Nesmrtelní Válečníci: Napoleon (TV film)
Heroes and Villains: Napoleon
Drama / Historický / Válečný / Dokumentární
Velká Británie, 2007, 59 min
Nick MurphyObsah
Napoleon Bonaparte začínal jako kapitán ve francouzské armádě. Díky brilantnímu taktickému myšlení se mu podařilo dosáhnout povýšení a brzy se dostal na přední pozice ve vedení státu. Roku 1804 se stal francouzským císařem. Během své vlády vedl celou řadu bitev, obvykle vítězných, v nichž prokázal svůj výjimečný válečnický um. Nakonec v roce 1813 podlehl přesile a skončil ve vyhnanství na ostrově Elba. Odtud však unikl a získal zpátky trůn. Jeho císařství ovšem trvalo jen 100 dní, poté jej porážka v bitvě u Waterloo 18. 6. 1815 donutila abdikovat a byl deportován na ostrov Svatá Helena, kde také roku 1821 zemřel. (Pumiiix)
tahit
Tvůrcům filmu se podařilo načrtnout Napoleonův vzestup k moci v koloritu dobové atmosféry velkolepě. Pojaté bojové scény neměly slabinu, ale z hlediska období historie francouzského císařství hraný dokument nic vůbec nevytěžil. Nemluvě o posledních dnech jeho vlády a smrti. Jako by tomu chybělo pokračování. To jsou kazy na docela zajímavém dokumentu.(29.8.2010)
mysiak
Táto časť bola pre mňa veľkým sklamaním...je to možno aj tým, že nie som veľký fanúšik Napoleona...a o to sa mi to aj menej páčilo...(1.4.2009)
mm13
Jednoznančne najlepší diel série. Výprava, casting a výkon (najmä) hlavného predstaviteľa vzbudili môj obdiv až úctu. Síce sme tu svedkami iba začiatku Napoleonovej kariéry, už tu sa ale tvorcom spoločnými silami podarilo zachytiť všetko, čo ho urobilo hrdinom doby, do ktorej odhodlane vkráčal, cisárom doby, ktorú si začal tvoriť sám a korzickou beštiou stojacou nad krvavými troskami svojich velikášskych snov a neukojiteľných ambícií. Keď nabehli záverečné titulky, zaľutoval som že sa nejedná o prvú časť aspoň 6-dielnej extra série o tejto rozporuplnej a fascinujúcej postave. Keby taká vznikla, prestanem ľutovať, že sa k tejto látke nedostal Stanely Kubrick. ...Skutočne nemám pocit, že by sa tvorcovia spreneverili čomukoľvek, naopak ponúkli viac, než sa od nich očakávalo. (pozdejšie som sa od naslovovzatého odborníka dostal k informácii ohľadne nepresností v niektorých detailoch - vek a zámena postáv, úloha Napoleonovej matky v tej dobe a pod., preto hviezdičku uberám, inak ale platí čo píšem vyššie... škoda!)(15.2.2009)
Allien.9
Jojo. V rámci tohohle dokumentárního seriálu je "Napoleon" asi nejlepší. Nechybí akce, černý humor ani drsné a krvavé scény... Ale nebyl Napoleon náhodou proslulý svým malým vzrůstem?:-D(6.5.2009)
FilmFan24
Jednoznačně nejlepší díl série, který se věnuje začátkům slavného válečníka. Spíš jako hraný dokument je tato část pojatá jako výpravný televizní film.(18.7.2009)
zdeny99
Od tohoto dokumentu jsem očekával, že se bude věnovat více událostem, které se týkají Napoleona, a to především jeho vrchol a zároveń i pád. Místo toho se dokument soustředil na Napoleonův vzestup , což je podle mne dobře, protože této záležitosti se filmy nikterak nevěnují. Ovšem velikou chybou bylo to, že film mapuje pouze Napoleonův start roku 1793 v Toulonu a co bylo dále, se divák doví jen ve dvou větách. Z tohoto důvodu bych spíše přejmenoval přídomek tohoto dokumentů na "Vzestup Napoleona" nebo "Napoleonovy počátky". Tento fakt mne vede k tomu, že název a zároveň i obsah velice zkreslují, a tak se divák dívá na úplně něco jiného, než sám očekával. Celkově tento dokument není špatně natočený, ale také není nikterak oslňující. Herci hrají své role velice slušně, obzvláště Napoleonův předchůdce, který byl velice neschopný coby generál. Objevilo se i spousta válečných scén, které byly i poměrně dost krvavé. Naopak se mi nelíbilo, že Napoleon svoji výškou převyšoval téměř všechny, ačkoliv je známý svojí malou postavou, a také se mi nelíbila grafika, barvy a celková atmosféra filmu, kvůli níž není dokument tak poutavý, jak by si zashluhoval.(9.5.2011)
Giacomo
Slušný závěr této série, který trochu překvapivě neprezentuje Napoleona v obdobích jeho brilantních úspěchů, ověnčeného již vladařskými tituly. Takto pouze, jako nevýznamného kapitána dělostřelectva na počátcích své kariéry, který pro zachování rodinné cti a téměř existence hraje vabank s tehdejší cynickou a diletantskou totalitou.(23.1.2009)
čolek
Jako zajímavý, ale mnohem zajímavější by byl seriál popisující Napoleonův život od akademie po nástup na trůn, anebo klidně celý život, to už je fuk... Jedná se o dokument o několika (sic důležitých) dnech Napoleonového života, nic víc, nic míň...(6.2.2012)
Edit13
Tento díl mě velmi mile překvapil, čekala jsem spíše nějakou velkou rozhodující bitvu z Napoleonova pozdějšího dobývání Evropy, ale místo toho na mě vykoukl "jen" kapitán, který se chtěl stát "velkým", nebojil se prosadit si svůj názor a riskovat vše.(14.3.2009)
Ellush
Tohle mě vážně chytlo. Bylo to zajímavé, napínavé, originální... a přesto se podařilo neudělat z toho bulvární splácaninu. Vážně povedené, těžko bych hledala charizmatičtějšího Napoleona než byl Tom Burke. Tady měli tvůrci zkrátka cit a šťastnou ruku.(8.6.2010)
rafix
Tenhle díl z celé série od BBC byl nejslabší vůbec. Jinak se na to dalo koukat.(21.2.2011)
Išak
Určitě nejlepší díl celé šestidílné série.O období Napoleonova života, ktrerý popisuje tenhle dokument jsem, přiznám se, nevěděl ani ťuk.Puvodně jsem myslel, že díl začne někde od italského tažení.Na to se však ani nedostalo.To ale vůbec nevadilo.S mírou překvapení rostla i má spokojenost.(24.1.2009)
padlar
Zatím první díl z celé série, který jsem viděl. Přiznám, že z něj mám obojaké pocity. Zaujalo mě, že děj se odehrává v podstatě na počátku Napoleonovi kariéry, o které jsem doposud nevěděl zhola nic. Líbilo se mi až naturalistické vylíčení té doby. Také bitevní sekvence jsou na výši (např. šavle zaseklá v lebce, stála za to). Co mi ale vůbec nesedlo, byl herec, který hrál Napoleona. Nehrál špatně, to ne, ale takto si prostě Napoleona nepředstavuji.(14.2.2010)
Kazisvet III.
Přináší zajímavý pohled na období, kdy se Napoleon dral k moci. Neotřele pojaté a vcelku originální.(16.6.2010)
Dr.dogous
Jako dobyvateli mi kazí radost, že země je neobydlená (ostrov Sv. Heleny) 77% :-))(29.12.2011)
| Na levném DVD od: | 15.01.2009 Reflex |
|---|
Podobné
- Nesmrtelní Válečníci: Attila (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Cortés (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Spartakus (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Šógun (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Richard Lví Srdce (TV seriál) (2008)