Reklama

Reklama

Dr. Jekyll a pan Hyde

  • Česko Fantom z Londýna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vážený londýnský lékař dr. Jekyll vypracuje metodu kterou lze v člověku oddělit jeho dobré a zlé stránky. Při pokusu, který koná sám na sobě, se změní v nevypočitatelného a násilnického pana Hydea. Když jeho zlé Já zabije pouliční holku, nelze už prozrazení celé události zastavit. (HOODY)

Recenze (63)

obitus 

všechny recenze uživatele

Na zacatku 30. let vznikla v Americe asi nejslavneji adaptace Stevensonova romanu, v hlavni roli s demonickym Fredricem Marchem. K uspechu ji jiste dopomohly jak uzasne efekty, tak pomerne velka odvaha pri zobrazovani odhalenych zen. Deset let pote, v roce 1941, byl tento slavny film remakovana a slavne dvojrole se zhostil Spencer Tracy. Tato verze nebyla tak sokujici, jako original, ale prisla se sviznejsimi dialogy a lepe propracovanymi postavami. Tezko rozhodovat, ktera z nich je lepsi. Original ma atmosferu spise nemych filmu a skvelou masku, remake zas lepe zahrane rozpolceni Jekyll/Hyde. Tracyho promena sice neni tak ocividna, ale mozna o to je hruznejsi. Rozhodne stoji zato obe verze a je jen na vas, ktera vas zaujme vic. Ja se trosicku vice priklanim k remaku, ale rozdily v kvalite jsou opravdu minimalni. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejprve nalákání působivými firstperson záběry. Pak projev před studenty, který by mohl sloužit svojí expresivitou jako vzor pro Hitlerovy výstupy. A tak to pokračuje dál. Je vidět, že zvukový film má za sebou teprve tři sezóny, takže se tu postupy budoucí a minulé kinematografie dost tlučou (a očividně si filmaři ještě neví úplně rady s tím, jak napsat dialog, takže výsledek jejich snahy je občas úsměvný, viz vyznávání lásky). Ale je to zajímavé. Vlastně je to velký skok - verze jen o deset let starší vypadá nyní jako pravěká freska. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu super, v dnešní době je třeba stále si připomínat fakt, že tohle je film starej 81 let. Miriam Hopkins je tu opravdu krásná a hraje skvěle, Fredric March je naprosto fenomenální. I přes to, že maska Hydea vypadá spíš jako takovej Yetty, co sešel z Himálají mezi lidi. Nicméně rozhodně dobře odvedená práce ze všech stran. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Duhé a oficiálne najlepšie spracovanie klasického príbehu s fantastickým fredericom marchom a na svoju dobu úžasnými maskami a efektmi. 9/10 UPDATE : verzia z roku 1941 sa mi páčila ešte o trochu viac ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fredric March je (najmä v role Jekylla) absolútne famózny, ale film pôsobí pomerne zastaralým dojmom. Po výbornom rozjazde tempo ustane, maska Hyda sa ponáša až príliš na opicu a najmä filmu chýba hudba. Nosné dramatické scény tak nemajú patričnú šťavu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle je naprosto úchvatná adaptace Stevensonovy předlohy. Práce s kamerou navazuje na období vymazlených zàběrů konce němého filmu. S příchodem zvukového filmu začala většina filmařů klást spíše důraz na novinku a vizuàlní stránku svých snímků zanedbávala. Zde tomu rozhodně tak není, byť se jedná o plnohodnotný zvukový film. Ich forma kamery v samém úvodu mě upozornila, že mohu čekat něco vizuàlně velmi zajímavého. Když si Harry odvádí svoji snoubenku na zahradu, posadí se milenci vedle sebe, následuje pohled, protipohled, velký detail jí, jeho a celek. Produkční kodex způsobil, že následně se kamera cudně odvrátí. Divák si musí připomenout datum vzniku snímku, aby pak následně pěkně dlouho nevěřícně kroutil hlavou. A děkuje za Haysův kodex, který umožnil vznik tak zajímavého zàběru, jakým je odvrácení zraku kamery. Ještě více však kroutím hlavou nad tím, že tento film nedostal Oscara za kameru. A to jsem ani nezmínila překrásnou stínohru v závěrečné sekvenci nahánění Hyda. Ceny za masky tehdy ještě nebyly, takže absence tohoto ocenění se dá snadno pochopit. Herecké výkony jsou na svoji dobu velice civilní a i z dnešního pohledu značně zdařilé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Verzia z roku 1931 zaujme hneď prvými subjektívnymi zábermi. Mamoulian si s predlohou skutočne pohral a priniesol film silný nielen scenárom, ale aj dokonalým využitím metaforickej filmovej reči. Nezaostávajú ani triky, premena je vidieť pekne "v priamom prenose", pričom by bolo samozrejme veľmi jednoduché ju preskočiť iba strihom. Psychologicky dokonale prepracované, Jekyll a Hyde nie sú ani dve duše v jednom meniacom sa tele, ako skôr uvedomenie si vlastných slabostí jednej osobnosti, ktoré každého z nás ovládajú. A v roku 1931 si tvorcovia dovolili za tú hlavnú "slabosť" označiť sexuálny pud. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava si dokáže získat sympatie, ač nám je dr.Jekyll v každém záběru představován jako bezchybný člověk. Je to zásluha Fredrica Marche. Pan Hyde svým opičím vzhledem a nepředvídatelnou agresivitou dokáže působit až znepokojivě - opět zásluha dokonale hrajícího Marche. Film celý pak svou otevřenou erotičností a na rok vzniku i nebývalým tempem a propracovaným scénářem jen a jen těší srdce milovníků starých filmů. Jedinou "vadou" na kráse tohodle kousku je, že ty dalece profláknutější universalovské kousky jako Dracula a Vlkodlak vedle Dr.J a pana H. vypadají krapet... nedotaženěji. