Reklama

Reklama

Dům z malých kostek

(festivalový název)
  • Japonsko Tsumiki no ie (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Japonsko, 2008, 12 min

Režie:

Kunio Kató

Scénář:

Ken'ja Hirata

Kamera:

Kunio Kató

Hrají:

Masami Nagasawa

Čas plyne a my se vezeme na jeho vlnách, aniž bychom si v každodenním stereotypu našli chvilku a koukli se přes rameno. Někdy ale stačí kamínek a spadne lavina. Tento krátkometrážní Oscarem oceněný film ukáže, jakou nostalgii dokáže rozpoutat dýmka, která zapadne kamsi do minulosti... (Arbiter)

Recenze (53)

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

(ve filmu se nemluví, nemusíme řešit jazyk, titulky) Kreslený stylem Chomet anebo Nicolas de Crécy. Originální příběh, kdo ale hledá něco bláznivého ve stylu amerických, může zůstat v naprostém klidu a hledat dál jinde. Nemyslím si že je to jen o myšlenkách o minulosti, náš děda pořád buduje (bojuje), spíš chce říct že jednou člověk zůstane sám. Je to o životě celkově. 5/5 ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

I v těch filmech je znát ta japonská posedlost precizností – film si na nic nehraje a je přesně tím, co od něj očekáváte. Vzdáleně hodně podobný námět jako v jiném krátkometrážním filmu The Piano (2005). Zde je téma vzpomínání na minulost podáno mnohem lépe. Grafické zpracování je zvláštní, ale k danému příběhu a prostředí se hodí na výbornou. K tomu všemu hraje zajímavá hudba. Váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami – zatím nechám hodnocení na čtyřech, ale do domku z malých kostek se někdy rád ponořím znova a pátou přidám. :-) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Slice of life" (hovorovo slo) striktne melacholického rázu, ktorý nemá príliš čo ponúknuť. Nápad s pyramídou poschodí spomienok nie je zlý, má to zaujímavú a peknú kresbu, a áno, bol som dojatý, ale to ešte na dobrý film nestačí. Zbytočná dĺžka (nepliesť s nudnosťou) a absolútna zameniteľnosť z toho robia len priemerný sentimentálny kraťas, ktorého ocenením si opäť pár akademikov spravilo imidž. Že by som mal hodnotiť vyššie preto, že je to japonské a ja mám k ich tvorbe pozitívny vzťah? Popravde z toho okrem hudby, nápadne pripomínajúcej nádherné skladby Joe Hisaišiho z Mijazakiho najkrajšieho opusu (menovať snáď nie je potrebné) tú japonskosť vôbec necítiť. A len tak mimochodom, neviem prečo, ale zdá sa mi, že sa tu trochu inšpirovali tvorcovia Up. 60% Video tu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čo poschodie to spomienka. Príbeh starčeka, ktorého dni sú zrátané a ktorý sa pre svoju milovanú fajku vyberie na odyseu do minulosti. Tu vo svojich spomienkach spomína na krásne chvíľe a osudové zvraty, ktoré zostali zapadnuté prachom a zaplavené vodou. Krásny kraťas, plný melanchólie v tej najčístejšej podobe. Strašne mi to pripomína Chometov štýl kresby. ()

Zajímavosti (1)

  • Režisér a zároveň scénárista Kunio Katô se stal prvním Asiatem, který vyhrál Oscara za Nejlepší krátkometrážní animovaný film. (HellFire)

Reklama

Reklama