Reklama

Reklama

Mary a Max

Trailer

Obsahy(1)

Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný příběh, který vypráví o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů. Mary Daisy Dinkle, baculaté osmileté holčičky žijící na předměstí australského Melbourne a Maxe Horowitze, velmi obézního čtyřiačtyřicetiletého Žida žijícího v pulsujícím New Yorku, trpícího Aspergerovým syndromem. Film sleduje Maryino dospívání a Maxův přechod ze středního k pozdnímu věku a objevuje mezi nimi silné pouto, které překoná o hodně víc než obvyklé kamarádské vzestupy a pády. Mary a Max nás vedou cestou neobyčejného přátelství, které musí čelit autismu, taxidermii, psychiatrii, alkoholismu, obezitě, kleptománii, sexuálním rozdílům, důvěře, kopulujícím psům, náboženským rozdílům, agorafobii a mnoha dalším životním překvapením. Celovečerní animovaný film MARY A MAX byl poprvé uveden na filmovém festivalu Sundance v roce 2009. Tento film autora a režiséra Adama Elliota produkovala Melanie Coombs a postavičky namluvili Toni Collette (Mary), Philip Seymour Hoffman (Max), Barry Humphries (Vypravěč) a Eric Bana (Damien). (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (35)

  • V 17. minutě je možné si všimnout, že Max chová hlemýždě, které má pojmenované po slavných fyzicích. Hlemýžď jménem Hawking je navíc evidentně postižený. (Allord)
  • Ve snímku Muriel se vdává (1994) je hlavní hrdinkou rovněž mladá dívka, která trpí nadváhou a žije se svojí matkou, stejně jako je tomu u tohoto filmu. Toni Collette, která propůjčila svůj hlas Mary, si ve zmíněném filmu zároveň zahrála hlavní roli. (Zdroj: ČSFD)
  • V záběru na plačící Mary v průběhu jejích let na univerzitě je na zdi vyvěšen plakát hudební skupiny ABBA. (Zdroj: ČSFD)
  • Eric Bana a Barry Humphries se spolu již dříve sešli u dabingu animovaného filmu, a to u snímku Hledá se Nemo (2003), kde svůj hlas propůjčili žralokům Bruceovi a Anchorovi. (Zdroj: ČSFD)
  • Kočičí útulek, kterému Ivy věnuje své peníze, nese svůj název po T.S. Eliotovi. Ten je autorem knihy „Old Possum's Book of Practical Cats“ z roku 1939, která posloužila jako předloha pro vytvoření muzikálu „Cats“. (Zdroj: ČSFD)
  • Maxův psací stroj značky Underwood má rozložení kláves typu QWERTY, ovšem má pouze 21 znaků, přičemž chybí písmena NIOPV a B, zato má dvakrát S. (Tremono)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. ledna 2009 na filmovém festivalu Sundance. (JARDAHONDA)
  • Veškeré početní příklady, které se ve filmu objeví, vycházejí špatně. (Alqarin)
  • Ve scéně na hřbitově si vedle hrobu sousedky Ivy můžeme všimnout hrobu se jménem Adama Elliota, režiséra filmu. (Eso_pwned)
  • Chytlavá úvodní skladba se jmenuje „Perpetuum Mobile“ od Penguin Cafe Orchestra. (Trevize)
  • Aspergerův syndrom je vývojová porucha osobnosti, vyznačující se zhoršenou společenskou komunikací a stereotypně se opakujícím souborem zájmů a aktivit. Je považována za mírnou formu autismu. (Ruuzha)
  • Bylo potřeba na 632 gumových forem pro výrobu velkého množství postav a rekvizit. Vše od očních bulv až po podlahu. (formelin)
  • Postava Maxe je napsána podle dlouholetého přítele Adama Elliota, který je z New Yorku, a se kterým si píše již dlouhých dvacet let. Tyto dopisy se staly podkladem filmu, napsat scénář bylo velmi jednoduché a mohl by z toho vytvořit tři filmy. Film je tak poctou Elliotova přítele, který stejně jako postava Maxe trpí Aspergerovým syndromem. Elliot si s přítelem také doopravdy posílají čokoládu. (Dodmund)
  • Svět malé Mary se odehrává v hnědých tónech, zatímco ten Maxův naopak v odstínech černé, šedivé a bílé. Na obou místech se pak objevují červené věci, které mají vše jen umocnit a zdůraznit. Adam Elliot říká: „Snažím se pokaždé používat minimum barev, protože jedině pak mohou i samotné barvy hrát svou roli.“ (Dodmund)
  • Filmový štáb během natáčení spotřeboval 260 kilogramů rajčat, 280 kilogramů fazolí, 2 600 litrů mléka a 7 800 muffinů. (Witta)
  • Pro natočení scenérie, kde si Max sám sebe představuje na opuštěném ostrově, bylo použito také 12 litrů - 2 400 lžiček - klasického lubrikantu známého ze sexshopů. Člen štábu, který pro něj chodil do lékárny, se pokaždé velmi dlouho zdráhal. (formelin)
  • Celkem bylo použito 73 kilogramů plastelíny na výrobu úst, rukou a dalších částí. Každý druh plastelíny pak musel perfektně barevně ladit. (formelin)
  • Na 147 kostýmků bylo vyrobeno dvěma kostýmními výtvarníky. Maryiny svatební šaty byly vyrobeny podle skutečných šatů princezny Diany. Ivyina kombinéza vznikla podle skutečné kombinézy matky fotografky Annie Liebowitz. (formelin)

Související novinky

Reklama

Reklama