Dr. Jekyll a pan Hyde
Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Drama / Horor
USA, 1931, 98 min
Rouben MamoulianPlakáty
Vážený londýnský lékař dr. Jekyll vypracuje metodu kterou lze v člověku oddělit jeho dobré a zlé stránky. Při pokusu, který koná sám na sobě, se změní v nevypočitatelného a násilnického pana Hydea. Když jeho zlé Já zabije pouliční holku, nelze už prozrazení celé události zastavit. (HOODY)
Houdini
Oscar 1 : Herec HR - Frederic March + 2 nominace: Kamera, Scénář - A(31.3.2004)
obitus
Na zacatku 30. let vznikla v Americe asi nejslavneji adaptace Stevensonova romanu, v hlavni roli s demonickym Fredricem Marchem. K uspechu ji jiste dopomohly jak uzasne efekty, tak pomerne velka odvaha pri zobrazovani odhalenych zen. Deset let pote, v roce 1941, byl tento slavny film remakovana a slavne dvojrole se zhostil Spencer Tracy. Tato verze nebyla tak sokujici, jako original, ale prisla se sviznejsimi dialogy a lepe propracovanymi postavami. Tezko rozhodovat, ktera z nich je lepsi. Original ma atmosferu spise nemych filmu a skvelou masku, remake zas lepe zahrane rozpolceni Jekyll/Hyde. Tracyho promena sice neni tak ocividna, ale mozna o to je hruznejsi. Rozhodne stoji zato obe verze a je jen na vas, ktera vas zaujme vic. Ja se trosicku vice priklanim k remaku, ale rozdily v kvalite jsou opravdu minimalni.(24.10.2005)
Tuxedo
Na tehdejší dobu slušné triky a výprava. Příběh za nimi také nezaostává.(25.6.2004)
Němi
Hlavní postava si dokáže získat sympatie, ač nám je dr.Jekyll v každém záběru představován jako bezchybný člověk. Je to zásluha Fredrica Marche. Pan Hyde svým opičím vzhledem a nepředvídatelnou agresivitou dokáže působit až znepokojivě - opět zásluha dokonale hrajícího Marche. Film celý pak svou otevřenou erotičností a na rok vzniku i nebývalým tempem a propracovaným scénářem jen a jen těší srdce milovníků starých filmů. Jedinou "vadou" na kráse tohodle kousku je, že ty dalece profláknutější universalovské kousky jako Dracula a Vlkodlak vedle Dr.J a pana H. vypadají krapet... nedotaženěji.(7.11.2009)
Teya
Abych pravdu řekla, cítím mírné zklamání. V mých očích zářný příkladem výjimky, kdy remake s přehledem srazil originál na kolena - o deset let novější verze se Spencerem Tracym a Ingrid Bergman u mě jednoznačně vítězí. Tohle mě bohužel až tak nebralo. Maska Fredrica Marche byla ve své době jistě bombastická, ovšem v dnešní době na mě působila spíše groteskně až komicky, než děsivě, a za naprostý vrchol považuju hysterickou a nápadně přehrávající Miriam Hopkins v roli Ivy. Čtyři hvězdičky jen z lásky ke starým filmům všeobecně, nicméně tenhle kousek mě poněkud míjí - což je škoda.(5.10.2006)
Mystery13
101 HORORŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ ZEMŘETE._____ Prvopočátky zvukové éry v horrorové tvorbě byly nabité. Ať už to byly filmy s Bélou Lugosim, či s Borisem Karloffem, tak to vždy byla jedinečná podívaná, které se dnes již málokterý film přiblíží. Snad se těmto hereckým hvězdám tehdejších béčkových filmů přiblížila pouze pozdější, poválečná a válečná éra filmů od společnosti Hammer Film Production, kde postavu Draculy a Frankensteina nahradil neméně ďábelský a charismatický herec Christopher Lee. Ve staré, zvukové tvorbě třicátých let a vlastně i let dvacátých, se film vyznačoval důkladným výrazným líčením a maskováním herců. Byla to součást expresionistického směru, v té době tak populární. Tímto maskováním se asi nejvíce proslavil Jack Pierce, který stvořil kultovního Frankensteina. Ale abych odbočil od této historie - Dr. Jekyll and Mr. Hyde v tomto líčení absolutně nezaostává. Film se nezaobírá pouze bezduchým násilím, ale daleko více věcmi důležitějšími, jako je například lidská psychologie. Ale o tom později. Podle hodnocení i podle kritiky je tato verze z pomezí let 1931 a 1932 nejlepším filmovým ztvárněním této legendy. Před tímto dílem již byl několikrát zfilmován, ale nikdy neměl podle kritiky takový ohlas. Pro mě osobně je tato verze mnou úplně první viděnou verzí této legendární rozdvojené osobnosti. A nyní bych se vrátil k tomu, co tento snímek vlastně symbolizuje, nebo co reflektuje. Je to drama. Je to spíše drama než klasický horror. Prostý příběh o člověku, psychologovi, Dr. Jekyllovi, který dělá pokusy s lidskou myslí a zjišťuje, zda je možné oddělit obě dvě stránky lidské duše - tedy dobrou a zlou stránku. A jak to již bývá, když na sobě vyzkouší tento pokus, tak v sobě probudí ďábelské dvojče - tedy svou zlou stránku - tedy Mr. Hydea. Snímek má podle mého symbolizovat strach tehdejších lidí s objevováním něčeho nového, neobvyklého, strach z bádání lidské mysli, atd. A vzhled Mr. Hydea, který je neskutečně odporný, symbolizuje pouze tu zlou stránku lidské duše. Čistá a hezká tvář psychologa je Dr. Jekyll, tedy uhlazený mladý psycholog, plný elánu do své práce, s milující nastávající ženou a potlačující své "zlé" pudy. Kdežto Mr. Hyde naproti tomu symbolizuje zlou tvář lidské duše z hlediska naprosté nezávaznosti. Působí až nihilisticky, je plný vzteku, násilí, tyranie. Nepotlačuje své pudy, atd. Shrnutí? Každopádně se jedná o zajímavý počin a mohu v klidu říct, že tento snímek předběhl svou dobu - je tedy nadčasový. A v dnešní době možná více aktuální, než kdysi.(14.7.2011)
Francik
Za polarizační masku hvězda nahoru. :)(31.10.2007)
liquido26
Před nedávnem jsem viděl remake z roku 1941, tak jsem byl přirozeně zvědavý na původní verzi, která vznikla o deset let dřív. Tenhle Jekyll a Hyde se mi líbili o trochu víc. Remake byl sice možná líp napsán a natočen a Spencer Tracy podal fantastický výkon, ale to nebylo nic v porovnání s výkonem Frederica Marche (Oskara dostal po právu). Jeho "opičí" Hyde to bylo něco neuvěřitelného. Už jenom ta samotná přeměna byla dostatečně děsivá, k tomu ještě jeho geniální namaskování a famózní herecký výkon. Taky byl tenhle film trochu kratší, takže měl větší spád než remake a ta nudná pasáž někde uprostřed, popisující to, jak Hyde terorizuje nebohou Ivy, byla celkem krátká, takže mi nevadila (u remaku mě docela srala).(24.9.2009)
Freemind
Některé masky jsou už dnes sice trochu směšné, ale jinak jde o zručně načrtnutý příběh s vynikající kamerou, který si plně zasloužil nálepku "klasika žánru". Jak již zde bylo řečeno - "Frankenstein" a "Dracula" se mohou jít klouzat.(10.5.2011)
Katullka
svátek bláznů 2010 // fakt, že jsem na začátku seděla v 10 řadě a na konci v první mi dost vadil. Mě se však tahle klasika líbila a moc. Ale doporučuji to nesledovat, když nemáte repelent u rukou..(12.7.2010)
Stilicho
Frederico March dokázal skvěle zahrát roli vyšinutého a duševně nemocného vědce Jekylla, který při touze být svobodný, vytvoříl jedovatý lektvar. Tento lektvar měl schopnost přeměnit Dr. Jekylla na tvora se psychologicko patologickým charakterem. Mr. Hyde, tak se jmenuje jeho druhé já, je zosobněním čistého zla. Je násilníkem a vrahem. Brzy se tedy stane centrem pozornosti Londýna. Dr. Jekyll, ale vyrobil lektvar s dočasným účinkováním, takže každé ráno se probudí znova jako Jekyll. Časem začne být na Hydovi, stejně jako na své droze závislý. Přestává komunikovat se světem. Přátelé se ho začnou stranit. Pro něj je jeho výzkum prioritní, časem dokonce zapomene i na svou snoubenku. Je už víc Hydem, než sám sebou, jeho vnitřní zvrácenost a ošklivost se snoubí s jeho vzhledem. V závěru filmu zemře, některými lidmi obdivován, jinými zatracován.(12.2.2009)
hans500
První zvuková verze slavného příběhu se vyvedla na výbornou. Ftrdric March je skutečně brilantní a Oscara za roli získal právem, pochvalu zaslouží i maskéři, atmosféra je solidní, tempo přiměřené, scénář na vysoké úrovni. Těžko srovnávat s verzí o 10 let novější, ovšem kvality jsou zhruba stejné.(15.6.2010)
Teebo
Za nejlepší část filmu paradoxně považuji hned úvodní desítky minut, které se samotným jádrem filmu - přeměnou, nemají moc společného a spíše se jen klidně proplouvá dobovou atmosférou (pěkné scény: odjezd na přednášku, bál, laškování s prostitutkou). Zřejmě jsem dnes zvolil špatný žánr. Zapomenout také nesmím s pochvalou kamery, střihu a "triků" (pohled z první osoby, zrcadlo, proměna a kamera přejíždějící od jedné ruky k hlavě a k druhé ruce, svíčka jako měřič času). Výkony herců také stojí za zmínku, jen jejich mimika přímo při pohledu do kamery mi nepřišla moc přesvědčivá. Film mě bohužel ale nedokázal strhnout a chvílemi jsem se začínal nudit (což je možná způsobené tím, že den před shlednutím jsem četl knížku; ačkoli děj je v mnoha aspektech odlišný ve srovnání s předlohou). Samotný závěr mi nepřišel příliš povedený a v tom moři adaptací Jekylla a Hyda jistě existují zdárnější zakončení.(13.3.2011)
jitrnic
V tomto filmu z roku 1931 lze vidět ňadra (skoro) i ženské nohy vysoko nad kolena, na svojí dobu skvělé herecké výkony (pana Hyda jsem se opravdu bál) a revoluční práci s triky a kamerou. Pro mě zatím nejlepší film počátku zvukové éry.(14.9.2009)
pepo
prvé a najlepšie spracovanie klasického príbehu s fantastickým fredericom marchom a na svoju dobu úžasnými maskami a efektmi(16.6.2003)
pfa
[8/1O] Další verze:Hranice šílenství(10/10), Mary Reilly(8/10)...(3.4.2007)
corpsy
Začnem trochu negatívne. Pán Hyde rozhodne nemusel vyzerať ako opica, aj keď Fredric March hraje presvedčivo a jeho maska je skvelá. Mojím top Hydeom stále ostáva John Barrymore vo verzii z roku 1920. Tento hodnotený snímok sa vyznačuje podobne ladenou atmosférou ako horory štúdia Universal a k celkovému dobrému vzhľadu dopomohol aj Rouben Mamoulian so svojou, občas až snovou réžiou.(11.2.2011)
Spectre
Tento klasický príbeh ma až doteraz obchádzal, čo bola veľká chyba. Tento film ma, aj cez dobu svôjho vzniku, šokoval precíznym umením a detailami. Trikovú stránku a masky tu už spomínali, nedá mi ale nenapísať o vynikajúcej kamere a strihu. Tieto dve veci, vzájomne sa podporujúce, iba umocňujú schizofréniu hlavného predstaviteľa, ktorý hrá samozrejme vynikajúco. Kamera nás niekoľkokrát sprevádza z pohľadu hlavného predstaviteľa, sú tu rôzne vychytávky so zrkadlami a podobne. Nezabudnuteľná scéna je vtedy, keď sa Jekyll mení na Hydea a kamera ho sníma od konca jednej ruky, cez hlavu až k druhej ruke a naopak. Na svoju dobru zaujme aj práca s detailmi, na ktorej je vidieť určité prvky typické pre nemú kinematografiu. Priznám sa, že nemôžem porovnávať jednotlivé adaptácie, nakoľko som ostatné ešte nevidel, avšak už len kvôli hercom, kamere a strihu má u mňa tento kúsok jednoznačne 5* a všetkým ho vrelo odporúčam.(27.5.2005)
Arach.No
Musím si znovu připomenout verzi z roku 1920. Toto zpracování s Marchem v hlavní roli mě totiž doslova uchvátilo od prvního záběru. Nerad se unáhluji, ale prozatím je to podle mně nejlepší filmová verze Stevensonovy látky, kterou jsem viděl. Fantastická práce s kamerou, neotřelé technické zpracování, výborná proměna (minimálně srovnatelná s Universalovskými Monster movies oné doby), perfektní obsazení a nepopsatelná atmosféra. Pokud máte rádi staré horory a užíváte si atmosféru němého filmu (která se často dere na povrch, ale nijak agresivně), Marchův Jekyll a Hyde se vám nemůže nelíbit. Určitě lepší než verze z roku 1941 se Spencerem Tracym v hlavní roli. Zajímavostí je, že March si s Tracym zahrál roku 1960 ve snímku Inherit the Wind, kde ztvárnili protivníky v soudní síni. Kometář upravím, až se znovu podívám na Jekylla s Barrymorem.(21.4.2011)
JohnPyro
pro dnešní dobu přespříliš zastaralé. Fredric March ovšem exceluje, jakoby herecky snad předběhl dobu, minimálně všechny okolo zcela zastínil a ještě dnes se dá jeho výkon považovat za pozoruhodný. zbytek nějak nestojí za řeč, speciálně ženské herecké výkony jsou vystavěny na nechutném přehrávání (počáteční scéna s chodící holčičkou "I can walk, sir!" je nechutně pošahaná, a jaksi i děsivá, a zároveň důkazem onoho přehrávání).(14.9.2011)
| Na DVD od: | 14.04.2004 Warner |
|---|
Související
- Doktor Jekyll a pan Hyde (TV film) (2008)
- Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, The (2006)
- Dr. Jekyll & Mr. Hyde (TV film) (2002)
- Mary Reilly (1996)
- Jekyll & Hyde (TV film) (1990)
- Doktor Jekyll a pan Hyde (1985)
- Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film) (1981)
- Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film) (1968)
- Dr. Jekyll a pan Hyde (1941)
- Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920)