Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Trocha na oživenie pamäti. Príbeh : Židia v protektorátu a v Slovenskom štáte. V roku 1939 došlo k rozdeleniu Československej republiky a tým aj k rozdielnym formám holokaustu. V Čechách arizácia židovského majetku bolo plne v nemeckých rukách a samotní Česi sa skôr snažili o podlomenie ich sebavedomia. Boli to rôzne zákazy, nesmeli chodiť do kín, divadiel, reštaurácii, boli vylučovaní z rôznych nákupov, nemohli chodiť po ôsmej von, do parkov a podobne. Nakoniec se po roku 1941 psychologické ponižovanie Židov začalo meniť vo fyzickú likvidáciu. Smutnú úlohu tu zohral Terezín, ktorého bránami prešlo okolo 140 000 Židov. V Čechách k pogromom po skončení vojny takmer nedochádzalo. V Slovenskom štáte si rasovú segregáciu vykonávali sami Slováci podľa pokynov z Ríše. Prvý transport odišiel 25.3.1942 z Popradu a do októbra bolo transportovaných 57752 židov. Slovenská vláda platila Nemecku za každého odsunutého Žida 500 ríšskych mariek. Tuka žiadal nemeckú stranu, aby podpísali zmluvu s tým, že za tento poplatok sa Nemci zaručia, že Židia sa späť už nevrátia. Toto Nemci odmietli. Vojna skončila a Židia, ktorí prežili sa vracajú domov, na Slovensku bolo obrovské množstvo arizátorov, ktorí sa takto získaného majetku nechceli vzdať a tak dochádzalo k pogromu (viď Topolčany). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pořad. Rozpravy o zásadních událostech v českých (československých) dějinách v podání zajímavých hostů a inteligentního moderátora. Smekám. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dufam ze uzivatelia karlos80 a Croft sa z toho vysokeho hodnotenia TV poradu rovno zoseru, pochcaju a a aj doryhaju. To aby bola kompletka : 95 % ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Jakožto studen historie jsem snad neviděl díl, kde by nebyl nějaký můj vyučující z Karlovky. A tento pořad mohu jedině doporučit, neboť přibližuje problematiku vždy velmi poutavou a srozumitelnou formou. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Za projekt 5* .kvalita proměnlivá daná i zajímavostí tématu. Viděl :Historie.cs - Vzpoura v Cholmondeley........Macecha a reformátor.Únos z Husákova Čára, kde šlo o život 5*, Tři králové, Když neléčí lékaři…1* Místo činu: Babice a okolí, ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Nemám rád, když si moderátor potřebuje dokazovat svůj přehled. To vždy končí nesmyslným skákáním do řeči a často to strhne diskuzi o 180ˇ. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Napravovanie pomýleného obrazu českých dejín u verejnosti je záslužná a nevďačná činnosť. Dokážem to oceniť, lebo ma mýty a generalizácie rozčuľujú do nepríčetnosti. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Václav Křístek mě zaujal jako režisér Bigbítu. Tady má navíc i sexycy Marii Koldinskou jako moderátorku (krásná historička mi připadá až neuvěřitelným zázrakem a protimluvem). Neviděl jsem mnoho dílů, neboť se televizi vyhýbám, mám žaludeční vředy a vysílání mě je vždy rozbouří. Avšak těch asi 10 se mi velmi líbilo, v současnosti byl nejvtipnější o lotru Babinském a dalších glaserech. Naší novodobí glaseři, zejména ti v politice a bankách mají rozhodně z čeho čerpat....Hlavně dlouho se nezdržovati na stejných místech, působiti v Rakousích, Polsku i Lužici-hezké a poučné. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Ráda se nechám občas poučit a i když jsou to hlavně "mluvící hlavy" (na rozdíl třeba od skvělých dokumentů BBC, které samozřejmě asi mají úplně jiný rozpočet), většinou jsou to "hlavy" moc chytré a zajímavé a dovím se spoustu toho, co mi - řečeno s klasikem - "mimo jíné ve škole taky neřekli"! ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Osvětová záležitost, která nemá na českých televizích konkurenci. Po skončení "Historického magazínu" je Historie.cs více než zdatným nástupcem, a to zejména skrze hosty - renomované historiky, které si pan Kučera do pořadu zve. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Měli jsme bojovat proti Hitlerovi v roce 1938? Eduard Stehlík: Stále hovoříme o kalkulu, o možnosti volby, a je to o tom, co volit v této chvíli - jestli bojovat "všemi opuštěni". Nedá mi, než si vzpomenout na projev velitele hraničářského pluku 6, plukovníka pěchoty Bohumila Boreckého ze září 1938. Ten těsně před mnichovskými událostmi vystoupil před své vojáky se slovy: Budeme bojovat, protože žádný národ se nemůže pochlubit tím, že stál osamocen proti celé Evropě a že z toho boje vyšel vítězně. Vzpomeňme zpěvu husitů, nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. A protože se historie opakuje, tak vyjdeme z tohoto napohled zoufalého boje vítězně. Stůjte všichni tam, kam vás republika postavila, a našim společným heslem budiž: "Neprojdou!" Osobně se domnívám, že všechno, co se dává na pomyslné misky vah, počet divizí, vyzbrojenost, dokončenost opevnění, mělo jít stranou, protože šlo o to, zda bojovat, nebo nebojovat. Z hlediska armády jsme bojovat nemohli, ale bojovat jsem měli. Za okupace jsme měli ztráty na důstojnickém sboru takové, jako měla jakákoli jiná armáda, která bojovala. Měli jsme popravené, umučené, desítky tisíc lidí přišlo o život. Ti lidé měli mít alespoň možnost přijít o život při boji s puškou v zákopu, a ne někde jako dobytek na jatkách, v koncentračním táboře nebo plynové komoře. Tam se něco zlomilo, my jsme volili, jak jsme volili. Osobně se domnívám, že to bylo rozhodnutí chybné. 93%. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý pořad, ze kterého se lze dozvědět hodně zajímavých informací o různých historických událostech a etapách. Kvalita pořadu se ale samozřejmě hodně odvíjí od pozvaných historiků. Osobně mám radši předem připravené dokumenty s jasným scénářem, který je doplněn odpovídající (a vysvětlující) obrazovou stránkou. Přesto i tento jednoduchý diskuzní formát může mít velký přínos... obsahuje více hodnotných informací a názorů slavných historiků, navíc sledování jejich diskuze umožňuje i neméně přínosný vnik do jejich myšlení. Jen to neustálé ignorování (historických) geografů ve všech těch dílech o krajině či obyvatelstvu (kde by měli často mnohem více co říci než pozvaní hosté) mě docela štve. ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Pro mne jako historika je sledování tohoto pořadu téměř povinností, zvlášť se to týká dílů, ve kterých se vyskytují moji vyučující: ČEŠI – NÁROD ATEISTŮ?; BŮH, KNÍŽE, MORAVA; KOLAPS VELKÉ MORAVY; ZLATÁ BULA SICILSKÁ; ČESKÉ PRINCEZNY; CYRIL A METODĚJ. (UPDATE: 19. květen 2013) ()

Reklama

Reklama