Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Syrové drama o mladém páru, který se snaží uniknout svému osudu na střeše vlaku z Mexika do vysněných Spojených států. Willy „Casper“ žije v mexické Tapachule a patří mezi členy zločineckého gangu Mara Salvatrucha. Pravidla gangu jsou pro něj vším, brutální násilí a smrt vnímá jako přirozenou součást svého života. Jeho celý dosavadní život se ovšem změní ve chvíli, kdy vyjde najevo jeho utajovaný vztah s dívkou Marthou Marlene. Ta během potyčky s jedním z členů gangu tragicky umírá a Casper se rozhodne její smrt pomstít a tím se postavit svému gangu. Jedinou šancí na přežití se pro něj stává střecha vlaku mířícího do Spojených států. Tam se setkává s běženci z dalších zemí Střední Ameriky, mezi nimi je i mladá honduraská dívka Sayra. Jejich rozdílné životní osudy se tím protínají a společně míří vstříc nejisté budoucnosti... Filmový debut amerického režiséra Caryho Fukunagy je spletitým příběhem o vyděděncích, kteří touží po naději na únik z bezútěšného prostředí Střední Ameriky. Snímek vyniká realistickým a věrným zachycením prostředí pouličních gangů a života běženců. Při svém uvedení v roce 2009 na filmovém festivalu v Sundance získal snímek ocenění za nejlepší režii a kameru. (Česká televize)

(více)

Recenze (279)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s filmy podobného ražení možná není Sin Nombre vrcholným dílem, ale přesto nutí k zamyšlení. A díky Fukunagově nespornému filmařskému talentu (především citu pro vizuální stránku) i přirozenosti hereckých představitelů vás příběh pohltí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Svým námětem mě tento film absolutně odrazoval, protože nemám příběhy lidí z chudinských vrstev jakéhokoli zapadákova vůbec v lásce. V kině jsem jej před dvěma lety s klidem vynechal, ke zhlédnutí mě přesvědčilo až to, jak zajímavě si Fukunaga poradil s Janou Eyrovou. A výsledný dojem je přesně podle očekávání: rozpačitý. Velmi dobře natočený film, který mě svým dějem a realistickým snímáním mexického prostředí, gangů a uprchlíků z Hondurasu ani trochu nezaujal. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se s ničím nesere. Žádná naděje, žádná pozitiva, všechno na píču, no jo, že by realita všedního života v některých zemích ? Viděno v rámci projektu Challange tour 2015 jako film číslo 13. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě je to na jednu stranu hodně hezký. Krajina, okolí, atmosféra. Ale na tu druhou stranu je příběh jedna krutá depresíva, takže je těžký si udržet hlavu v oblacích jako samotná herečka, která se proplétá celým příběhem. Smutný, že i v týhle době vznikají takové příběhy. Když si uvědomím na co si lidé stěžují u nás... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,536,665Tržby Celosvetovo $3,411,380║ Mexický film pod záštitou Amerického štúdia Universal vyšiel nadmieru dobre. Príbeh ponúka šokujúcu sondu do prostredia pouličných gangov, ktorým nie je nič sväté okrem svojich "kmeňových" pravidiel a za ich porušenie sa aj následné pyká, o čom vyrozpráva vo svojej údernej krutosti aj tento film. S filmu je až neskutočne cítiť špina a bieda chudobných štvrtí v Mexiku, kde majú svoju živnú pôdu všelijaké vydieracké bandy poskladané z mladých ľudí, ktoré si chcú vytvárať svoju hierarchiu cez bezhlavé násilie. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čisté, upřímné, vyvážené mezi dokumentárními jatkami ve stylu Gomorry a citlivě podaným melodramatem. Slovo strhující se tu sice nenabízí, ale i tak je Fukunagův debut velmi silný a osobitý film s hodně působivým poselstvím o stavu světa. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Gang is forever, homie... Naturalisticka a velmi intimna epopeja o tom, ake tazke je zacat odznova, v ustrety neistej buducnosti a od zabudnutiahodnej minulosti. Pokial nie ste z kamena, tak sa na vas tento pribeh ludi s malinkou nadejou na slusny zivot, ktori si hladaju svoje miesto na zemi, musi az bolestivo odrazit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mohla to být ta nejsyrovější romance z třetího světa, ale nakonec je to romance nejdepresivnější. Poselství o stavu světa za Zdí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebýt od počátku tak jasně nalinkované "kdy, kde a komu se co stane", tak to nemělo daleko k tomu, aby to "západnímu" divákovi uštědřilo podobně silnou ťafku jako v minulých letech tvorba José Padilhy či z konkrétních titulů kupříkladu Město bohů. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc hezky to vypadá a jsou tam zajímaví herci. Pokud máte rádi tetování bude to váš životní film :) Příběh mě zaujal a líbil se mi nápad vykreslit trable uprchlíků na pozadí problémů s gangy, protože ty vám z filmu utkví nejvíc. Akorát postavy mi přišly malinko bez života. Nejspíš to bylo tím, že tam jsou všichni už tak otrkaní, že jim je už všechno jedno. A ano, je úplně jasné jak to skončí. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Slušný debut, který vás ale těžko překvapí nebo oslní, pokud jste viděli pár podobných filmů. Škoda pasivity postav, režisér sází hlavně na doku styl, povedenou vizuální stránku, hodně dělá i hudba. Opatrný palec nahoru. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

LA MARA SALVATRUCHA..... /// ON je součástí rodiny plné bratrů a ONA je ráda, když si pro ni jednoho dne přijede otec. Jejich osudy se protnou, byť cíl jejich cesty je rozdílnej. Opravdu velmi zajímavá směsice žánrů, která vůbec nepůsobí divně. Film o tom, jak to TAM opravdu chodí, jak novodobí potomci Mayů a Aztéků sní o lepším životě. Jejich snem jsou USA nebo alespoň členství v dobrém gangu. Emoce vzbuzuje hlavně Sayra, ale napětí je téměř neustálé, protože čekám, že se NĚCO nevyhnutelnýho stane. Je asi dobře, že se režisér nesnaží vytřískat maximum ze života gangů, a filmem spíš vyvolává ,,jiné“ otázky. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Otec chce zavést pravidlo ,,13 vteřin za lhaní“. 2.) Chystám se odjet z Hondurasu do USA. Vlakem (což je snad jasný, kdo by dneska lítal..). 3.) Chci se stát šéfem party a hledám inspiraci, jak trumfnout Timura. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Cary Fukunagu nasledovaného moc nemám, viděl jsem od něj pouze Beasts of no Nation a Sin Nombre je podobně laděný snímek, tedy z drsného prostředí s dětmi. Mexiko, uprchlíci a mexické gangy je docela aktuální téma, takže velmi zajímavý příběh, který obsahuje pár drsných scén, především finále je velmi intenzivní a nečekané. Já jsem spokojen bavil jsem se. 80% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

