Honor de cavalleria

Honour of the Knights

Quixotic

Španělsko, 2006, 110 min

Albert Serra

Dosud mi je záhadou jak šlo tak přirozeně krásné záběry pořídit obyčejnou DV kamerou (resp. dvěma). Všednost a obyčejnost, které skrze absenci příběhu Serra navozuje, jsou výborným protipólem pro výstřední postavu Dona Quijota a příliš přecitlivělého posluha Sancho Panzu. Serra v rozhovorech přiznává inspiraci Františkem, prosťáčkem božím od Roberta Rosseliniho a Lancelotem od jezera Roberta Bressona.(22.11.2009)

• d-fens

ocenenia : Mar del Plata Film Festival 2007 - nominácia na 1. cenu(24.2.2010)

Príležitosť doceniť tento film má len ten kto už čítal knihu a páčila sa mu. Jedná sa o (takmer) dve metafyzicko-intímne hodiny, skoro žiadna hudba, Donovi Quijotovi rozumiete akurát slová "Sancho Panza", veľa statických záberov bez detailu, ktoré však nič nespomaľujú a nebrzdia, ale navodzujú v divákovi meditatívnu náladu. Serra tu výrazne ukazuje svoj jednoduchý štýl a predostiera veľmi osobité a zaujímavé poňatie legendárneho príbehu o "Rytierovi smutnej postavy", s minimom oporných bodov a informácií, takže divák bude mať problém rozpoznať aspoň dve či tri scény z knihy, čím režisér zároveň prekonal predstavu teoretického prístupu, ktorý hovorí, že film by mal byť čo najdoslovným prepisom knihy: vôbec sa nesnaží byť čo najviac popisný. Scénky sú natoľko oddramatizované a nedbalé k postojom jednotlivých postáv, až sa jeden pýta, nakoľko sú skutočné a kde alebo čo je hranica ich reality a čo je fikcia, čo je vlastne ten istý problém, ktorý svojím románom vynikajúco a skvelo skúma sám Cervantes. Čo ma ale v tomto minime rozprávania špeciálne zaujalo, alebo skôr prekvapilo je, že Serrovi sa podarilo jeho jemnými a nenápadnými filmovými prostriedkami transformovať podivno-kuriózne priateľstvo medzi Donom Quijotom a jeho sluhom Sanchom Panzom, ktoré tam asi niekde "je" a akosi nenútene prestupuje celým filmom. Tento film je niečo ako prirodzená poľudšťujúca skúsenosť, či pokojný relaxačný zážitok, čo z neho robí skôr netradičnú a ojedinelú výnimku, ak by mal byť primeraný k spôsobu akým tvorí filmy väčšina súčasných, minulých aj budúcich umelcov. V takejto jednoduchosti je podľa mňa krása, nepovšimnutá veľkoprodukčnými filmami s astronomickými rozpočtami. Ten kto videl Spev vtákov si nemôže nevšimnúť to akým milým a hravým spôsobom dokáže režisér natočiť obrazy a výjavy kúpania sa v prírode, ktoré zasadil aj do tohto diela. Takisto ma rozkošne potešilo, že Serra naozaj dokáže zobraziť akoby hovorenie samotné, namiesto obsahu reči a postojov zachycuje jednoducho reč somotnú, akoby pozoroval a kochal sa faktom jej existencie, akoby pritom stál v nejakej mimočasovej oblasti a ukazoval, že reč nie je len komunikáciou.(17.9.2010)