Reklama

Reklama

Iluzionista

  • Francie L'Illusionniste (více)
Trailer 2
Francie / Velká Británie, 2010, 80 min

Režie:

Sylvain Chomet

Scénář:

Sylvain Chomet, Jacques Tati (původní scénář)
(další profese)

VOD (1)

Britsko-francouzský animovaný film vznikl na základě nerealizovaného scénáře francouzského herce a režiséra Jacquese Tatiho z roku 1956. Tati jej tehdy věnoval své nejstarší dceři a vypráví v něm příběh zestárlého iluzionisty, který putuje se svým uměním od vesnice k vesnici. Jednoho dne v zapadlé vísce narazí na mladou obdivovatelku, která opravdu věří tomu, že dokáže dělat zázraky. Toto setkání oběma změní život... Hlavní postavou filmu je animovaná postavička Tatiho v podobě Pana Hulota, který herce proslavil po celém světě. Režisérem snímku byl Sylvian Chomet, autor oceňovaného Tria z Belleville (2003). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (228)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Je to milé, nostalgické, s dokonale sladěnou hudbou a brilantně napodobující dobu krásných padesátých let. Zatímco u nás by se tato doba dala označit za dobu temna, v Evropě se tehdy dalo obdivovat krásné butiky, varieté, kavárny a vůbec veškerý městský život. A pro ujištění: "Zázraky existují!" ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

kouzelníci existují, ale i oni se musí nějak živit. Pod pomalu, snad až příliš pomalu plynoucím dějem se skrývá smutek z toho, co pomíjí, a pro mne i z velmi povrchně se jevícího mládí. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Krásně posmutnělý a precizně zanimovaný film od režiséra TRIA Z BELLEVILLE, který vznikl podle nepoužitého scénáře slavného francouzského komika Jacquese Tatiho (úryvek jednoho jeho filmu probleskne snímkem ve chvíli, kdy se starý kouzelník snaží ukrýt v promítajícím kině). Detailní a do posledního puntíku promakaná animace (evokující poctivou evropskou komiksovou školu) se hravě obejde bez mluveného slova a zazní-li zde nějaké, není mu třeba ani titulkového překladu (film je v naší distribuci opravdu bez titulkové výbavy), tak je každá emoce dokonale vybavena obrazem. Film je tak velmi vítaným protipólem počítačově animované produkce (především té americké) posledních let. Hudba: Sylvain Chomet. 100% ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne nakreslené, hudbička k tomu pasuje a divák i popremýšľa. Už len kvôli tej atmosfére a neokukanému štýlu sa oplatí vidieť. ()

Magniel 

všechny recenze uživatele

Výborná animace, na kterou se mi strašně dobře koukalo. Ale co mi vadí je atmosféra, která se za celý film nezmění a na můj vkus příliš citově "vydírá". Bohužel, za srdce mě to nechytlo... ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Bezeslov s pár gegama se tady vypráví melancholický, místy smutný, ale nádherně animovaný příběh. Snad ani není možné, že v dnešní době lze natočit tak klidný a kouzelný nenásilný film. ()

Ludivitto 

všechny recenze uživatele

Nádherné, hravé, melancholické...smutné. Mám slabost pro tuhle detailní kreslenou animaci. Více myšlenek, pocitů a emocí než ve většině hraných filmech. ()

Beer Ceps 

všechny recenze uživatele

- 28.09.13 - „Magicians do not exist.“ Po dlouhé době jsem měl opět to potěšení vidět perfektně zpracovaný animovaný film, při kterém musel animátor vzít tužku do ruky a nečumět jen na monitor a klikat na myš. Díky této propracovanosti není zapotřebí zbytečných slov. Tento film není o iluzionistovy, nýbrž je iluzionistou samotným. Stejně jako on, je představitelem již zastaralých technik, pro které (podle filmu) není v tomhle světě už místo. Jako malá vesnička na břehu Skotska, tak i tento snímek docení jen menší skupina lidí, kteří se rádi ponoří do melancholického příběhu, který svede poslední boj proti dnešním zaběhlým konvencím. Neúspěšně. Zdá se, že ve městě, kde sklízí veškerou slávu afektovaní hudebníci není pro klauna, iluzionistu a břichomluvce místo a jediné vyhlídky do budoucna je buď hodit si mašli, nebo skončit na ulici. Podobně jak u The Artist (2011) tak i Iluzionista je krásnou poctou dřívějším řemeslům (ať už jsou jakákoliv) a já doufám, že toto není epitaf podobně dokonalým animovaným snímkům se srdcem na pravém místě. P.S. Díky iluzionistovi jsem si vzpomněl na mé dřívější přání, aby někdo zfilmoval (podobným způsobem) Machinarium. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Chometovi filmy jsou jako vážky, křehké, krásné, hýří barvami, nepřehlédnutelné, vzbuzující emoce, se známými rysy a přesto jedinečné. Tentokrát to navíc obohatil o postavu a humor francouzské legendy (a mého oblíbence) Tatiho. Animace je opět o krok (a pořádný) dál, její výpravnost při rozpočtu 20mil. USD je fakticky neuvěřitelná. Vizuální nápady jdou jeden za druhým, ale disciplinovaně, nic na efekt, žádné přeřvávání. Poetika a atmosféra jsou opět hlavním těžištěm filmu a opět udělají z diváka Pavlovova psa, který slintá přesně tak, jak tvůrci písknou. Na druhou stranu je pro Chometa zase důležitější sdělení než vyprávění a to já jako milovník dobrých příběhů nemůžu přehlédnout (třeba se časem navzájem přiblížíme). Pokud dokážete film nejen vidět, ale i cítit, neváhejte! Starší kouzelník poznává, že život už není jako dřív a to nejen na jeho podiu, ale i na ulicích a i u něj doma... 90% ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Krásný animovaný film, který měl dostat Oscara, když je tu slov minimálně, protože by to zapadalo do celého ohodnocování snímků Oscar 2012. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Když jsem před nedávnem u staršího snímku pana Chometa (Les Triplettes de Belleville) psal, že se v něm nepohybují žádné skutečné postavy ale spíše kreaturky, v koutku duše jsem snil o tom, že v dalším snímku pan Chomet vystřihne nějakou skutečnou postavu a do své nezaměnitelné a mistrně zpracované tvorby otiskne i trochu více té lidskosti. A to se stalo - bohužel v míře větší než vrchovaté. Byla to opět filmová lahůdka a krásná podívaná, nicméně dokonalým Chometovým dílem by pro mě byl jakýsi kompromis mezi hravou karikaturou Tria a striktní realitou Iluzionisty. Tak třeba příště. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Kromě pořád stejně uchvacující vyšperkované animace nemá Iluzionista moc z toho, co se mi líbilo na Triu z Belleville - jmenovitě výborný kabaretní/jazzový/swingový soundtrack (jeden z mých vůbec nejoblíbenějších), důvtipně vymyšlená zápletka, specifická poetičnost, ale i dávka nadsázky. Iluzionista oplývá podobnou poetickou atmosférou, z čehož těží především, ale chybí mi tu lepší nápad, který by film dokázal táhnout dopředu. Stejně tak vymizela nadsázka, vystřídána jen a jen sklíčenou náladou deštivých večerů. Ani nápaditost bellevillovského soundtracku se neopakuje. Takže jednoduše a zkrátka, Iluzionista je pěkný, ale za Triem z Belleville u mě značně pokulhává... ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Prvé čo musím spomenúť je krásna animácia. Tá si ma získala hneď od začiatku a brutálne ma hypnotizovala, že som tomu animáku dokázal odpustiť aj slabší dej. 75% ()

Torimmer 

všechny recenze uživatele

Stylově a settingem se film strefil do mého vysněného prostoru uchovávaného v hlavě. Ty útulné kabarety, ale hlavně zapršené skotské pobřežní městečko je mysl uklidňující materiál. A ten opilý skot, ten je radostnou třešničkou na dortu. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Pokud se na film dívám jako na autobiografický dopis Jacquese Tatiho jeho dceři, dostává další (a hlubší) rozměr. I bez této indície je tenhle animovaný skvost pohlazením po duši, od atmosférické animace (která svou paletou barev a statickým pojetím prostoru připomíná první dva díly pc hry Broken Sword) po mile sentimentální scénář. Není třeba vysvětlujících gest nebo zbytečných slov, takový přístup přinutí diváka vstoupit do hry a účastnit se. Vnímat a nechat se unášet poetikou. Nebo poezií? ()

cab 

všechny recenze uživatele

Asi jsem barbar nebo nejsem mentalne pripraven vstrebat dlouhy animovany film temer bez promluveneho slova, ale v tomto pripade at se na me nikdo nezlobi, protoze zapletka neni schopna utahnout cely ani ne hodinu a pul trvajici film, jinak nechapu premiru pozitivnich reakci, kdyz ma hodnoceni brat film jako celek. Technicky samozrejme precizni. I tak velkorysych 45% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Je termine! Odložený scénář mrtvého komika o provozovatelích tradičních umění prostřednictvím převážně ruční animace v tisíci odstínech hnědé. Muž k sobě připoutá dívku ve věku dcery, jež uvěří v jeho kouzelné schopnosti. Muž kvůli jazykové bariéře není schopen dívce sdělit, že jeho magie není skutečná, že jde pouze o kejkle, což vede k očekávávaným koncům. Příběh v obecné rovině ilustruje [možná mimoděk, ale věrohodně] hypotézu, že má-li být vztah mezi ženou a mužem idylický, musí žena věřit v nadpřirozené schopnosti muže. Sylvain Chomet realizuje Tatiho scénář formou roztomilé animace a výsledkem je film subjektivně depresivnější než Schindlerův seznam. Nemám problém se označit za člověka, který dokáže vtip ocenit pouze tehdy, obsahuje-li osvěžující díl zla. Jemný humor nikdy nebyl můj šálek kávy. Tati/Chomet s humorem pracují jaksi naruby. Ne že by se zlem nepracovali, to je ale v Iluzionistovi zlem měnícího se světa a jeho důsledky nejsou k smíchu ani v nejmenším. Nadstavba jemného humoru je tedy navíc amorálním výsměchem všemu, co se ve filmu děje. Silnou stránkou filmu je samozřejmě animace. I ta však vykazuje kromě nepopiratelné elegance a vynalézavosti podivně znepokojující prvky, mezi nimiž stojí za zmínku především to, že všechny zobrazené děti jsou dokonale ohyzdné. ()

defagoo 

všechny recenze uživatele

Animace téměř jako z Broken Swordu, podmanivé skotsko, téměř baladický charakter a očividné tvůrčí nadšení dávají dohromady poctivý, sice nevzrušený, ale tak moc milý film, že i králíka by oplakával.. ()

Související novinky

Chomet si troufá na italskou legendu

Chomet si troufá na italskou legendu

10.08.2014

Francouzský animátor a režisér Sylvain Chomet za sebou ještě mnoho celovečerních filmů nemá, ale vždy, když s něčím přijde, je to velká událost. Jeho Trio z Belleville a Iluzionista jsou špičkou… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Reklama

Reklama