Reklama

Reklama

Léto s liškou

  • Francie Le Renard et l'enfant (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o přátelství holčičky a lišky.  Dívenka Bertille zahlédne v lese lišku a chce se s ní spřátelit. Trvá dlouho, než se jí to podaří, ale liška si na ni postupně zvyká a projevuje jí čím dál větší důvěru. Bertille je šťastná, když si s ní může hrát a dovádět s jejími liščaty. Pak se ale začíná na lišku zlobit, protože ji neposlouchá a nechce si s ní hrát tak, jak si to holčička přeje. Jednou si ji přivede domů a chce si s ní hrát ve svém pokoji, ale liška začne být nesvá a proskočí ven oknem. Teprve pak Bertille lituje. Odnese lišku zpátky do lesa, a přestože se poraněná liška uzdraví, je to pro dívku velké ponaučení. Příběh je zarámován jako vyprávění matky, jíž se Bertille stala. Ve stejném pokoji jako kdysi ona teď bydlí její syn a ona mu vypráví před spaním o svém letním přátelství s liškou. Půvabný příběh se odehrává v krásném horském prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tohle určitě potěší malé, velké, staré, mladé vlastně všechny, kdo mají vztah k němým přátelům z říše divokých zvířat a navíc je film doplněn o překrásné záběry francouzské krajiny ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Idylická podívaná, která může v lecčems připomenout známou knížečku pro děti "Heidi, děvčátko z hor" od Johanny Spyri. Film je to dějově nesmírně prostinký, prim zde hraje v první řadě krásná příroda a samotná liška, jejíž sbližování s holčičkou film sleduje. Máte-li podobné filmy v oblibě, tento na vás velmi pravděpodobně zapůsobí jako balzám; stejně tak dobře je ale i možné na tento film nahlížet jako na kýč, podobně jako na zmíněnou Heidi - to už záleží na individuálním diváckém vyladění. Osobně jsem shledal všechny ty úžasné záběry na lišku a horskou přírodu jako dechberoucí (nikdy jsem nepochopil, jak je možné natočit podobné filmy ze zvířaty), byť mírně nudnou podívanou, s velice příjemným závěrem, který připomene známou pasáž s liškou z Exupéry knihy "Malý princ", která zde pravděpodobně posloužila jako inspirace. Kromě dětí by si zde na své mohli přijít i všichni majitelé psů - jistě by mi při sledování dali za pravdu, kolik pozoruhodných etologických podobností lze v tomto filmu vysledovat mezi liškou a libovolným psem, ostatně ne nadarmo jsou ze stejné čeledi. Vidět film v původním znění a v kině, namísto v telce v příšerném českém dabingu, asi bych šel klidně i na plný počet. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásný film o krásném přátelství dívky a lišky natočený kameramanem s neuvěřitelným čichem na krásné záběry. Tak příjemné pocity už ve mě dlouho žádný film nevyvolal. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Krásný záběry okouzlující přírody skrz všechna roční období. Do toho se motá přitroublá holka, která celý dny nemá na práci nic jinýho, než nahánět lišku po lese, a když už ji nenahání po lese, tak na ní aspoň myslí doma. A určitě se jí o ní i zdá (já vím, to pouto, o to v tom filmu jde). Takže pokud to člověk pojme jako přírodopisnej dokument s občasným rušivým elementem v podobě poletující rusovlasý školačky à la Pipi dlouhá punčocha, tak se to dá. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Osamělá holčička a rozjímání nad alternativním světem smyslů a zkušenosti, povědomí o jiném druhu a zkoumání kontaktu s ním. Sladkost příběhu večerní pohádky. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Krásné přírodní scenérie, líbezná hudba připomínající zvuky divoké a zároveň krásné francouzské krajiny, roztomilá tamní zvířena a v neposlední řadě úžasný, silný a zároveň vratký vztah mezi holčičkou a liškou. Myslím, že ta hodina a půl stála za zhlédnutí, a také se zde potvrzuje, že často filmy se vztahy mezi zvířaty a lidmi fungují a (nenásilně) hrají na city. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Skvostná kombinace přírodovědného dokumentu a dětského filmu bez jakýchkoliv rušivých elementů-děj se soustředí pouze na lišku a děvče. Nad nádhernými záběry kamery se mi občas zastavoval dech, zvlášt když je doplnovala vhodná hudba a drsný závěr byl snad úplně nejlepší. V rámci žánru dětského filmu téměř dokonalé. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ako prírodopisný film o živote líšok to je celkom fajn, no ako hraný film do bola dosť nuda, navyše to nespratné decko sa správalo tak infantilne, až mi riadne liezlo na nervy. Mohla ďakovať všetkým svätým, že tie svoje zábavky s líškou prežila bez ujmy na zdraví a rodičia by si zaslúžili návštevu zo sociálky, že ju nechávali celé dni behať po lese a ešte ju podporovali v tom, aby sa hrala s divou nezaočkovanou líškou. Som zvedavý, akého filmu sa dočkáme nabudúce - o kamarátstve decka s kobrou? ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Sen mnoha dětí (i můj) o tom, že naváže přátelství s divokým zvířetem. Jenže zvířata neumí myslet jako lidé. Tento snímek byl jako balsám na duši. Nejen že jste se nechali oddávat té krásné kameře a přenádherné francouzské krajině, celou dobu Vás při tom provází příjemná mladá herečka, která celý tento snímek zvládla sama. Krásné souznění člověka a přírody. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Takovej miloučkej filmeček o lišce a oprsklé holčičce, takovej francouzskej Tuláček. No, ale ta krajina je tam nádherná, přímo láká vzít bágl na záda a vyrazit přes kopce. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z vánočních filmů, týdenního vánočního festivalu s rodinou nějstaršího syna. Program: Emil a detektivové, Léto s liškou, Odvážná školačka a Limonádový Joe. Pro mě představují filmy - jako je tento - dost závažný ambivaletní problém. Je to hezké, je to o zvířeti, které znám a není to padlé na hlavu. Na druhé straně tu ale jde o ostré vniknutí do soukromí zvířete. a jeho životního prostředí, a z toho moc radost nemám. Záverem je, že když už je to natočeno, tak se na to podívám, ale Kdyby se mě někdo zeptal, zda se má tento film natáčet, řekl bych rozhodně: ne. ()

Sofia14 

všechny recenze uživatele

Nádherný, ač trošku naivní příběh zasazený do nádherné přírody. Celý film jsem si přála být tou malou, ještě nevinnou holčičkou, která má tolik štěstí, že může žít v panenské přírodě a celý den trávit ve společnosti své přítelkyně lišky. Mimo jiné je zde krásně vyjádřeno kolik trpělivosti musí člověk prokázat, pokud chce něčeho dosáhnout a i přesto - z divokého zvířete nikdy domácího mazlíčka neuděláte, a to si dívenka musela uvědomit. Přátelství je sice krásné, ale chybí-li v něm respektování práva na svobodu toho druhého, vždy to špatně dopadne. Ať už se tím myslí vztah ke zvířeti jako tomu bylo zde, ale i vztahy mezi lidmi....tím pro mne byl film více než, jak by mohl někdo napsat - pouze lacinými záběry na překrásnou přírodu a až přesladkou pihovatou zrzečku. ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Krásný,odpočinkový snímek o přátelství malé holčičky s liščátkem.Kouzelné prostředí a malebná hudba krásně zapadá do tohoto sladkého snímku.Vhodné jak pro dospělé,tak i pro nejmenší. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o lišce a očích zrzavé holky. Milá i když jednoduchá závěrečná pointa. Dějově je to ale hodně slabé - příběh je primitivní a vše se děje hrozně pomalu. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

velmi hezké, krásné záběry přírody (odkud asi ?) a na rozdíl od předchozího užvatlaného dokumentu (!) tentokrát žádné zvířecí monology, dialogy či sborová recitace.... ()

Reklama

Reklama