Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dívka, která si hrála s krávami (a kopala do těch, kdo ji naštvali). Mohla si vybrat, k čemu svůj dar (a prokletí v jednom) využije. Zvolila dobytek. Němé tváře, které ji neznervózňují a které chápe mnohem lépe než lidské bytosti okolo sebe. Prapodivný námět není věrohodný jen tím, že vychází ze skutečných událostí, ale také díky snaze tvůrců a Claire Denis pochopit svět Temple Grandinové (Denisová její trvalou nedospělost vystihla bravurně). Pro lepší představu vidíme lidi a věci jejíma očima. Nápady i emoce, s jejichž vyjadřováním má Temple problém, jsou převáděny do obrazů. Orbis pictus. Filmovější námět aby jeden pohledal. Hrdinčina nelehká cesta za jejím životním snem je zbavena patetických okamžiků a filmu škodí pouze doslovnost při vysvětlování, co autismus obnáší. Kromě hrdinčiny diagnóny je zohledněno i prostředí amerického jihozápadu 60. let, ovládaného výlučně muži – tím víc nás může fascinovat odhodlání jedné drobné dívky, potažmo ženy. 75% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Chvíli to trvá, než si divák na Temple zvykne. Přeci jen je to autista a není úplně jednoduchý respektovat to, co jí vadí, co se jí nelíbí a jak při tom všem reaguje. Prvních dvacet minut mi tedy spíš byla protivná, to jen ale do doby, dokud jsem si na její chování nezvyknul. Po zbytek filmu ode mě totiž začala sklízet jeden aplaus vedle druhého, když si uvědomím, co se svým životem i přes svůj autismus dokázala udělat. Klobouk dolů a klobouk dolů i herečce Claire Danes, která ji zahrála naprosto skvěle. Přiznám se, že mě původně vůbec nenapadlo, že je to ona. To až ve chvíli, kdy jsem se na ní podíval zde na diskuzi a okamžitě mi to došlo. Ona je schopná zahrát hvězdu ve Hvězdném prachu, pak vyšinutou novinářku v perfektním seriálu Homeland a nakonec jí, mám tu čest, vidět ve filmu jako autistu. Fakt klobouk dolů. Tahle herečka si tímhle filmem získala můj obrovský respekt. Stejně tak i Temple Grandin za svůj krásně zvládnutý život a nadhled na něj, se kterým se může pochlubit na světě málokdo. Ta závěrečná scéna neměla chybu a byla krásnou tečkou za jejím životem. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborny autobiograficky snimok o jednej vynimocnej osobnosti, ktora prekonala vsetky prekazky a nastrahy zivota, ktore jej autizmus nabalil do vienka. To, ako sa vam bude film pacit zavisi od toho, ako sa dokazete stotoznit s hlavnou postavou a ako velmi je vam blizka dana tema. Vo filme sa strieda jeden silny moment za druhym, ktore su podtrhnute vynikajucimi hereckymi vykonmi nie len hlavnej hrdinky Claire Danes, ale aj Julie Ormondovej. A kedze u mna to splnilo takmer vsetky atributy, ktore ma televizna tvorba mat, hodnotim tak, ako hodnotim. Citat Temple: "Keby som mohla lusknut prstami a stat sa neautistkou, aj tak by som to neurobila. Autizmus je sucastou toho, kym som." ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný biografický příběh mimořádné a úžasné ženy s velkým handicapem Temple Grandinové, kde jsem se na konci neubránila slzám, prostě to nešlo zadržet. Obdivovala jsem její odhodlanost překonávat tolik překážek od posměchu, nebo absence empatie spolužáků až po mnohdy velmi nepříjemné chování dospělých. Mnohé by takové nepochopení její osobnosti odradilo, ale pro ní se to naopak stalo velkou výzvou. A tak nakonec Temple Grandinová našla svůj smysl života. Nesmím zapomenout na to, že to určitě vyžadovalo nezměrnou trpělivost její matky a jejího nejbližšího okolí. Clarie Danes byla naprosto úžasná a já byla téměř v šoku, protože jí znám z Homelandu v úplně jiné, ale také vynikající roli. Vyjímečný a skvělý film, navíc inspirující mnohé k většímu pochopení a vstřícnosti k takovým lidem, jako je právě Temple. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívna sonda do stavu mysle autistickej ženy Temple Grandin, ktorá v mnohých štátoch USA úspešne bojovala za humánnejšie vraždenie zvierat na bitúnkoch. Nahliadnutie do jej psychiky je fascinujúce a veľmi realisticky zobrazené. Dokázal som sa úplne vcítiť do jej mysle, do toho, prečo nerozumie ľuďom a prečo je taká empatická k zvieratám. Povedal by som, že jej absolútne rozumiem. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vidět Claire Danes ve Shopgirl, posléze v Hvězdném prachu a s malým odstupem juknout na tento film tak nebudete věřit, že to je stále jedna a ta samá osoba (snad jen podle nosu... :-) ...). A o tom to je. Tenhle film stojí a padá s Claire, což mně připomíná, abych přehodnotil svůj žebříček oblíbených hereček.... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Príroda je krutá, ale my nemusíme byť..." Príbeh autistky Temple Grandinovej produkovala HBO a podľa očakávania som dostal kvalitu. To najzásadnejšie o autistoch som videl (Malaton, Rain man...) a toto je vážna konkurencia všetkým podobným filmom. Najviac si na tomto filme cením to, že zo všetkých filmov na túto tému asi najviac divákovi priblíži spôsob ich myslenia a predstavivosť. Často je to vtipné, ale výsledky práce Temple a jej fotografická pamäť na vás urobia dojem. C. Danesová zvládla svoju úlohu perfektne, určite jej najlepšia rola, bez debaty. Ocenenie Zlatý glóbus za jej výkon to potvrdzuje. Menší šok ma čakal i po zistení , že sa dej točí okolo dobytčej farmy na spracovanie hovädzieho mäsa. Ako tým zvieratám uľahčiť cestu k smrti? Ako zmenšiť počet utopeného dobytka? Ako zmenšiť prevádzkové náklady? Autistka Temple to vyrieši, pretože vidí veci inak. 90%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hnula mnou! Temple, myslím. Mluvila o dveřích. Že jsou to vchody do jiných světů. "... a kam odcházejí?" Do nebe. Nezvykle pojatý film o ženě, která viděla svět v osách, procentech a pravítkách. Líbilo se mi to načasování, drajf, úcta a pocit, že jsem jen já a Temple. Temple a já. Krom Danesové, která předvedla neskutečný výkon plný bolesti, mě zaujal mentor (D. Strathairn), který dovedl Temple k uvažování, navedl ji na cestu a ponechal osudu. Samotnou. A její řeč pronášená při závěrečném sprintu mezi obdivem a lítostí, mě zanechala v mlčení, s mrazením v zádech. A tak si to taky chci uchovat v paměti. Ohromná věc! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o ženě, která se nikdy nevzdala a stále šla proti všem za splnění svoji vize. Temple Grandinová, autistka, která i díky svému znevýhodnění dokázala takřka nemožné. Jakmile si divák přivykne tomuto počinu, bude vtažen do děje a s napětím bude sledovat příběh až do úplného konce. Velká poklona patří hlavní hrdince, resp. i její představitelce, neboť podala vskutku obdivuhodný herecký výkon. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl velký problém si zvyknout na výkon Claire Danes. Už mi poslední dobou leze krkem, jak si každý herec musí alespoň jednou za život zahrát autistu či jiného mentála. Ale po půlhodině už jsem na Danes ani nepomyslel, prostě tam pobíhala hodně svérázná Temple. Film je podobně prvoplánově líbivý jako Forrest Gump, ale jak naznačuje moje topka, kde se na úplném vrcholu hřeje právě alabamský běžec následovaný Amélií z Montmártru a z nevelké vzdálenosti pozorovaný nejrychlejším Indiánem, já na takové podbízení slyším. A Temple jako taková je v tomto ohledu po pomalejším rozjezdu kus vskutku ideální. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Najlepší film o autizme od Rain Mana s excelujúcou Claire Dansovou. Ten Zlatý glóbus jej prajem, skutočne si ho zaslúžila. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Přece jen se našel ještě další neotřelý filmový pohled na svět autistů. Velmi povedený film, který zúročuje zejména herecký výkon Claire Danes, jež je ve všech polohách, od protivně exaltovaných až po budící soucit, naprosto skvělá. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fenomenálne stvárnenie jednej úžasnej ženy, ktorá aj napriek tomu, že jej štart do života bol sťažený mnohými prekážkami súvisiacimi s jej autizmom, všetkých predbehla a strčila do vrecka. Neobyčajne pútavo vyrozprávaný životopisný príbeh, navyše ktorý je aj napriek smutnejšej téme okorenený príjemným humorom, hlavne čo sa týka svojrázneho, no za to o to viac brilantne jednoduchého spôsobu riešenia problémov tejto milej osôbky. Formálne, obsahovo aj herecky najlepšie zvládnutá tematika autizmu na filmovom plátne! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy nesnáším, ale tento mě dostal - mimořádným hereckým výkonem Claire Danes, jakož i velmi přesvědčivým filmařským vystižením toho, co obnáší diagnóza ústřední postavy. Působilo to na mě sice značně nízkorozpočtově, ale jinak mi to přišlo strašně dojemné, Temple jsem celou dobu fandil (byť jsem celou dobu věděl, jak to dopadne - holt úděl biografických filmů), líbila se mi tam hudba a také herectví Julie Ormond v roli Templiny matky (a zaujala mě tam ještě Catherine O'Hara, u které mi dlouho trvalo, než mi došlo, že to je Kevinova máma ze Sám doma). I když mi přijde hloupé tento film nějak srovnávat s Rain Manem, stejně jsem se neubránil myšlence, že Claire Danes strčí Dustina Hoffmana do kapsy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

