Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

U tohohle mne napadá to, co třeba při poslechu příběhů ,, těch co to nevzdali'' na Paměti národa. Je to pokaždé myšlenka, jak moc je potřebné aby naši historii znali mladí. Aby ji znali důkladně. Není třeba jít nějak hluboko zpět. Pominu-li významné dějinné události, pak asi nejdůležitějším obdobím považuji rok 1918 až do současnosti. Jenže kdo se tento formát dívá? Teenager, který se chce něco dozvědět? Kterého to poučí, případně vyvede z bludů typu, že komunisti jsou dnes moderní politická strana, která sice v padesátých letech krapet škobrtla, jinak je ale fajn a myslí to s lidmi dobře... Ne, na tenhle pořad bude koukat hlavně ten, kdo už o probíraném tématu něco ví a chce si znalosti prohloubit... Pořad sám je skvělý, není to jeho chybou. Nejeden díl by měl běžet ve školách! * * * * * ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

Občasná bulvarizace, záleží dle hostů a dle tématu, největší prdel byl díl o Sámovi, v zásadě tu 2 studovaní lidé odříkají moderátorovi ten odstaven z Fredegarovi kroniky, kde je jediná kratinká zmínka o Sámově říši, moderátor se pak snaží z nich dolovat věci, které nejsou dokázané a nebo jsou neznámé a tak mu říkají bylo to možná tak či tak, ale my víme prd, chudák moderátor....... často blbě položené otázky, výklad historie je dán naší dobou, malá objektivita...... ale opět záleží díl od dílu.... ()

Reklama

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Dávám jednu hvězdičku. Jsem silně zaujatý proti tomuto pořadu. Je to dané mým politickým názorem. Ale myslím, že i nebýt mého politického názoru by ostatní měli pořad hodnotit spíš negativně nebo alespoň kriticky. Zajímá mě převážně historie 20.století. Takže hodnotím pouze díly o 20. století. Vyváženost názorů se tady moc nenosí. Pan moderátor si zve hosty, kteří jsou mu názorově blízcí. Velice málo se v Historii cs vyskytovali historici s protikladnými názory. Historie se pak jeví, jako jednoduše vysvětlitelná. Vzpomínám si na oslavný díl o madam Thatcher /to že zničila průmysl, milionová nezaměstnanost, zničení odborů, nárůst chudoby bylo zmíněno okrajově/ Díl o české privatizaci byl velice výmluvný, Kučera tam pozval samotné privatizátory a tržní fundamentalisty, ale kritiky "šokové terapie" nikoli. Pořad o Karlu Čapkovi byl milý, i o sociální demokracii. Snad by mi ani nevadila Kučerova zaujatost, je to lepší než být názorově nevyzrálý. Ale interpretovat dějiny 20. století převážně "liberálně" anti-liberálním a konzervativním (durychovským) pravicovým establishmentem- Danielem Kroupou, Ježkem, katolickými historiky, tomu se říká dobře odvedená práce ideologickým oddělením české televize:-) ()

Croft odpad!

všechny recenze uživatele

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-nas-zachrani-vseslovanska-unie-To-muze-tvrdit-jen-idiot-nebo-vlastizradce-pise-tvar-z-CT-499841. Chazar jak vystřižený Kučera žvaní o vlastizradě? Ale která je vlastně ta jeho vlast? Kučera v pořadu-Hystorie cs-nedávno říkal, že se bojí že bude muset psát pod pseudonymem jako za komunistů.Tady vidíte jakej je ten Kučera kokot! :-) PS: Zajímalo by mě jakou má sledovanost tato zcela neobjektivní - propagandistická sračka, kterou tento vlastizrádný oportunistický parasit uvádí. Už nikdy více, stačil mi díl o propagandě to by člověk blil (doslo i na PSM jak jinak, ano prý pochází z ruska - carská ochranka - dávno vyvrácený žvásty, antisemitismus jak jinak, Jefim Fuckštejn prý není sionista, tak on nemusí být, ale je to ukrajinský chazar a prý je to všecko propaganda, Kučera tam tvrdil že nejspíš ruského původu, došlo i na film Jan Cimbura, kde bylo řečeno "toho žida nám tu byl čert dlužen" a už je to antisemitismus a další sračky). Jaký chazar by o tomhle všem nemluvil a nelhal nebo nemlžil, to jsme se zase jednou zasmáli. :-) Staří lidé se prý koukají a Anděla protože tam je propaganda, mladí lidé už nevnímají že tam je. Mno, prostě vodborníci na slovo vzatí a tohle platíme ze svých daní..To vysoké hodnocení hovoří za vše, lidi jsou bud už uplně debilní a nebo zmanipulovaní- zblblí. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Letitá oáza inteligence, ke které se ráda vracím. Kdysi jsem měla osobní problém s projevem Vladimíra Kučery a hořce jsem litovala přerušení účasti paní profesorky Koldinské, v poslední době ale jako by se Vladimír Kučera srovnal s partikularitou své role v pořadu, lépe reaguje, méně vyčnívá a moderuje adekvátněji. Výběr hostů je vždy excelentní, občas se tu seznámím s pro mě dosud neznámým historikem, jehož práce ráda sleduji i dále. Preferuji spíše témata ze starší doby, historie 20. století mě tolik nezajímá, ale s povděkem přijímám i časově širší tematické průřezy. Někdy není faktický přínos až tak hutný, ale to je pochopitelně dáno tím, že my, diváci tohoto pořadu, se o historii zajímáme, osobně si v tomto příjemném provedení četné znalosti ráda připomenu, zopakuji i rozšířím. Sympaticky střídmá dramaturgie pořadu okatě stvrzuje nesmyslnost nadbytečných efektů, hraných pasáží a zdánlivě důmyslných prostřihů pro celkovou efektivitu pořadu, tyto prvky jinde otravují a prodlužují stopáž na úkor zajímavých informací. Tvůrcům i nám divákům přeji, aby tento pořad ve své skvělé formě ještě dlouho vydržel. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama