Reklama

Reklama

Léto s liškou

  • Francie Le Renard et l'enfant (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o přátelství holčičky a lišky.  Dívenka Bertille zahlédne v lese lišku a chce se s ní spřátelit. Trvá dlouho, než se jí to podaří, ale liška si na ni postupně zvyká a projevuje jí čím dál větší důvěru. Bertille je šťastná, když si s ní může hrát a dovádět s jejími liščaty. Pak se ale začíná na lišku zlobit, protože ji neposlouchá a nechce si s ní hrát tak, jak si to holčička přeje. Jednou si ji přivede domů a chce si s ní hrát ve svém pokoji, ale liška začne být nesvá a proskočí ven oknem. Teprve pak Bertille lituje. Odnese lišku zpátky do lesa, a přestože se poraněná liška uzdraví, je to pro dívku velké ponaučení. Příběh je zarámován jako vyprávění matky, jíž se Bertille stala. Ve stejném pokoji jako kdysi ona teď bydlí její syn a ona mu vypráví před spaním o svém letním přátelství s liškou. Půvabný příběh se odehrává v krásném horském prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Socrates 

všechny recenze uživatele

Krásný záběry okouzlující přírody skrz všechna roční období. Do toho se motá přitroublá holka, která celý dny nemá na práci nic jinýho, než nahánět lišku po lese, a když už ji nenahání po lese, tak na ní aspoň myslí doma. A určitě se jí o ní i zdá (já vím, to pouto, o to v tom filmu jde). Takže pokud to člověk pojme jako přírodopisnej dokument s občasným rušivým elementem v podobě poletující rusovlasý školačky à la Pipi dlouhá punčocha, tak se to dá. ()

Jenni 

všechny recenze uživatele

Motto: "Jednou večer jsem si uvědomila, jak jsem uprostřed přírody maličká." Ač pro děti, dospěle nadprůměrná oslava evropské přírody, a konkrétně lišky obecné (Vulpes vulpes), nadprůměrná zejména díky (člověčí) hrdince, která nemůže představovat nikoho jiného než tebe. Je to především tajemná příroda (či to, co z ní v Evropě dosud zbývá), která v sobě uchovává příležitost, že zase zažijeme něco nového. A tak ani nemusíš spatřit rysa ostrovida (Lynx lynx), medvěda hnědého (Ursus arctos) nebo vlky euroasijské (Canis lupus) jako naše holčička, a stejně můžeš za jedno odpoledne zažít a pocítit, co dosud nikdy. "Líbilo se mi, že na ní musím čekat, že musím být trpělivá. (...) Že ji musím hledat. A přitom nevím kde." Takže takhle vypadala přítelkyně liška z Malého prince? Mít rád a vlastnit není to samé. "Možná proto lišky před lidmy vždy utíkají. Ony už dlouho vědí, že s člověkem nemohou být přátelé." ()

Reklama

Sofia14 

všechny recenze uživatele

Nádherný, ač trošku naivní příběh zasazený do nádherné přírody. Celý film jsem si přála být tou malou, ještě nevinnou holčičkou, která má tolik štěstí, že může žít v panenské přírodě a celý den trávit ve společnosti své přítelkyně lišky. Mimo jiné je zde krásně vyjádřeno kolik trpělivosti musí člověk prokázat, pokud chce něčeho dosáhnout a i přesto - z divokého zvířete nikdy domácího mazlíčka neuděláte, a to si dívenka musela uvědomit. Přátelství je sice krásné, ale chybí-li v něm respektování práva na svobodu toho druhého, vždy to špatně dopadne. Ať už se tím myslí vztah ke zvířeti jako tomu bylo zde, ale i vztahy mezi lidmi....tím pro mne byl film více než, jak by mohl někdo napsat - pouze lacinými záběry na překrásnou přírodu a až přesladkou pihovatou zrzečku. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Idylická podívaná, která může v lecčems připomenout známou knížečku pro děti "Heidi, děvčátko z hor" od Johanny Spyri. Film je to dějově nesmírně prostinký, prim zde hraje v první řadě krásná příroda a samotná liška, jejíž sbližování s holčičkou film sleduje. Máte-li podobné filmy v oblibě, tento na vás velmi pravděpodobně zapůsobí jako balzám; stejně tak dobře je ale i možné na tento film nahlížet jako na kýč, podobně jako na zmíněnou Heidi - to už záleží na individuálním diváckém vyladění. Osobně jsem shledal všechny ty úžasné záběry na lišku a horskou přírodu jako dechberoucí (nikdy jsem nepochopil, jak je možné natočit podobné filmy ze zvířaty), byť mírně nudnou podívanou, s velice příjemným závěrem, který připomene známou pasáž s liškou z Exupéry knihy "Malý princ", která zde pravděpodobně posloužila jako inspirace. Kromě dětí by si zde na své mohli přijít i všichni majitelé psů - jistě by mi při sledování dali za pravdu, kolik pozoruhodných etologických podobností lze v tomto filmu vysledovat mezi liškou a libovolným psem, ostatně ne nadarmo jsou ze stejné čeledi. Vidět film v původním znění a v kině, namísto v telce v příšerném českém dabingu, asi bych šel klidně i na plný počet. ()

kabel 

všechny recenze uživatele

Zpátečka do dětských let, kdy určitě každý chtěl mít nějaké zcela nevídané zvíře doma. U mě konkrétně to teda byla liška, hlavně kvůli její pověsti a vystupování. Co se týče filmu tak mě asi nejvíce zaujaly záběry krajiny,zvířat a hudba. Být asi o nějaký ten rok zpátky asi by se mi to líbilo mnohem víc. No a jak už tak bývá na konci by mělo být rčení a to zní:"Pečený holub chutná líp, než ten nevopočenej." ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen ve francouzském Plateau de Retord, který Luc Jacquet dobře zná, protože tam strávil část dětství. Některé scény byly také natočeny v italské oblasti Abruzzo. (anaon)
  • Během filmu se v roli lišky prostřídalo okolo deseti různých lišek. (Stanislaus)

Reklama

Reklama