První film, který jsem zhlédl v roce 2010. O pár hodin dříve a byl by to právě on, který by se tyčil v mém TOP žebříčku, roku 2009. Snímek vypráví neobyčejně zajímavé a dojemné, lidské osudy, představující nám zcela odlišné postavy, které život svedl dohromady. Film neztrácí ani na vteřinu z původní zajímavosti, drží si vysoký standart a efektivitu až do úplného konce, který rozhodně stojí za to. Pouliční gang zde sehrává hlavní roli, s čímž jsem dopředu nepočítal. Téma gangu je vždy zajímavé a když ho doprovodí cesta za svobodou, vznikne mexická bomba, která si zaslouží pozornost. 95% 02.01. 2010 ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Upřímná kritika života, ke kterému jsme všichni (v duchu Sartrova pojetí) odsouzeni. A svobodných (?) rozhodnutí. Je mi jasné, že v tomhle kontextu mluvit o "svobodě" je na pováženou, nicméně je to na místě. Sin Nombre je vyloženě existenciálním snímkem, který bez jakékoliv omáčky servíruje podívanou na odhalené jedince, kteří musí nést následky svých rozhodnutí, a to dost syrovým způsobem. Casper se přidal ke gangu Mara Salvatrucha. V komunitě, v níž žije, mu členství zajistí ochranu, zázemí, respekt. Vlivem okolností se náhle rozhodne, že všechno změní... Mladá Sayra se vydá se svým otcem na cestu do země snů. Stejně jako Casper se ale rozhodne seskočit z vlaku... a stejně jako on i ona je vyplivnuta do nelítostného boje o přežití a nucena hledat směr. Cary Fukunaga svou výpovědí ze života "za hranicí" (nebo na hranici?) zabodoval na celé čáře. Jeho výplod mi svým motivem připomněl Cidade de Deus, který je sice zpracovaný ze zcela jiných přísad a jiným způsobem, nicméně jeho chuť je stejně hořká. A nezapomenutelná... Víc než na efekty a ozvláštnění narace klade režisér důraz na autenticitu příběhu, prosté zachycení událostí v dokumentárním stylu. A je to právě ta zdánlivá odtažitost a nezaujatost, která dráždí - to "smíření" s tím, že "takhle to prostě je" a tak se na to podívej. Na mě pan Fukunaga rozhodně zapůsobil. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Zajímavě propojenej útěk uprchlíků z Mexika do Ameriky s tématikou mexických gangů. Jak část s gangy, která je celkem syrově drsná a připomíná podobný filmy z Jižní Ameriky, tak útěk jsou dobře natočený a vlastně na sobě nezávislý, ale díky dvoum postavám, se tyhle dva příběhy propojí, jenomže mi přišlo, že film až moc okatě míří k nevyhnutelnýmu a předvýdatelnýmu konci, kterej nikterak nepřekvapí a spíš trochu zklame. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Latinská Amerika se svou exotickou přírodou, etnickou a kulturní pestrostí, obrovskými sociálními kontrasty a složitou konfliktní politickou situací mě vždycky fascinovala - i se všemi kontroverzními jevy a extrémy. Sin nombre je sociální drama a zároveň kriminální příběh z prostředí nechvalně proslulých gangů, které se svou početností, krutostí a vlivem vymykají středoevropským představám o organizovaném zločinu. Nejvlivnější gangy, jako je Mara Salvatrucha nebo 18, čítají hodně přes sto tisíc členů a kontrolují čtvrtě v řadě amerických velkoměst. Sin nombre je vhodné spojit se sledováním vynikajícího dokumentu La Vida Loca. Za ideální považuji zhlédnout oba snímky v jeden čas. Režisér Fukunaga má schopnost zachytit sociální realitu všedního dne i atmosféru periferie latinoamerických měst, kamera je brilantní a herci jsou obsazení typově přesně. Nemám důvod si na cokoliv ztěžovat. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mexický Vlak dětství a naděje. O to první nenávratně přicházejí, to druhé je to poslední, k čemu se mohou upnout.. Nejen že Fukunaga ve svých dílech nabízí podmanivý vizuál, on i opakovaně prokazuje, že umí svým postavám vdechnout život a to je u takových existenciálně-sociálních dramat základním stavebním kamenem. Cesta je očistcem a cíl v nedohlednu.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že je príbeh natočený veľmi senzitívne a prechádza takmer do romantického nádychu, tak je to film zlovestný, krutý a násilný. Odvážny pohľad do pravidiel pouličných gangov v Latinskej Amerike, spojený s emigračnými problémami. Ako doplnenie obrazu by som po skončení filmu odporučil zhliadnuť aj film 'Crossing Over'. Herci dobrí, réžia občas trošku nerozvážna a film mierne rozvlečený, ale inak ma to bavilo a prekvapilo. Škoda, že som si nestihol naviazať vzťah k postavám a tak i záver, ktorý mal očividne zabrnkať na city, vo mne nič neevokoval. 75%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2009] Povedený snímek, který ale nepřináší nic nového, nic co by nebylo k vidění jinde, přičemž podobných děl existuje mnoho. Je to samozřejmě něco jiného, ale klidně film přirovnám k filmům Město bohů nebo Trope de elite, které jsou podle mě oba mnohem zajímavější. Co zamrzí možná nejvíc je fakt, že od prvních minut je naprosto jasné, jak film skončí a i když si divák myslí, že snad někde nastane nějaký zvrat, tak to se vážně nestane. Dá se na to v pohodě koukat, ale jednou to stačí. Nicméně na debut velmi dobré, Fukunaga zvládá režii s přehledem. PS: Teď jsem se podíval na Kdysi byli bojovníky a Sin Nombre vypadá zas o něco slabší:) I když je to o něčem dost jiném, to je pravda... ()

Související novinky

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama