Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakkoli jde o (zatím) nejlepší Chlumského dílo, opět to funguje spíše po technické stránce než kvůli příběhu. Největším problémem se stala naddimenzovaná stopáž, která zejména v expozici neopomenula nic z klišé podžánru „Židé za druhé světové války“. Potom už se film naštěstí rozeběhl zajímavějšími a méně předvídatelnými směry. V hereckém obsazení figuruje množství výborných herců, byť v malých rolích, ale klíčové bylo obsazení Sama Spišáka, který film dokázal přesvědčivě utáhnout. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavé sledovat filmy v centru hlavního města a přitom osamocen, s pouhými třemi lidmi ve velkém sále....na jednu stranu obrovská škoda, že tenhle tak zajímavý film lidi netáhne, na stranu druhou mi to dost přidalo na atmosféře a člověk aspoň nebyl ničím rušen...Ale k samotnému filmu, přečtení samotného příběhu tady v obsahu vás k tomu asi nenaláká, protože takových filmů už tu bylo...Nedodržený slib je ale spíše o detailech a především o velmi střízlivém a upřímném pohledu. Detaily myslím chvilky jako právě onen "slib" anebo některé vypjaté osudové chvilky, kdy život hlavního hrdiny visel na vlásku. A ona střízlivost a upřímnost? Tenhle film je totiž tak trochu ranou do zad především pro starší a národohrdé Slováky oslavující jejich slavné SNP, kdy se celá země spojila proti nacismu. Film totiž ukazuje smutnou, přesto už pár let známou pravdu a to, že ono nadšení pro povstání mělo značně omezené měřítko. Proto můžeme vidět, jak si partyzání (stejně tak veškerá idealizace jich samotných je pryč, viz všeříkající chování k Židům) někdy museli pomoc vynutit takřka násilím....Těžko kritizovat něco na filmu podle skutečné události a budu věřit, že se tvůrci drželi opravdu přesně - zvlášť, když je Martin Friedmann stále naživu. Přesto bych asi některé scény zkrátil nebo i vypustil, film mi totiž přišel chvilkami trochu zdlouhavý. Bezpochyby ale ve slovensko/české spolupráci vzniklo nesmírně povedené dílo, které si nezadá se zahraničními výtvory s židovskou tématikou. Ostatně kde by Spielberg nebo Polanski sebral tak krásné záběry jako z hřebene Nízkých Tater?:-)) ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to špatný pohled na Slovensko v době druhé světové války a po ní, jsou zde rozhodně dobré scény, které jsou emotivně nesmírně silné, ale jak film pokračoval, nějak se mi stávalo, že mi vlastně bylo jedno, co se s hlavními postavami stane. Jednoznačně je lepší první a prostřední část, než ta poslední. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Plytké,Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytkééé, taký je môj dojem z filmu. Zbytočný priestor pre partizánov, zbytočný veľa v kláštore, takéto veci v amerických filmov vidíme v skratke a paradoxne práve preto fungujú silnejšie. Prečo americký? Lebo myslím tak chcel vyzerať, alebo sa podobať tento film resp. vizuálna koncepcia tohto filmu. Český režisér o slovensku. Zvláštne.."Viete, je úplne jedno či ten Friedmann existoval alebo nie, ide o príbeh o dobrú historku. Ak má v sebe posolstvo a ponaučenie, koho by zaujímalo že sa to naozaj stalo? Stalo sa to, pretože sme to pri jej rozprávaní cítili a prežíval s hlavnou postavou." A prežívali? Ja teda nie. Je to priemerný film ktorý mohol byť skvelí, možno s iným režisérom a scenáristom. Kamera sa dala, aj strih..Silná téma, ktorej sa nepodarilo dostať sa až do diváka, tesne pred ním sa zastavila. Teda aspoň predo mnou.. Škoda že si napr. neprečítali poučky amerických filmárov o budovaní deja, napätí a emócií..Tvorcom patrí obrovské uznanie za spracovanie, a to je tak všetkOo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jiří Chlumský má až příliš velké oči. Místo, aby se držel hlavního hrdiny, tak těká po různých událostech, ale samotné prožívání titulní postavy je pro něj jenom doplňkem. Za stejný rozpočet by se dal zválet stejně intenzivní film jakým byl Pianista, jen to by někdo musel umět nahlédnout do lidské duše. Takhle se ve filmu jen zrcadlí nenaplněné ambice, a to i přes vydatnou snahu některých herců. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Děj příběhu se odehrává ve čtyřech ročních obdobích. Jeho natáčení neprobíhalo kontinuálně, bylo rozděleno do čtyř etap, z nichž dvě byly zrealizovány v roce 2007 a zbylé v roce následujícím. (Taninaca)
  • Ve filmu účinkuje 94 herců (slovenských, českých, polských, ruských, anglických) a více než 1 000 komparsistů. (Taninaca)
  • Přibližně 90% událostí ve filmu opravdu zažil a vyprávěl sám Petrášek. (c.tucker)

Reklama

Reklama