V roku 1917 Ruskom zmietajú revolúcie. Mladý čerstvo vyštudovaný lekár Michal Aleksejevič Poljakov je vyslaný na vidiek, aby prevzal miesto v malej dedinskej nemocnici. K dispozícií má dve sestry, jedného zdravotníka a dobre zásobenú lekáreň.
V noci, len pár hodín po svojom príchode, sa prebúdza na krik a zachraňuje muža, dusiaceho sa na záškrt. Muž pri resuscitácii umiera a Poljakovi sestra pre istotu pichá vakcínu proti záškrtu. Dostáva však alergickú reakciu, na čo si sám ordinuje látku, o ktorej účinkoch zatiaľ len počul, morfium.
Počas zimy sa podobná situácia niekoľkokrát zopakuje. Či už kvôli bolesti, stresu alebo osamelosti si Poljakov pichá morfium a pomaly sa stáva na jeho účinkoch závislý. (quadrapop)
POMO
I v jednom vidieckom dome a na jeho dvore sa dá skvelo vytvoriť atmosféra historickej doby, miesta a mrazivej zimy. Veľmi slušne sfilmované. Ale o čom to bolo? O čom mala byť už románová predloha? O postavách, vrátane tej hlavnej, sa nič nedozvieme a iba sledujeme je prežívanie a postupné potápanie sa do narkomanskej závislosti. Nič, o nikom, ani medzi nikým ale film vo výsledku nevyrieši.(19.5.2011)
larelay
Nejakym zvlastnym sposobom mi to pripomenulo Hanekeho filmy, mozno to bude tou atmosferou a pocitom, ktory vo vas ci uz Hanekeho rezia, alebo rezia Balabanova vzbudia. Film bol vyborny, skvela hudba, atmosfera bola taktiez skvelo hutna a sem tam trochu tej brutality, kopec nahoty a este viac sexualnych scen to vsetko presne do detailov vykreslili. Prechodom z vidieka do mesta vsak upadlo moje nadsenie, co nezmenila ani zaverecna scena, hoci ta bola majstrovska. Ale ked to vsetko spocitam, film to bol naozaj skvely, k dokonalosti vsak nieco chybalo.(25.8.2010)
Kryšpín
Ruská syrovost a autentičnost je cítit z filmu na tisíce framů daleko a Alexej Balabanov opět dokázal, že patří do "Nové ruské vlny", který svoji kinematografii nenechá umřít na Sibiři. Film překvapivě dobře zachycuje ducha autobiografického románu Michaila Bulgakova, ruského největšího a kontroverzního autora 20. století. O adaptaci se postaral scénárista Sergej Bodrov Jr., který zemřel tragicky na vrcholu své kariéry a režisér Alexej Balabanov mu tím složil obrovskou poctu, že převedl dokonale jeho scénář do filmové podoby.(10.10.2010)
arie
Michail Bulgakov, v mojom vedomí nezmazateľný ako autor adorovaného literárneho diela Majster a Margarétka, spísal vo svojich začiatkoch poviedkový súbor zo svojej lekárskej mladosti, ktorý sa stal hlavným inšpiračným zdrojom snímky Alexeja Balabanova. Svojráz mladého lekára, odrezaného od civilizácie v tej najkrutejšej Rusi, v spoločnosti morfínového i citového poblúznenia, na rande so šialenstvom, v nekonečnosti snehových diaľav a pravosti moku menom vodka, Balabanov vytvára malebný, no autentický pohľad do svojho nevľúdneho a absurdnou komikou prešpikovaného vesmíru a zostáva stále naplno verný svojmu štýlu, ktorý je napriek rozdielnemu spoločenskému i historickému zakotveniu rovnaký i na mojej tretej návšteve v jeho svete (po Gruz 200 a Pro urodov i lyudej). Nuda to nebola ani v jednej sekunde, aj keď Balabanovov divák musí disponovať primeranou trpezlivosťou. Záverečná scéna, spojená s odkazom na kinematografické prvopočiatky, je presne taká, ako to najlepšie z jeho diel – nádherne absurdná.(13.3.2011)
raroh
Bulgakov pojatý silně naturalisticky.(18.1.2012)
sochoking
" Možno ho zabili, alebo pije. " Fantastické medicínske zákroky, z ktorých nejedna labilnejšia nátura hodí možno tyku pri pozeraní, poprekladané vtipnými hláškami a ešte vtipnejšími situáciami , ktoré sú nádherne odeté v kabáte atmosféry ruskej zimy, briez, drevených chatrč a smutnej, melancholickej muziky utrápených duší .(5.10.2010)
frings
Tak to byla kvalitka! Staré dobré Rusko, zima jako v Rusku a sebedestrukce na pozadí revoluce...podle románu M. Bulgakova- zápisky mladého lékaře.(4.10.2010)
markuc
Film je natočen roku 2008 a odhrává se tesně před první světovou válkou. Velkým kladem tohoto filmu je, že staře vypadá, vše včetně kostýmu a hudby se zaměřuje na tuto dobu a velmi se to povedlo (teda alespoň z mého pohledu, jak si myslím, že to tehdy mohlo vypadat). Všechno ostatní ale je špatné, včetně hereckých výkonů anebo roztěkané kamery. A celé je to nataženo na skoro dvě hodiny. Vidět to na nějakém festivalu (třeba na sedačkách typu Richmond), asi se ukoušu nudou.(4.1.2011)
Lord.Jim
Povídku znám, je skvělá. Myslím, že film je taky dobrej, až na ten konec. Z knihy jsem měla pocit větší tísně, taky lékař byl vykreslen trochu jinak. Ale dobrý.(23.10.2010)
Toto
Počas celého filmu zneje prekrásna a smutná hudba. A zimu som cítil až za ušami.(4.10.2010)
ghatos
Není to žádný explozivní zažitek. Vyžaduje to trpělivost. Složitá doba je v pozadí osobnostního volného pádu. Morfium snese přísná měřítka. 76%.(12.10.2010)
Gogen
Michail Bulgakov - Zápisky mladého lékaře(10.10.2010)
boogieman
Ako Kafka, do ktorého prekladateľ raz za čas medzi text vložil vtip zo svojej knižky najsuchších kameňákov. Scéna v kine však ten film popisuje omnoho lepšie.(23.6.2009)
honelnik
Prva otazka je : "Pre koho to toci?" a za nou musi hned nasledovat : "Kto mu za to plati?"....Podobne ako chutovka Gruz 200, je Morfium film nepredatelny, kracajuci si svojim vlastnym tempom a ci sa nudite alebo nie, je mu totalne u prdele. Cerstvy absolvent dr. Poljakov objavuje povaby ruskeho vidieka, reholnej sestry Anny Nikolajevny a malej flasticky s cedulkou mofrfium, ako uz tusite, kombinacia reholnych sestier a morfia je zarucenou cestou do pekla. Tak ako je u Balabanovych postav zvykom, cesta na moralne dno nema dlheho trvania a herr doktor si bude musiet vymysliet nejeden dobry dovod, preco by mal ruky mat posiate modrinami....skutocne cakate ze vam tento clovek natoci film s happyendom?....S Alexejom Balabanovom by som v lietadle skutocne sediet nechcel...(2.8.2010)
cpt.Lynch
Tak Balabanova fakt můžu. Depresivně groteskní portrét jednoho morfinisty...(23.11.2010)