To je tak osvěžující vidět film o autismu bez patosu. Bez zbytečných kudrlinek odvyprávěný příběh ženy, která změnila podmínky života chovných zvířat. Jedná se o přesně ten druh filmu z dílny HBO, které mám ráda, s malým rozpočtem, kvůli tomu postavený na skvělém scénáři a výborném herectví. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Temple Grandin, to je autobiografický snímek o (silné) osobě stejného jména, autistce (a jentak mimochodem uznávané amer. vědkyni, spisovatelce...), která otevírala spoustu dveří a život si (po)skládala z jednotlivých obrazů a já si opět po čase dokázal (potvrdil), že předsudky jsou jednou z nejhorších možných věcí na světě. Tento snímek, to je celkem jednoduchá rovnice. Temple Grandin = Claire Danes resp. Claire Danes = Temple Grandin. Tato herečka si mě svou bezbřehou bezprostředností (resp. přirozeností) získala od samého počátku a já postupně „rezignoval a roztával“ až si Temple (a celý tento snímek) otevřel dveře (i) k mému srdci. Kritik by měl vždy (za každých okolností) zůstat nestranný a (u)držet si zdravý odstup. Já jsem však obyčejný (filmový) divák a tak si můžu dovolit (dopřát) malý luxus v podobě absence nestrannosti a můžu směle prohlásit následující: tyto „obrázky“ nemohly být poskládány již o moc lépe. Tento snímek (alespoň v mých očích) bezezbytku na(s)plňuje přízvisko „malý velký snímek“. A o čem, že (v prvé řadě) je? Třeba o (lidských) předsudcích, malosti, omezenosti a jedné silné osobnosti, která i přes svůj handicap dokázala v životě víc, než drtivá většina „nás zdravých“. P.s. i přes mnohými (včetně mě) zde vychválenou C. Danes musím dodat, že více než zdatně ji zde sekundují (resp. přihrávají) J. Ormond (jako její matka Eustacia) a D. Strathairn (coby její středoškolský profesor Dr. Carlock). Co říci závěrem? Temple Grandin patří mezi ty snímky, které (troufám si jednoznačně tvrdit) nikdy rekordy ve výdělečnosti zcela jistě lámat nebudou, to ale nic nemění na faktu, že svou (naši) pozornost si (po právu) zaslouží. S (osob.) dovětkem na závěr: ano, jsem cynik (víc než by bylo občas zdrávo), ale jak jsem právě zjistil, stále mě dokáže něco (někdo) dojmout. Tak snad mám ještě šanci...... :-) 90% ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ach ne, další film, který si schválně pohrává s Vašimi city, každou minutou se snaží zapojit Vaše emoce a věří, že slzy diváků v poslední scéně mu přidají v ratinzích. A ono to sakra funguje, Vy se tomu příběhu prostě radostně oddáte, trpíte a skáčete radostí společně s Temple i jejími blízkými. Přitom na autismus už sázelo tolik snímků, nejen Rain Man a Forrest Gump. U pojetí Micka Jacksona oceňuji hlavně ten pohled na pocity rodiny postiženého člověka, na jejich zmatek, bezmeznou snahu pomoci, jež zůstává často bez odezvy, bez pochopení. Absolutně nezapomenutelné zůstanou i herecké výkony snad všech účinkujících i skvělé animace přibližující myšlenky Temple. Jen desetinu hvězdičky bych strhla za to, že se příběh zdaleka vyhýbá faktu, že většina autistických dětí bohužel takhle dobře nedopadá. Ovšem to už je třeba výzva pro jiný snímek... ()

Rembrant 

všechny recenze uživatele

Asi to není úplně přesvědčivých 5*, ale tenhle film mi naprosto sedl a moc sem si ho užil. Claire Danes mě naprosto okouzlila svým ztvárněním nadané, vtipné a inteligentní dívky - Temple Grandinové, která se navzdory svému postižení dokázala prosadit a ukázala, co vše v ní je. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vážně povedené. Temple je sympatická, ale až moc svá. Ostatně jako každý jiný autista. Nicméně se mi líbí, jak jí hrozně baví věda a to její vstupování do dveří. Tak jednoduché a přece účinné. Jediné, co mi vadí je "humánní" zabíjení krav, ale co už, hodí se to tam a celé prostředí farem a jatek se k její osobnosti více než hodí. ()

Reklama

Reklama