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už velice zastaralé a v mnoha směrech směšné ale z celé řady klasických hororů, jeden z nejzajímavějších a překvapivě i silně atmosferických. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Knihu Roberta Louisa Stevensona: Dr.Jekyll and Mr.Hyde sfilmovali niekoľkokrát,dva krát v intervale desiatich rokov,najprv v roku 1931,t.j táto recenzia a v roku 1941 pod taktovkou Victora Fleminga,kde Jekylla/Hydea si zahral dvoj oscarový klasik SPENCER TRACY. No,videl som aj tú druhú verziu,ale na herecké majstrovské kreácie geniálneho FREDRICA MARCHA jednoducho Spencer nestačí.Jeho prevtelenie sa z dr.Jekylla na mr.Hydea nemá v dejinách filmu obdoby,jednak dostáva Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe,alebo vidím filmový priestor skrz jeho videnie,cez jeho oči to naberá na obrátkach. Nie je to tak stále,pomocou kamery sledujem zbesilé dianie,ktorá dáva tomu všetkému príchuť niečoho nepríjemného,čo mrazí človeka,nepokojný a roztržitý Jekyll musí stále na niečo čakať,a to ho privádza do šialenstva.Na mysli mám,že je zasnúbený so svojou láskou Muriel Carew,pričom čaká a čaká na povolenie jej otca,ktorý vraví:v poriadku,vezmite sa,ale čakajte až pokým neprejdú mesiace,ktorých bude 8,t.j na moje výročie budete svoji... Medzitým,keď prechádza večerným Londýnom,tak zachráni jednu šarmantnú sexy babenku Ivy Pearson,z kabaretu Varieté,ktorá s ním flirtuje,a to mu neskôr nedá spávať,lebo ako Mr.Hyde ju začne komandovať,sekírovať,buzerovať,týrať,skrátka má PEKLO v dome vždy,keď dorazí nabrúsený Hyde. Hovorím zrejme o dvoch rozličných povahách,o dvoch ľuďoch,ale nie je to tak,je to jedna a tá istá ľudská osobnosť trpiaca závažnou premenou,ktorú namiešal dr.Jekyll,vypil to ako nový životabudič,ktorý ho nasmeruje do nočných podnikov,aby sa bavil,terorizoval okolie,vyzerá ako beštia,monštrum,okolie sa ho bojí,začne vystrájať vylomeniny a privedie si na seba pozornosť policajtov,všetko sa mu vymyká spod kontroly,síce sa snaží dostať do klasického normálu,ale účinok látky sa premieňa sám od seba,vzťahy má na bode mrazu s nastavajúcou a s flirtovaním je raz a navždy koniec.Lebo ešte absurdné je,že Jekyll pošle zásielku s 50 librami Ive,ona sa príde poďakovať Jekyllovi plačúc a prosiac,aby niečo urobil s Hydeom,vlastne sám so sebou,chce to dať naspäť,ale zvrátiť svoj osud nedokáže.Ako HYDE príde k nej do bytu a v amoku uškrtí Ivy.A tým si na seba uplietol bič!!! Film,ktorý je preto taký výborný,lebo má hlavného predstaviteľa,ktorý sa zhostil svojej úlohy nadmieru desivo a výstižne a nežné pohlavie ako MIRIAM HOPKINS prežíva neznesiteľne stresujúce obdobie,ktoré z nej urobilo trosku,nebaví ju žiť,samovražda by bola pre ňu vykúpením....Asi najlepšia verzia režiséra Roubena Mamouliana,ktorý nastavil latku tak vysoko,že ju nič nedokáže zdolať,prelomiť,remake s Tracym je taktiež kvalitný,ale výkon Marcha ma vydesil na smrť! Videl som veľa hereckých výkonov,za ktoré herci preberali plešivcov,no na začiatku tohoto udeľovania vznikol jeden,ktorý prekonať po 87 rokoch nie je jednoduché,za to sa navždy zapíše týmto výkonom do učebníc filmu! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Podoba Edwarda Hydea... ach jo. Podoba Edwarda Hydea je nejslabším článkem řetězu jinak skvělého filmu. Po předchozích němých adaptacích Stevensonova románu, kde Hyde byl jednou quasimodovský hrbáč, jednou poťouchlej zlomyslnej skřet, tu máme novou netvorovu verzi, a to verzi opičí. Nejen vzhledem, ale i chováním Hyde připomíná opici kříženou s neandrtálcem. Všechna čest Fredriku Marchovi, zahrál to brilantně, nakonec Hyde hrůzu opravdu budí, ale pořád to nějak není ono. Elegantní gentleman s chladnokrevným sadistickým chováním by podle mě byl daleko děsivější. - Film je jinak skvělý, nenudí ani chviličku, užijeme si nejen na tu dobu neobvyklé záběry kamery, zajímavé režijní nápady, přehrávající, ale na tu dobu slušně odhalenou a sexy Miriam Hopkinsovou (jen duše zvrhlíkova trpí, když z toho, jak Hyde Ivy terorizuje, není vlastně vůbec nic vidět), a - jak již bylo řečeno - vynikajícího Fredrika Marche. Kromě úvodní výtky nemám jedinou výhradu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V roku 1941 sa natočila herecky luxusnejšia verzia, ale ani táto nie je zlá. Atmosférou starého Londýna sa kochajú oči a ústredná dvojica je v pohode. V každom prípade mala kamera vysokú úroveň. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ukázka, jak kinematografie kráčela mílovými kroky. Např. od původní statické kamery, ke zdejší hodně pohyblivé a nápadité (úvodní first person pohled) či rozdělenému obrazu. O povedených tricích, herectví a hezkých herečkách nemluvě. 101 hororů, které musíte vidět než umřete 79/101. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

svátek bláznů 2010 // fakt, že jsem na začátku seděla v 10 řadě a na konci v první mi dost vadil. Mě se však tahle klasika líbila a moc. Ale doporučuji to nesledovat, když nemáte repelent u rukou.. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu spíše detektivní drama/thriller. V roce 1931 ale musel Mr. Hyde působit na diváky opravdu děsivě, jelikož jeho vizáž se povedla. Děsivý až odporný, oproti příjemnému gentlemovi Dr. Jekyllovi. Fredric March je zahrál skvěle a Oscara měl zaslouženě. "Ty nezrodil ses pro smrt, věčný ptáčku! Nepoddal ses ani pokolením lačným. Ty nezrodil ses pro smrt..." Moc se líbila atmosféra filmu, která byla napjatá jeho příběhem, který je originální a zajímavý. I když předtím vznikly 2 krátkometrážní filmy Dr. Jekyll and Mr. Hyde a jeden hodinový z roku 1920 od Johna S. Robertsona, vyniká podle mě oproti nim tento od Mamouliana svým zpracováním, větším prostorem pro Jekylla/Hydea a celkově pro děj. Začátek z pohledu první osoby byl zajímavý a líbilo se mi, že do první poloviny filmu dostal i humor Dr. Jekylla. Druhá polovina byla skvěle dramatická a každý musel chápat rozhodnutí Jekylla s Muriel. A komu se nelíbily Jekyllovi varhany, ten musel obdivovat jeho laboratoř, kterou si představoval že bude ve škole při hodinách chemie. :) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Od prvních záběrů pozoruhodná věcička, zejména tedy kamera a pohled očima hlavní postavy. Vlídný a ochotný lékař vede přednášku o lidské duši, dochází k názoru, že člověka netvoří jedna bytost, ale dvě, dobré já a zlé já. Zamýšlí se nad tím, jaké by to bylo, kdyby se podařilo tyto dvě části od sebe oddělit. A pouští se do vlastního výzkumu... Aneb cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly... Výborný Fredric March si naložil celý film na svá bedra a já jen s obdivem konstatuji, že to byla úžasná jízda. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Začnem trochu negatívne. Pán Hyde rozhodne nemusel vyzerať ako opica, aj keď Fredric March hraje presvedčivo a jeho maska je skvelá. Mojím top Hydeom stále ostáva John Barrymore vo verzii z roku 1920. Tento hodnotený snímok sa vyznačuje podobne ladenou atmosférou ako horory štúdia Universal a k celkovému dobrému vzhľadu dopomohol aj Rouben Mamoulian so svojou, občas až snovou réžiou. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem jsem viděl remake z roku 1941, tak jsem byl přirozeně zvědavý na původní verzi, která vznikla o deset let dřív. Tenhle Jekyll a Hyde se mi líbili o trochu víc. Remake byl sice možná líp napsán a natočen a Spencer Tracy podal fantastický výkon, ale to nebylo nic v porovnání s výkonem Frederica Marche (Oskara dostal po právu). Jeho "opičí" Hyde to bylo něco neuvěřitelného. Už jenom ta samotná přeměna byla dostatečně děsivá, k tomu ještě jeho geniální namaskování a famózní herecký výkon. Taky byl tenhle film trochu kratší, takže měl větší spád než remake a ta nudná pasáž někde uprostřed, popisující to, jak Hyde terorizuje nebohou Ivy, byla celkem krátká, takže mi nevadila (u remaku mě docela srala). ()

Reklama

Reklama