Historie.cs (TV pořad)

Dokumentární

Česko, 2008, 66x51 min

Zajímavé-odborné (fundované) rozbory a názory, co se týče našich dějin-naší historie. Takových pořadů není nikdy dost, jedná se určitě o jeden z těch lepších pořadů z dramaturgie státní televize.(28.10.2011)

• NinadeL

Jsem se u televize nikdy nenasmála tolik, jako když k sobě posadili Klimeše, Jirase a Taussiga...(2.4.2010)

Historie je praktická nutnost, bez ní nejsme!(23.10.2009)

Kvalitní pořad, skrz kvalitní hosty!!!(8.9.2010)

Nesmírně záslužný pořad dělaný s velikou precizností a nepochybně s bezmeznou obětavostí, bez níž by tahle pracná, ale podstatná věc asi nevznikla.(11.8.2010)

Někdy sice tendenční a poplatné tomu, co se dnes považuje za "správné", ale vždy zajímavé, i tím, co a jak je řečeno či zamlčeno...Některé díly jsou i na 5 hvězdiček, některé jen na 2-3. Ale celkově jde o jeden z nejzajímavějších českých pořadů na téma novodobé historie.(4.12.2009)

Skvělý pořad, jeden z mála který v TV sleduju. Dost mě ale vytáčí, že ještě stále není, z důvodů nějakých problémů kolem práv, v archívu ČT... Kolikrát mi nějaký díl uteče.(28.3.2009)

• Marthos

Hodnotím pouze epizodu s názvem Divotvorný filmový kopec, ale asi nebudu daleko od pravdy, má-li tenhle pořad stejné scénáristy. Ledabyle zkoncipovaná rádobyfundovaná dvoudílná rekapitulace barrandovských ateliérů připomínala spíše směšnou frašku. Sled učebnicových klišé, prezentovaných v kontraproduktivním a nelogickém pořadí, absence širších souvislostí v rámci žánrového rozvrstvení výrobní produkce, prakticky žádná nová fakta. Výstavba filmového ateliéru na Barrandově je tak nějak zahalena v mlze nepřesností a dohadů, autoři se dále chaoticky věnují osobě Miloše Havla, jehož zásadní vliv na tvář české kinematografie není ani v nejmenším zdokumentována (skutečně nedostačující je kratičká ukázka z reklamního žurnálu určeného pro krajany v USA). Druhá polovina se zabývá otázkou českého filmu v období okupace a v rámci poválečné levicové politizace. Je sice pochopitelné, že autoři neměli možnost v tak minimálním rozsahu rozkrýt všechny důležité aspekty filmového průmyslu, ovšem chyba je spíše na straně dramaturgie. Forma diskuse moderátora s hosty dopadla nad očekávání mizerně, kdy se u stolu sešli filmoví historici s různými názory a postoji Taussig, Jiras a Klimeš. Vzájemné protiřečení a vyvracení vlastních názorů skutečně nevytváří důvěryhodný obrázek a diváka zbytečně uvádí ve zmatek a chaos. Chce se říci jediné: za málo peněz málo muziky.(1.4.2010)

Solidní pořad o věcech minulých i současných, o tom jak se to či ono různě mění.(20.9.2009)

Nemám rád, když si moderátor potřebuje dokazovat svůj přehled. To vždy končí nesmyslným skákáním do řeči a často to strhne diskuzi o 180ˇ.(1.7.2011)

Kvalita pořadu samozřejmě stoupá a klesá s kvalitou pozvaných hostů, někdy bych dal pět hvězdiček, někdy i třeba jen dvě až tři (a například v dílu o Lidových milicích přirovnal jeden z hostů členy dnešních klubů vojenské historie k členům LM, za to bych mu dal přes h... ehm, odpad). Obzvlášť rád mám pak díly s Eduardem Stehlíkem, to je podle mě odborník na svém místě. Pořad jako takový je výborný nápad a záslužný počin, těší mě počet dílů a probíraných témat, a ač mám někdy jiný názor než diskutující hosté, pod těch pět asi jít nemůžu.(20.8.2010)

Osvětová záležitost, která nemá na českých televizích konkurenci. Po skončení "Historického magazínu" je Historie.cs více než zdatným nástupcem, a to zejména skrze hosty - renomované historiky, které si pan Kučera do pořadu zve.(31.5.2011)

Až na některé díly (Beneš) vysoce objektivní a zajímavý historický cyklus. Málokdy máme možnost vidět dokument či publicistický pořad, v němž se lze ponořit do takové hloubky.(26.6.2009)

Měli jsme bojovat proti Hitlerovi v roce 1938? Eduard Stehlík: Stále hovoříme o kalkulu, o možnosti volby, a je to o tom, co volit v této chvíli - jestli bojovat "všemi opuštěni". Nedá mi, než si vzpomenout na projev velitele hraničářského pluku 6, plukovníka pěchoty Bohumila Boreckého ze září 1938. Ten těsně před mnichovskými událostmi vystoupil před své vojáky se slovy: Budeme bojovat, protože žádný národ se nemůže pochlubit tím, že stál osamocen proti celé Evropě a že z toho boje vyšel vítězně. Vzpomeňme zpěvu husitů, nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. A protože se historie opakuje, tak vyjdeme z tohoto napohled zoufalého boje vítězně. Stůjte všichni tam, kam vás republika postavila, a našim společným heslem budiž: "Neprojdou!" Osobně se domnívám, že všechno, co se dává na pomyslné misky vah, počet divizí, vyzbrojenost, dokončenost opevnění, mělo jít stranou, protože šlo o to, zda bojovat, nebo nebojovat. Z hlediska armády jsme bojovat nemohli, ale bojovat jsem měli. Za okupace jsme měli ztráty na důstojnickém sboru takové, jako měla jakákoli jiná armáda, která bojovala. Měli jsme popravené, umučené, desítky tisíc lidí přišlo o život. Ti lidé měli mít alespoň možnost přijít o život při boji s puškou v zákopu, a ne někde jako dobytek na jatkách, v koncentračním táboře nebo plynové komoře. Tam se něco zlomilo, my jsme volili, jak jsme volili. Osobně se domnívám, že to bylo rozhodnutí chybné. 90%.(4.11.2010)

Výborný inťoušká záležitost pro náročného diváka. Osobně mi tento pořad přijde jako možná poslední zástupce formátu, který nazývám "ušlechtilá nuda". Kde je dnes konec všem těm Katovnám, Sítům, ad...(21.10.2011)

Nebýt "mechového" moderátora jdu i na pět *(19.8.2009)

Prostý diskuzní pořad o historii, který má tu smůlu, že zajímá jen vybranou sortu lidí a díváme se na něj pouze my historici. Na výrobu ohledně finanční stránky je velice jednoduchý, ale na výrobu scénáře je značně složitý a ke každému dílu je nutná dlouhá příprava.(30.6.2011)

Za projekt 5* .kvalita proměnlivá daná i zajímavostí tématu. Viděl :Historie.cs - Vzpoura v Cholmondeley........(17.7.2010)

příjemné povídání o historii, občas se stane, že mě díl nezaujme tak jak bych očekával(16.6.2011)

Bez diskuse vynikající pořad.(28.9.2011)

<< předchozí 1 2