Reklama

Reklama

Bhópál: Modlitba za déšť

  • Velká Británie Bhopal: Prayer for Rain
Trailer

Mozaika příběhů lidí z Indie a USA, jejichž těžká životní rozhodnutí vedla v roce 1984 k největší průmyslové katastrofě v dějinách, která si během několika hodin vyžádala deset tisíc životů. Film je natočen na motivy skutečných událostí. Film Bhópál: Modlitba za déšť, který vznikl na motivy skutečných událostí, se odehrává v prosinci roku 1984, kdy ve středoindickém státě Madhjapradéš zahynuly v důsledku úniku smrtelně jedovatého plynu z továrny na pesticidy tisíce lidí. Snímek natočený v Indii sleduje ty, kteří žili v Bhópálu před touto průmyslovou katastrofou, která je stále považována za největší v dějinách lidstva, a byli zasaženi jejími tragickými následky. Bhópálská havárie, za niž podle mnohých dosud nikdo nenese zvláštní odpovědnost, má zásadní dopad na současný život místních obyvatel. Její oběti do dnešního dne stále neobdržely oficiální omluvu od indické ani americké vlády. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

V noci z 2. na 3. prosince 1984 došlo v indickém Bhópálu k největší průmyslové havárii v historii. Z chemičky patřící americké firmě uniklo více než 40 tun smrtelně nebezpečných plynů. Údajně dle svědectví místních obyvatel nebyl nikdo včas varován, protože poplašné zařízení prý bylo vypnuto... Následky katastrofální. Tolik stručně internet, kde jsem si musela resp. chtěla zjistit o Bhópálu co nejvíc. Dokud jsem úplnou náhodou neviděla tento film, žila jsem (jako Malarkey) v domnění, že nej hrůza byl Černobyl. Jsem slabší povahy, co se katastrofických filmů týká a tohle mě úplně rozsekalo. Safety is everybody's business... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Bhópál: Modlitba za déšť" není skvělou výpovědí o katastrofě, k níž v roce 1984 došlo - zase jsou až příliš silné ty dovětky, které následují po filmu, ale přece jen, pokud víte, co bude následovat, bude na vás film působit tragicky. A samozřejmě je tragický i bez znalosti události. Ale ta nevyhnutelnost mě nakonec dostala. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Až do shlédnutí příběhu z Bhópálu jsem měl za to, že nejhorší průmyslová katastrofa byl Černobyl a ono kdeže, tu nejhorší průmyslovou katastrofu zažila ještě o pár let dřív Indie. A režisér Ravi Kumar se s jejím zfilmováním vůbec nesral. Ukázal jak pozitiva, tak negativa a to docela dost věrně. Ono je sice hezké, že jedna americká firma vytvořila pracovní pozice pro mnohé Indy uprostřed země, kde o práci jen tak někdo nezakopne, ale za jakou cenu? A kde v takovém případě hledat chybu, že? To je jako když by nějaký nadnárodní developer otevřel pobočku v Kongu a čekal, že do roka tam všichni budou ekonomové. Bylo mi z tohodle přístupu hrozně smutno a závěrečné scény v tomto filmu vše totálně stvrdili. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film natočený na základe skutočných udalostiach. Arogancia a profit nad všetkým. Radšej by som to viac ani nekomentoval. Režisérovi Kumarovi vyčítam (len) to, že nebol trošku odvážnejší. Následky katastrofy reprezentované snímkami nepotrebujú žiadny komentár. (Podobne ako predtitulkové snímky). Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film, ktorý má ambíciu pokázať na neľudské praktiky nadnárodných spoločností, no chýba mu niečo zásadné – trochu thrillerovej zložky. Dozvedáme sa, akým spôsobom k tragédii prišlo, ale samotná tragédia už postráda emocionálnosť, niečo, čo by diváka naštartovalo, chytilo za srdce. Paradoxne najzaujímavejšie sú až záverečné titulky, kde je popis, čo sa stalo po tragédii... ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama