Reklama

Reklama

Anatomie lži

(seriál)
Ukázka z filmu
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2009–2011), 35 h 8 min (Minutáž: 43–47 min)

Tvůrci:

Samuel Baum

Hrají:

Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines, Hayley McFarland, Kristen Ariza, Mekhi Phifer, Tim Guinee, Wayne Dalglish, M.D. Walton, Tim Griffin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(48)

Doktor Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně se vyzná v řeči těla, neuteče mu žádný výraz v obličeji ani ten nejmenší záchvěv v hlase. S neodolatelným sarkasmem a s týmem specialistů pomáhá nejen vládním organizacím řešit ty nejzapeklitější případy... (TV Prima)

Recenze (239)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Další seriál, který mi dlouho unikal a nakonec jsem jej zkoukla pěkně najednou. Už po několika dílech 1. SÉRIE mě tenhle seriálový kousek pohltil a i když se nejedná o vyloženě dokonalou záležitost, zaujal mě. Na tom má samozřejmě velkou zásluhu Tim Roth, kterému hlavní role padne jako ulitá. No jo, mám slabost pro tenhle typ drsňáků. :-) /// V průběhu 2. SÉRIE jsem se stala na seriálu závislá a 3. SÉRIE je zatím rozběhnutá tak dobře, že s jistými rezervami dávám Lie to Me i tu pátou hvězdičku. Jistě, kdyby nehrál hlavní postavu můj oblíbenec Tim Roth, byl by seriál poloviční. Ovšem Roth je prostě borec, který i občasná hluchá místa svým charismatem zcela přebíjí... 5.2.2011 - Tak nám skončila třetí řada a jelikož FOX zrovna nevypadá, že by chtěl nakupovat další díly, je to možná konec jednoho skvělého seriálu. :-( 11.5.2011 - Ano, bohužel je to tak. Seriál byl ukončen, takže se další série už nedočkáme. Sbohem, Cale. :( ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jsem upřímně šokován, jak dokázali v rámci formátu kvazivědeckého kriminálního seriálu natočit něco tak otevřeně - a zároveň decentně - kritického vůči Americe. Většina CSI-model napodobujících seriálů naopak potvrzuje jistoty amerického systému, Lie to Me tyto jistoty (a obecně hodnotové systémy) velmi systematicky nabourává. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Konečně! Floutkovský "rozpustilý" Psych ani hezounský Mentalista mi neseděli. Prostě musel přijít Pan Herec, aby sociální inženýrství a (pseudo)věda zvítězily a donutily mne sledovat pokud možno každý díl. Dodávání zdání (a občas nejen zdání) stoprocentní reálnosti používáním skutečných osobností tomu dává ještě o trochu víc šťávy, a narozdíl od mnoha jiných seriálů mám pocit, že - alespoň hlavní - postavy žijí. Kontroverze je tu sice taková umírněná, ale je to prostě sympatické. A co na tom, že bez House by to pravděpodobně nikdy nevzniklo;) Skvělá "seriózní" zábava. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který je do určité míry založen na častém používání detailů tváří v televizi. Netuše, kolik se toho dá z jednoho šklebu vyčíst, není pro mne sledování jen zábavné, ale též poučné. Tim Roth plní úlohu učitele na výbornou. Zcela v souladu se stávajícím trendem (nebo to ještě není trend?) seriálových postav nesnesitelných (pro ostatní postavy) a zároveň neodolatelných (pro diváky). Již po několika epizodách jsem po Lightmanově vzoru začal luštit tváře druhých. Zásadní komplikace Anatomie lži tkví v tom, že všichni herci lžou. Neustále. Odstínit lež postavy od lží vlastní – herecké jistě není hračkou ani pro absolventy těch nejrenomovanějších hereckých škol. Proto se nám namísto souvislých záběrů dostává „nápovědných“ velkých detailů a zpomaleného přehrávání dříve proneseného (asi nejsem dost paranoidní, ale vážně nevěřím, že by v USA měli každý kamrlík ošetřený kamerami). Když už tak není postavený celý seriál, rád bych viděl alespoň speciální „a teď si to zkuste sami“ díl, kdy budeme muset odhalit lži sami pečlivým pozorováním. Teprve potom by Anatomie lži měla nárok přidávat si k zařazení „seriál“ adjektivum „revoluční“. I tak jde o moderní a svěží kriminálku, který jako bonus – na rozdíl od svých kolegyň, jež za onu prvotní lež zpravidla nevidí – není smířená se stavem světa (autentický dojem vylepšuje práce s reálnými zahraničními zeměmi a reálnými tvářemi státníků). Všichni lžou, tak proč si to konečně nepřiznat. 75% Zajímavé komentáře: Subjektiv, anderson, dextrush ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Analýza mikrovýrazů sice patří k relativně novým kriminalistickým metodám, ovšem Anatomie lži nic nového pod sluncem v zásadě nepředstavuje. Díly vystavěné jednotným způsobem, sepsané tak, aby právě mikrovýrazy vždy hrály prim při odhalování zločinců, plno opakujících se vět v dialozích ("Lžete," "Tohle je pravda," "To je zahanbení (smutek, zlost, pohrdání)"), které asi patří k povolání, jenže mohou diváka začít nudit. Zajímavá je určitá interaktivita seriálu: ten totiž rozhazuje postupem času některé taje zdejší vědy a dává pak diváku možnost, aby si sám prozkoumal výraz snímané/zkoumané osoby a sám si udělal názor dříve, než jej tačí hrdina/odborník vyslovit. Smůla je, že když jsem tento záměr prokoukl, již jsme si zkoumání neužil jako před tím. Oceňuji snahu autorů neupadnout do stereotypu a překládat různé druhy zločinů v různém prostředí, která nepůsobí křečovitě a nevěrohodně. Přesto... postavy mi nijak nepřirostly k srdci a každý další díl mi připadal jako nepíliš odlišnou variací na ty předchozí. Po osmé epizodě mě definitivně přešla chuť. Dr. Lightman by poznal, že nelžu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"U některých lidí je snazší poznat, kdy přestali lhát, než kdy začali." Dr. House vychází ze svého přesvědčení, že všichni lidi lžou, což Dr. Lightman může bez větší námahy prokázat a jako bonus dokáže i určit přesný okamžik lži. Líbí se mi na něm neustále zlepšování ve svém oboru, kdy neváhá studovat kupříkladu psychologii smrkání, frekvenci vstávání vlasů na hlavě či touhu po okusování malíčku na levé noze. Mne to baví a jelikož jsem při napsání této věty ani nemrkl, pravý biceps mi dvakrát kmitl a boltec levého ucha se natočil o 8 stupňů, tak by to měla být pravda. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Seriál Antomie Lži mě lákal už dávno svoji premisou, kdy jsem poněkud naivně doufal, že se od něj i něco přiučím, co se týče proklamovaného odhalování lži skrze čtení řeči těla. První díl se sice odehrává právě v tomto duchu, ale prakticky hned od dalšího se hlavní hrdina velmi silně profiluje jako druhý "Dr. House", kdy on se podívá a prostě ví víc než ostatní, aniž by byl čas na to vysvětlit "jak". Nadprůměrné tempo seriálu už jen sype z rukávu esa protagonistů, kterými se dostávají v jednotlivých kauzách o mílové kroky dál. Pokud byste čekali, že třeba rázem uvidíte to, co hlavní hrdinové, nebo vám snad seriál dá prostor k tomu, abyste si to pohledem do tváří postav "zkusili taky", jste samozřejmě na omylu. Anatomie lži je velmi zajímavá kriminálka s odlehčeným Gregory Housem v hlavní roli, ale je silně hollywoodská, tedy jaksi učesaná a svým způsobem divácky nenáročná. Postupem času se z ní však stalo poměrně příjemné trávení mých večerů, takže hodnocení zaokrouhluju nahoru. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série - 80% Druhá série - první dojem - 70% Lie to me je seriál jasně založený na tom, že v něm hlavní roli má Tim Roth. Neříkám, že nikdo jiný by ji nezvládnul, ale charismatický člověk byl nutnost. Jeho roztěkané herectví poprvé dokážu ocenit a i když v některých filmech mě vyloženě otravuje, sem se skvěle hodí - bez Rotha by to zkrátka nebylo ono. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Simsalabim a máme tu dalšího Dr. House. Jen s tím rozdílem, že tento excentrik neodhaluje skryté nemoci způsobené většinou špatnou kombinací léků méně schopného týmu, nýbrž pomáhá FBI, CIA, DEA, FDA, NASA, FEMA, NYPD, DOE, ATF, FDA, WHO nebo US Marshals v řešení složitých případů, kdy už nepomůže ani detektor lži. Jinak klišovitá šablona pro každý jednotlivý díl sedí jako prdel na hrnci. Zatímco Dr. House - eh, pardon - Dr. Lightman jede po nějaké velké rybě, nebo zkrátka řeší divácky zajímavější případ, jeho společníci (nebo spíše podřízení) řeší druhořadý případ. Vždy na základě toho, zda obžalovaný lže nebo mluví pravdu. A tak to jde díl od dílu. Pokaždé ta stejná šablona, až to už začíná pomalu obtěžovat. Jedinou nitkou příběhu na pozadí, který spojuje jednotlivé díly a nutí diváka sledovat dál, je jen vztah Dr. House - eh, pardon, už zase - Dr. Lightmana s jeho dospívající dcerou. A to je poměrně málo. Jedná se tedy o tzv. epizodní seriál, kde vynechání celé sezony není žádné neštěstí. Ale stejně jako má Dr. House Hugha Laurieho, má Lie to Me Tima Rotha, kterého Tarantino kdoví proč vyměnil za nějakého rakouského Waltze. Tim Roth zde nasazuje plnou kadenci své herecké výbavy a můžu s klidem říct, že tím tak seriál dokonale zachraňuje. -Ono totiž už od začátku na diváka řve, že to jinak bude strašná nuda, když se díl co díl zaměříme na nějakou jinou mimiku v xichtě, která prozradí naše jakékoliv chování. Právě Tim Roth z toho dělá koukatelnou záležitost. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

1. série - seriál plně postavený na Rothovu geniálním hereckém projevu. Další typ těch kladných hrdinů, kteří se ale nebojí používat opravdu kontroverzní metody a vypouštět velmi jedovaté řeči, které ovšem vždycky perfektně plní svůj účel a Roth je tak za velmi chytrého sviňáka. samozřejmě jen u těch, kteří ho neznají příliš dobře, většina mu stejně ale nakonec poděkuje, a ti, co ho znají lépe, jsou povětšinou už zvyknutí. Ale stejně se objevují problémy i mezi členy Lightman Group, ať už se stálou detekcí lží, nebo i těžšími problémy. se vztahy atd. hlavní náplň seriálu je ale ukázat řešení zločinů a to je opravdu skvělé. Roth obchází potencionálního zločince, studuje jeho tvář, přičemž jeho soustředěný pohled je něco, co by měl každý vidět. Perfektní. A pak samozřejmě postupným vylučováním a pomalým odkrýváním pravdy dojdou k řešení. Technická stránka je super, hudební taky (úvodní intro a song Brand New Day se stal malou závislostí), žel že po jistém čase se to trochu okouká a ty metody taky nemohou být nějaké jiné. Tak autoři alespon střídají prostředí a zločiny co nejvíc a trochu snižují úroveň dopadu, kterou ten problém má. A pár finálních dílů první série je opravdu úžasných, skvělá upgradace případů, které náhle mají větší rozsah a jsou brutálnější. Na druhou série se těším. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Samuel Baum | Hudba: Robert Duncan, Brand New Day - Ryan Star, Mr. Clean - The Jam | Produkcia: Samuel Baum, Tim Roth | Distribúcia: Fox | Štúdio: Imagine Television, 20th Century Fox Television, MiddKid Productions, Pagoda Pictures | Počet sérií: 3 || Čistá radosť, že existuje aj niečo takéto. Nehanbí sa to už na začiatku priznať, že je to fikcia, aj napriek tomu, že tento obor existuje aj v skutočnosti. Dôvodom môže byť, že sa v seriálu objavujú názorné obrázky vysokopostavených ľudí, väčšinou politikov... :) Tim Roth hraje s neskutočnou presnosťou, no najsympatickejšiou postavou je pre mňa jednoznačne Eli Loker Brendana Hinese, predvádzajúceho "radikálnu úprimnoť". Je to charakter, ktorý nám ukazuje, ako by to vyzeralo, keby sme hovorili ľudom naozaj to, čo si myslíme. Jednoducho inteligentná zábava. 92% | HD, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Další z výrazných britských excelentních asociálů moderní doby:) Zajímavý koncept seriálu si mě získal, ale myslím, že je to jeden z těch seriálů, který stojí především na charismatu a síle osobnosti hlavní postavy. To ona nás dokáže přitáhnout k obrazovce, dokáže v možných slabých chvílích utáhnout vše ostatní a díky ní často dokážeme přehlédnout i nějaké ty scénáristické "nedostatky." V případě Anatomie lži však nemohu říct, tak jako třeba v případě Dr. House, že celkové zpracování a scénář jsou pro mě zcela geniální. Často mi nějaké situace či odhalení nepřijdou příliš věrohodné a pravděpodobné, někdy až dokonce přehnané. Nebývá to však často. Ostatní herecké obsazení je vydařené a sympatické, nikoliv však více propracované. Dialogy a samotné postupy odhalení jsou na vysoké úrovni, často se silným působením. To vše tak však často působí díky charizmaticky, neomylně a houževnatě vedoucímu Calu Lightmanovi. Toto je zkrátka "show" toho malého Brita s krásným nosem, Tima Rotha:) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dokola se opakující stavební prvky ("to je pravda" a "to je lež") jsou vynalézavě obměňovány. Občas je nějaký díl stylizován jako špionážní thriller, IRA naháněčka, soudní drama, hostage drama atd. atd. Zásadní pozitivum seriálu je Tim Roth v hlavní roli (stále víc si uvědomuji, jak ho už dlouho mám v oblibě). Ten se díl od dílu víc a víc uvolňuje a herecky kouzlí. Občas se vyskytne odbourávající hláška (- "vidím, že mezi vámi a vaší exmanželkou je spousta chemie" - "ano, tohle se dá říct i o Černobylu"), ale je skvělé, že by fungovalo i bez nich. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ze seriálů, který jsem si našla ve filmografii Vicky Pratt. Její díl byl hodně dobrý, fajn byla i hostovačka Jennifer Beals. Ale přeci jenom bez nich se to hlavní kouzlo vytratilo. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po dvou a půl dílech, sledovaných s odstupem několika týdnů. Stane se zločin, přijde dr. Lightman, upřeně se zadívá na svědka či podezřelého a prohlásí: "Lžete!" nebo "Mluvíte pravdu." No a vo-vo-vo tom t-t-to je. Koukám na zdejší vysoká hodnocení a říkám si, že hodnotící mají zjevně rádi Tima Rotha. Osobně jsem si ho oblíbila při sledování Rob Roye (druhý takový hajzl se ve filmech hledá těžko:-)) nebo jako geniálního pianistu v "1900". Zajímavý typ chlapa a dobrý herec v průměrném kriminálním seriálu, založeném na relativně originální myšlence (rozbor chování tady byl už dřív, ale přece jen v trochu odlišném podání), ovšem aplikované stále dokola. Může to nadchnout napoprvé, může to bavit podruhé, potřetí už je to docela nuda. Jednou za čas díl seriálu neuškodí, pravidelně však sledovat nehodlám. 59% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Dr.Lightman má v malíčku behaviorálnu psychológiu a do detailov naštudovaného Darwina, Ekmana a ostatných bádateľov, ktorí zasvätili svoj život rozpoznávaniu a analýze emócií. Vo svojej profesii využíva princípy evolučne podmienených výrazov tváre, z ktorých dokáže v kriminalistickom prostredí vydedukovať aj nemožné. Námet na seriál je skutočne bombastický, avšak spôsob, akým Dr.Lightman a jeho skupinka odborníkov analyzuje zapeklité problémy nemôže s obrovskou dávkou nadsázky konkurovať ani MacGyverovi. Diel za dielom je ako cez kopirák, po dosť slabom úvode 1.série sa ani ostatné diely veľmi nepolepšili. V momentoch, kedy sa na základe jedného mikrovýrazu podozriví bez namietania priznajú a prestanú klamať je podľa mňa úplný seriálový prešlap. ()

Reklama

Reklama