Ani*Kuri15 (TV seriál)
Animovaný
Japonsko, 2007, 15x1 min
Mamoru Oshii, Mahiro Maeda, Satoshi Kon, Makoto ShinkaiObsah
Patnáct různých tvůrců anime (Ani*Kuri je zkratka slov „anime“ a „creators“) vytvořilo sérii patnácti krátkometrážních filmů, kterým je společná pouze stopáž jedné minuty. (yenn)
Gemini
Pro někoho je minuta prostě krátká, takže do ní nestihne vtěsnat potřebný obsah. Takové klipy pak nemají pointu - viz např. Project Omega nebo Project Mermaid (ano, Mermaid dělal Mamoru Oshii, to na tom ale nic nemění) - nebo ji lze tušit jen v náznaku. Některým komediálně laděným kusům se "podařilo" totéž - Attack of Higashimachi 2nd Borough o třech želé E.T. zahajujících invazi na Zemi, Hiroshi's Alien Invasion o úniku průzkumného minirobota z pokoje nic netušícího pubescenta mají nápad, ale zdaleka nejsou tak vtipné jak si možná autoři myslí. Kromě těchto je tu zastoupena i řádka dalších velmi svébytných "seriózních" animací, které ovšem jaksi taky nemají pro mě pochopitelný obsah a jsou jenom WTF - viz Yurururu o pracovním dni anime kreslíře, Blaze Man o CGI boji Aztéků či koho s asi démonem, Sancha Blues o tom jak jsou různí lidé pro chamtivého prodavače stejní, Okkakekko o hrůzném, ale ASI neškodném robotovi hrajícím si s dětmi, a hlavně Supaatsu Taisa, což je prostým způsobem kreslená asiparodie na eposy o hrdinných samotářských válečnících, která je alespoň vtipná svým atypickým scénářem. Takový kompletně podezřele ostentativně CGI Gyrosopter je potom výkladní skříní kategorie "o ničem, i když už jsem si přečetl, o čem to je". Plochým videem k tklivé teenagerské písničce anebo možná titulkovou sekvencí k srdcervoucímu seriálu pro děvčata (řekl bych, že o lásce k jiným děvčatům) jménem Beyond The Tears naštěstí končí ta slabší část, ale jak vidno, jedenáct z patnácti prezentovaných kusů to má maximálně za 60% a průměr v téhle skvadře dělá procent 45, a to není pro kompilaci plnohodnotných ukázek z díla zajímavých tvůrců úplně dobrá vizitka. Naštěstí jsou tu ještě dětsky naivní a roztomilý sedmdesátkový Wandaba Kiss od Atsushi Takeuchiho, jako bič řízná parodie na pohádky o princeznách/magických bijcích od Mahiro Maedy (80%) a zcela seriózní lehce zasněný Satoshi Kon (nechť odpočívá v pokoji, bude nám chybět) a jeho osmdesátka Good Morning. Nejvyšší ocenění, a to devadesát procent, dávám Makoto Shinkaiovi a jeho Gathering Of Cats, protože je jednak neskutečně chytlavé (to zlověstné "ňaňaňaňaňa" si nejde nezapamatovat) a humorné, a druhak potvrzuje můj dojem o podřadnosti kočičího druhu:) Tahle čtveřice pozvedla průměrný výsledek jednoho minianime na 54,6%, takže celku dávám tu šedesátku. Nicméně to posledně uvedené kvarteto - které ovšem budete muset buď vyzobat z celého "programu" nebo najít nějak izolovaně (s čímž přeju hodně štěstí) - za vidění rozhodně, rozhodně, rozhodně stojí.(2.6.2011)
Flipper
Niktoré totálne nevydarené, iné pripomínajúce openingy, iné mali aj pointu. Celkovo priemer, ale nemyslím si, že jedna minúta sa na anime hodí.(13.11.2009)
Mertax
1)Attack of Higashimachi 2nd Borough: 80%, 2)From the Other Side of the Tears: 75%, 3)Blaze Man: 85, 4)Sancha: 60%, 5)Invasion from Space - Hiroshi's Case: 60%, 6)Project Mermaid: 65%, 7)Yurururu ~Nichijou Hen~: 55%, 8)Gyrosopter: 60%, 9)Wandaba Kiss: 80%, 10)Supaatsutaisa: 55%, 11)A Gathering of Cats: 85, 12)Princess Onmitsu 75%, 13)Okkakekko: 45%, 14)Project Omega: 85%%, 15)Good Morning: 75%. Ani*Kuri je směska čiré různorodosti, některé kraťasy si umím představit i jako promo videa k celovečerákům, ale nulová konexe jednotlivých počinů stahuje vše dolů.(15.8.2009)
yenn
Attack of Higashimachi 2nd Borough - 7/10; From the Other Side of the Tears - 7/10; Blaze Man - 4/10; Sancha - 7/10; Invasion from Space - Hiroshi's Case - 8/10; Project Mermaid - 6/10; Yurururu ~Nichijou Hen~ - 7/10; Gyrosopter - 3/10; Wandaba Kiss - 7/10; Supaatsutaisa - 7/10; A Gathering of Cats - 9/10; Princess Onmitsu - 6/10; Okkakekko - 6/10; Project Omega - 7/10; Good Morning - 8/10(1.2.2009)
Fingon
Díl s kočkami (tuším č. 11) je úžasný, dvanáctka je naopak ve své přeplácanosti "nastaveným zrcadlem" mnoha seriálů pro mladší ročníky a ani příspěvek Satoshiho Kona, kvůli kterému jsem si to pustil, nebyl k zahození.(9.6.2009)
prome
Nejlepší kraťas je od Makota Shinkaie.(24.5.2009)
Madadajo
Snad možná jen epizodky 10, 11 a 15 si zaslouží tu jednu minutu času, u zbylých je i ta minuta zbytečná a odpadová...(8.2.2009)
K.a.r.i.n
Nejvíc mě pobavil Makoto Shinkai s kočičím příběhem. Ale epizodka s mimozemšťany nebo princeznou byla taky dobrá :) Z těch vážnějších určitě stojí za zmínku Good morning od Satoshiho Kona.(4.6.2009)
Jigvell
Vymyslet děj, který by se vecpal do jedné minuty a zároveň pobavil či ukázal originalitu není vůbec lehké, přesto to však několik režisérů zkusilo. Patnáct minut, patnáct příběhů, pár dobrých, pár špatných... Zvučná jména v anime průmyslu se také přidala a tak nechybí něco od Oshiiho Mamoru, Kona Satoshiho či Shinkaie Makota, kteří ukazují, jak jejich tvůrčí myšlenky nabírají tvary.(29.10.2011)
Myshkin
Směsice různorodých krátkých snímků je velmi chaotická a pro představení autora je délka snímků příliš krátká... Myslím, že jednotlivé příspěvky měly být o něco delší, aby to celé mělo nějaký smysl a dokázalo vám to utkvět v hlavě. Pár dílků mě ale přece zaujalo, a to především Satoshi Kon a Makoto Shinkai - díky krásné animaci a taky proto, že v nich je narozdíl od spousty jiných jasně vidět nějaký záměr, myšlenka, nápad... V jejich případě dokonce i kratinká délka stačila.(8.8.2010)
Fanklub seriálu
Podobné
- Genius Party Beyond (2008)
- Genius Party (2007)