Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

giordano 

všechny recenze uživatele

Výjimečný pořad bez větších známek ideologizace, jakých je v současné dokumentární tvorbě čím dál méně. S některými subjektivními hodnoceními historiků by se samozřejmě dalo trochu polemizovat, ale ti 3 hosté včetně moderátora pana Kučery se většinou slušně a věcně usměrňují a jsou zářným příkladem demokratické diskuse, z nich by si měla vzít příklad velká část naší politické reprezentace. Pokud se kvalita pořadu a zvaných hostů z akademického zázemí příliš nezmění, 5 hvězd si u mě zaslouží. ()

mikel 

všechny recenze uživatele

Čím jdeme více do minulosti, tím méně je dostupných faktů a o to více vzniká odlišných interpetací. K některým tématům nemáme skoro nic v ruce a u některých témat mají badatelé do budoucna vystaráno ještě na několik generací. Je to pořad „my o sobě“. Myšlence vytvořit takovýto pořad o historii dávám 5 hvězdiček, za nevyrovnanost dílů dávám 3 a půl. A nakonec protože moderátoři povětšinou naslouchají a ČT sama se nesnaží vymýšlet své interpretace a přenechává komentář odborníkům, dávám celkem pět hvězdiček. V každém případě bych do některých pořadů pozval i pohled z vnějšku našich hranic. Především u pořadů o polním maršálovi Radeckém a o Ferdinandovi d’Este mi odborný komentář ze zahraničí chyběl. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Měli jsme bojovat proti Hitlerovi v roce 1938? Eduard Stehlík: Stále hovoříme o kalkulu, o možnosti volby, a je to o tom, co volit v této chvíli - jestli bojovat "všemi opuštěni". Nedá mi, než si vzpomenout na projev velitele hraničářského pluku 6, plukovníka pěchoty Bohumila Boreckého ze září 1938. Ten těsně před mnichovskými událostmi vystoupil před své vojáky se slovy: Budeme bojovat, protože žádný národ se nemůže pochlubit tím, že stál osamocen proti celé Evropě a že z toho boje vyšel vítězně. Vzpomeňme zpěvu husitů, nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. A protože se historie opakuje, tak vyjdeme z tohoto napohled zoufalého boje vítězně. Stůjte všichni tam, kam vás republika postavila, a našim společným heslem budiž: "Neprojdou!" Osobně se domnívám, že všechno, co se dává na pomyslné misky vah, počet divizí, vyzbrojenost, dokončenost opevnění, mělo jít stranou, protože šlo o to, zda bojovat, nebo nebojovat. Z hlediska armády jsme bojovat nemohli, ale bojovat jsem měli. Za okupace jsme měli ztráty na důstojnickém sboru takové, jako měla jakákoli jiná armáda, která bojovala. Měli jsme popravené, umučené, desítky tisíc lidí přišlo o život. Ti lidé měli mít alespoň možnost přijít o život při boji s puškou v zákopu, a ne někde jako dobytek na jatkách, v koncentračním táboře nebo plynové komoře. Tam se něco zlomilo, my jsme volili, jak jsme volili. Osobně se domnívám, že to bylo rozhodnutí chybné. 93%. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Televizní cyklus věnující se formou diskuze zainteresovaných odborníků různým otázkám naší historie. Proměnlivá kvalita jednotlivých dílů je dána především někdy lepší a jindy horší volbou hostů a občas jsem z některých měl pocit, že jsou zaslepeně zcela mimo mísu. Celkově však pořad hodnotím kladně, jedno z lepších děl dnes již prakticky zcela zkomercializované České Televize. ()

PaulCZE odpad!

všechny recenze uživatele

Formát toho pořadu je mimo, člověk by se rád něco dozvěděl, ale buď si pozvaní hosté (většinou někdo kdo je k uzoufání nudný) honí ego svými načtenými znalostmi, které jsou předkládány zcela nesouvisle a nebo to sklouzává do laciné agitky názorů soudruha Kučery a ČT. Potemnělé kulisy z roku 1980 celou tu unylost jen podtrhují. K pořadu vysílanému k výročí 100 let založení Československa. Hodinu tam mluví o tom jak to bylo za První republiky špatné a pak na konci vychválí Havla, jaký to byl strádající vězeň a že si sám vydobyl světový věhlas. Případně v dalším díle chválí, jak jsme skvěle orientovaní na západ, že by se to Masarykovi určitě líbilo. No tak to jo, svazáci z ČT.. určitě by se mu líbilo, že Česká republika není úplně svým pánem. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama