaverecny dojem mohlo skazit. 1.seria 4,5/5* 2.seria je vyrazne kratsia, Lundova je este divnejsia, ale cele to bezproblemovo funguje a preto zostavam na rovnakom hodnoteni :4,5/5* ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na obrovské ploše rozehrané krimi drama odehrávající se ve dvou základních pramenech - klasické krimi a volebního boje o magistrát, přičemž onen druhý proud je bezmála zajímavější, než základní tahoun z policejního prostředí. Závěr, na který se tu několikrát žehrá, mi nevadil, je třeba brát v úvahu, že se jedná o severské drama, nikoliv o americkou pohádku. Váhal jsem i nad pátou hvězdou, ale nakonec jsem ji nedal právě pro onu strašlivou délku. Po třetí sérii jsem nucený přidat i pátou hvězdu. protože něco tak chytře napsaného, skvěle zrežírovaného, navíc osobitého zemí původu se jen tak nevidí. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Novelizace založená na první sérii s názvem „The Killing: Book One“ byla vydána Macmillanem v roce 2012. Knihu napsal britský spisovatel David Hewson. Následovaly „The Killing: Book Two“ v lednu 2013 a „The Killing: Book Three“ v únoru 2014. (Trajektt)
  • Tvůrci seriálu se při natáčení rozhodli neprozradit vraha ani samotným hercům. Vzhledem k tomu, že se seriál natáčel díl po díle, nikdo do poslední chvíle nevěděl, kdo je pachatelem, a to ani samotný pachatel. (luciasce)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama