Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 1

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (257)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální perla hrající si s ornamenty, barvami, netradiční animací, nádhernou irskou hudbou a vyprávějící příběh z bohužel jinak zoufale málo filmaři využívané irské mytologie. Jeden z nejoriginálnějších animovaných filmů poslední doby, který by si žádný milovník animovaného filmu, Irska a poetiky neměl v žádném případě nechat ujít. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

"Illumós!" ozvalo se zpoza Irského moře, a kdyby někdo byl u zdroje toho výkřiku, viděl by, jak hned nato jistého brýlatého mladíka s rozčepýřenými vlasy a divnou jizvou umlčela těžká sekyra vikingského nájezdníka, protože jak všichni v čaromocném světě vědí, nemůžete správně kouzlit vyzbrojeni parodií na latinu z hlavy nějaké hospodyňky, byť byste jeli na brku z Fénixe (i když vám od čtvrtého dílu najednou stačí jenom si nějaké to slovo myslet, i když to tak předtím vůbec nevypadalo;)). Proto, když o něco později irský chlapec v sutaně zvolal "Illuminare!", byl zlý had Temnoty po zásluze poražen. Kniha z Kellsu je neskutečně vyprecizovaným kusem výtvarného umění - a to jak skutečná kniha, tak tento o ní vyprávějící film. Unikátní výtvarná stránka spolu s dobře vybalancovaným příběhem o odvaze a "důležitých věcech" dělají z Mooreova počinu zážitek hodný zapamatování (ne že by bylo potřeba vyvíjet nějaké úsilí, abyste si Kells pamatovali). I když trvá jen 75 minut, připadal mi v dobrém slova smyslu o dost delší. Byl jsem naprosto uchvácen nejenom vizuální podobou, ale i skvělou hudbou Bruna Coulaise, a ani by mě nenapadlo podívat se na hodinky. 90%, taková je to pecka. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nevýslovný skvost, ktorý nám pripomína, prečo milujeme filmy - kvôli tvorcom, ktorí sa odvážne chopia nezvyčajných námetov a ponúknu nám ich nevídanou formou. Zmes kresťanskej mystiky a keltskej mágie v podobe animáku, ktorý je svižný, vtipný, napínavý, nezakrýva deťom oči pred temnými vecami a hlavne v ňom niet štipky prvoplánovosti či povrchnosti. Dúfam, že niekto poslal DVD majstrovi Hayaovi, pretože toto je viac ako dôstojná európska odpoveď na Cestu do Fantázie a hlavne Princeznú Mononoke. Zatiaľ film roka a jeden z najlepších animovaných filmov vôbec. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $676,775Tržby Celosvetovo $3,582,797║ v rámci animácie to je úžasná pestrofarebná omalovánka hýriaca rôznymi farbami, animačnými medzi-poličkovými prechodmi, nekonečnou fantáziou tvorivosti, k tomu nevšedný príbeh, drsné, temné poňatie, v skutku pôsobivé /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pokud milujete počiny typu Tria z Belleville či Persepolis, tak není co řešit. The Secret of Kells je totiž ze stejného ranku alternativních animáků. A je i neméně kvalitní, audiovizuálně nápaditý či vnitřně bohatý. Skutečné umělecké dílo, zvláště v HD verzi (obrazem i bez nadsázky referenčním prostorovým zvukem). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka s magickou atmosférou na které se podílí hlavně líbezná hudba a zvláštní animace. Člověk si dnes ani neuvědomí kolik úsilí muselo stát ve středověku napsat a iluminovat kroniku. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Poselství toho filmu mi uniká, nebudu říkat radši proč, ale jinak je todle dílečko o Irském mnichovi naprosto rozkošné. Animace do detailu dokonalá, zábavná, roztomilá!! Hudba lahodící mým ouškům a postavy, hlavně kočka a vlk lesa si rychle získali mé sympatie! Ráda to uvidím znova a doporučuju :o) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Tomm Moore a Nora Twomey jsou animační iluminátoři ve všech významech těchto slov. Nejen, že jejich film vdechuje život středověkému umění rukopisných iluminací, který navíc živelně propojuje se světem keltských bájí, ale také divákům přináší osvícení svou vpravdě dech beroucí výtvarnou stránkou a okouzlujícím příběhem. "Brendan a tajemství Kellsu" na jedné straně nezapře inspiraci mijazakiovskými elementy, ale současně se řadí po bok překvapivě malé skupiny celovečerních animáků, které vycházejí z étosu starých legend a revitalizují staré výtvarné styly, jako např. "Syn bílé kobyly" (1981) Marcella Jankovicse, "Dobrodružství prince Achmeda" (1926) Lotte Reiniger či nedokončený projekt "The Thief and the Cobbler" Richarda Williamse. Moorův nádherný projekt uchvátí nejen nevídanou ornamentálností a sladěním tradiční kresby s počítačovou 2D animací, ale také pečlivě vystavěným scénářem, který právě po vzoru Mijazakiho snímků vždy na prvém místě myslí na emoce a nepodceňuje dětské diváky. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Animace je velmi divná, zvlášť mi vadila v zobrazení míst a věcí a dost špatně se mi orientovalo v tom, kde začíná třeba větev stromu, ale příběh je velmi hezký a hudba krásná, takže celkově to ve mně zanechalo velmi dobrý dojem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příběh nás zanese do raného středověku, kde vzdělanost a umění přežívá za vysokými zdmi křesťanského kláštera obývaného mnichy opisujícími a zdobícími pergamen. Malý Brendan chce jít v jejich stopách a sní o opravdu velkém uměleckém díle, jenže nájezdníci z dalekého severu mají o budoucnosti kláštera úplně opačnou představu než jeho obyvatelé. Tomm Moore šel úplně jinou cestou než tvorba Walta Disneyho, takže příznivci animace a především netradiční, ale stylové kresby můžou považovat tenhle film za lahůdku.Nepokulhává ani příběh, byť jeho poetika spolu s téměř surrealistickou kresbou opravdu není pro každého. Zlo v podobě Vikingů díky jejich rohy ozdobeným přilbám nabývá podoby rohatých ďáblů z ohnivých pekel. Celkový dojem: 85 %. Hodně originální stylová záležitost. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Netradiční animace, ve které jsem měl místy problém se orientovat v prostoru v sobě ukrývá nádherně poetický fantasy příběh, okrajově se opírající o skutečné události středověkého Irska. Je to právě animace, která mi zůstala dlouho po zhlédnutí v žaludku. Když si na ni člověk po chvíli zvykne, otevře se mu nádherný svět plný drobných detailů a překvapení. Druhou věcí, kvůli které jsem snímek nemohl dostat z hlavy je postava Aisling, díky které je Secret of Kells tím, čím je. Scéna s Aisling, kocourem a zpěvem je vrcholem celého filmu. Nevím proč, ale během oné scény jsem měl příjemné mrazení v zádech a Bůh ví proč jsem měl i na krajíčku. Ve výsledku jsem byl překvapen, kolik mi toho dal film, o kterém se tak málo mluví. S Oskary to je těžké, na výhru určitě měl, ale na jeho netradiční animaci není americké publikum zvyklé. Jen tak na něj určitě nezapomenu. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nádherná irská pohádka nebo spíše legenda vyprávějící o zachování dějin a příběhů, které by se měli předávat z generace na generaci. A díky režisérovi Tomm Mooreovi toto poselství můžeme předávat i v animované podobě. Jednoduchý příběh vyprávěný podle pravidel pohádek a vy jako divák tak prožíváte všechny emoce od smíchu po pláč. Odlišná animace oproti novodobým animovaným filmům neškodí. Ba naopak, dává tomu tu správnou atmosféru. A já asi vyhrabu z knihovničky pár zaprášených legend ať můžu prožít více dobrodružství... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

dostatecne hutná atmosfera, to ja proste rad, a kdyz je jeste podkreslovana uplne snovym soundtrackem, nemuzu dat jine hodnoceni nez plne. Ano, v klidu reknu, ze si tohle zaslouzi vic oscara nez Up, i kdyz ten ho asi dostane, tak uz je to pravidlem mezi akademiky a Pixarem :-)) je to sice uzpusobene pro deti, ale presto to dokaze rict hodne i dospelym. A ta vila byla opravdu rozkosna.. Jedina chybicka byl ten zbytecne prodluzovany uvod a jiny zaver, nez sem cekal. I kdyz to jako chybu vlastne brat ani nejde.. A ti Severane tady byli ukazani jako cista esence zla. Jen tak dal, vic takovych odvaznych projektů. Ja osobne budu jen a jen spokojen .-) 42. hodnocení na CSFD :-) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tomu tedy říkám poraženecký film. Mnohem nižší než cokoli temně středověkého typu Jméno růže. Nádherná, originální animace ve službě něčemu nepopsatelně poníženému, až tak rezignovanému, že to nedokáži ranému středověku odpustit. Bohužel se nám ty časy tak nějak oklikou vracejí... Už aby zase přišla renesance. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Skrze křesťanskou iluminaci (evangeliář z Kellsu je skutečný) k naprosto úžasné pohanské atmosféře. Díky zpracování zcela nekřesťansky fandím tomu druhému. ()

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama