Seance (studentský film)
Krátkometrážní / Horor
Česko, 2009, 19 min
Robin KašpaříkHrají:
Klára Jandová, Marie Durnová, Pavel Nový, Zdeněk JulinaObsah
Seance je krátký český horor o třech lidech, kteří se pokusí najít majetek zemřelé baronky pomocí spiritistické seance. Události té noci však naberou zcela jiný směr. Ve filmu se představí Klára Jandová, Marie Durnová, Zdeněk Julina a Pavel Nový, pro něhož je to vůbec první filmová role po téměř dvouleté nemoci. (oficiální text distributora) -
Tři lidé se pokusí najít majetek zemřelé baronky pomocí spiritistické seance. Události dané noci však naberou zcela nečekaný směr. Po úspěšném putování po zahraničních festivalech přichází cenami ověnčený krátký snímek pocuchat nervy i domácím otrlým divákům. (Festival otrlého diváka)
J*A*S*M
Vzhledem k prvním rozporuplným ohlasům mě Seance nakonec velice příjemně překvapila. Řemeslně zvládnuté, klasické žánrové postupy má pan režisér evidentně nakoukány, lekačky fungují, chtělo by se říct lépe než v řadě celovečerních zahraničních hororů. Jasně, není to nic, z čeho by vám spadla čelist, ale podívám-li se na stav současného českého profesionálního hororu (potažmo i filmu), nemůžu snad ani chtít od studentského filmu víc, než zde bylo předvedeno. Čtyři hvězdy dám velmi rád.(10.4.2010)
hirnlego
Ťuk ťuk, jen si du pro kraťasy...(13.2.2010)
kiddo
Jsem moc zlá, když si myslím, že lidé bez nápadů by se tvůrčí práci měli vyhýbat?(18.8.2010)
tron
„Máte niečo jej osobné?“ – „Máme jej telo.“ Kašpaříka som si prvýkrát všimol vďaka chozeho upozorneniu v roku 2009. Následne som si na internete pozrel kraťas BEZ DYCHU a celkom sa mi páčil; hororová atmosféra, vizuálna stránka... malo to niečo do seba. Kašpařík je predsa len niekde „inde“, ako jeho „amatérski rovesníci“, robiaci filmy na mobil. Až v apríli 2010 som sa dostal k jeho druhému kraťasu (tiež hororu) SEANSA. Znova veľa atmosféry a priveľa temných záberov... takých temných, že občas nepoznáte, čo sa deje. K amaterizmu to má ale strašne ďaleko, vlastne to s ním nemá nič spoločné, je to jasná umelecká vízia, nič, z čoho si sadnete na zadok, ale JE to zaujímavé a som zvedavý, čo z Kašpaříka raz bude. Najnovšie to vyzerá na to, že jeho tretím kraťasom v poradí bude sci-fi kingovka SOM BRÁNA s Karlom Rodenom, na ktorú mu King predal práva za 1 dolár.(23.6.2010)
Slasher
Nevím proč tenhle kraťas upoutal tolik pozornosti. Pravda je taková, že vypadá skvěle, disponuje ucházející atmosférou, ale jinak ničím neohromí. Každopádně slibný základ k celovečeráku, kvalitní český horor bych rád.(10.2.2010)
Ingrid
Skvělá propagace, prvně jsem v multikině seděla na schodech, tvůrci a protagonisté tím ale nasadili laťku očekávání výše, než je zdrávo, což pochopitelně v konečném důsledku má neblahý dopad. Castingový přehmat – Klárka Jandová, sorry, ale té jsem nevěřila ani že se jí na seanci nechce, naopak body nahoru Pavel Nový, který drží laťku jakés takés uvěřitelnosti a navíc přijel pobavit live - díky. Jako vždy u českého pokusu o horror se ozývalo nepřetržité chichotání, což není dobrá vizitka. Chápu, že není lehké na poli 20 minut a s danými finančními prostředky vytvořit nějaké napětí, atmosféru, přinést něco inovativního, udělat dobrou lekačku, také je fakt, že ani jedno z toho se tu bohužel nezdařilo. Na druhou stranu víme, že to jde i ve 4 minutách - http://www.csfd.cz/film/258271-he-dies-at-the-end/, tak proč slevovat z nároků, když tu chce být někdo profík, musíme ho kritikou vyhecovat k lepším výsledkům :)(10.2.2010)
Hellboy
Klára Jandová byla nepřesvědčivá, strašlivým způsobem, určitě nejslabší článek filmu. Jinak byl tenhle kraťas povedenej, vím, jak občas dopadají studentské filmy a tenhle se určitě řadí k těm nadprůměrným.(12.2.2010)
JFL
Naprosto nenápadité studentské civičení. Podle školního známkování: řemeslo za 2, produkce za 1, scénář za 3, tvůrčí vklad za 5, práce s žánrem nad rámec mechanického naplňování schémat za 5, lokty a schopnost mediální sebeprezentace za 1. Ceny ze zahraničních festivalů jsou hezká věc pro propagaci, jen škoda, že nejsou z nějakého prestižního festivalu a nemají tedy pražádnou váhu. V dnešní době přetlaku festivalů v každé Horní Dolní spadne cena do klína kdejakému filmu.(10.2.2010)
gr8 escape
Krásně stylové, dobře uchopené a pochopené. A tak akorát dlouhé...(5.2.2010)
Kordus
Zbytecne adorovana zalezitost, na niz je vyjimecne akorat to, ze vznikla v Cechach... Pribehove proste, technicky na urovni.(13.8.2010)
HorrorVamp
Davy lidí, které se zoufale snažily dostat do kinosálu, kde se promítal film Seance mě přiváděly jak do rozpaků, tak do mírných nadějí, že to možná nebude ztráta času. Ovšem organizace jako taková docela pokulhávala a až na místě jsme zjistili, že existují jisté dvě tlupy lidí, které mají dorazit na Seanci a to pozvaní a nepozvaní (takže měla být pro nás nečekaně dvě představení), o čemž jsme neměli ani páru, tudíž jsme každou chvíli byli utlačováni "pozvanými", až sem si připadala jako na rockovém koncertě, žebrajíc o autogram, až jsem měla sto chutí otočit se na podpatku a prchat ze Špalku. Snad ani na Jacksonův "This is It" nebyla taková tlačenice... Lze to srovnat snad jen s věčně vyprodaným Avatarem, ovšem s tím rozdílem, že nehledě na pozvané nás pár desítek nepozvaných nakonec protlačili na první představení a posadili všude kolem beznadějně obsazených sedadel, abychom nemuseli čekat na druhé představení, takže jsem si připadala jako onen bezdomovec, kterého jsem zmiňovala v komentu u Paranormal Activity, a který posedával a polehával právě tam, kde se zrovna uvolnilo místo, tudíž nakonec skončil v gaučové poloze na zemi před první řadou. My měli to "štestí", že na schodech ještě bylo místo:)) Rozhodně potěšila přítomnost pozvaného Pavla Nového, který nás před představením pobavil a připravil nás na promítání Seance, která už mě až tak moc nepotěšila. Atmosféru nedělají jen svíčky, dlouhé drápy, tři laciné lekance, zámecké chodby, kaple a už vůbec ne Klára Jandová. Nemělo to jaksi šťávu a ten správnej náboj a Klára Jandová se do horror žánru prostě nehodí, natož, aby budila strach. Shrnula bych to asi jako "mnoho povyku pro nic", a že mně těch 20 minut připadalo jak hodina a to beze srandy. Tak snad nám Robin Kašpařík v dalším připravovaném filmu, dokonce dle povídky mistra horroru Stephena Kinga, ukáže lepší výsledek a vlastně i to, jestli na to má, či ne.(10.2.2010)
Niktorius
Seance trpí značně přebujelou propagační kampaní (na níž se pocvičili moji zlínští spolužáci z marketingových komunikací), která kolem obyčejného, byť slušně natočeného, studentského filmu rozsvítila auru mimořádného počinu a vyhnala divácká očekávání nepřiměřeně vysoko. Pořád jsem jsem rozhodoval, jestli udělit trojhvězdí, nebo zůstat u hvězd dvou a oprýskaná pointa, definitivně potvrzující, že Seance je prostá originálních nápadů, to rozhodla. _______ P.S: Nějak mi nesedělo to zabírání herců, kdy se jejich oči nacházely těsně u horního okraje záběru.(15.1.2011)
Ruut
Pokud je to studentský film, tak dobrá. Je vidět velký profesionalismus ve všech složkách natáčení. Ovšem vynikající horor? kdepak, tuctový příběh s předvídatelným koncem. Opět se potvrdilo, že v Česku natočit horor tak, aby nebyl nechtěně vtipný, je skoro (snad jen ten Herz) nadlidský výkon.(9.2.2010)
D.Moore
Příběh není bůhvíjak originální (to i pár dílů Drákulova švagra bylo nápaditějších), ale čert to vem, když je Seance tak dobře natočená. Na studentský film tedy rozhodně dobře. Atmosféra jedna báseň, lekačky prvotřídní, k tomu všechno slušně podbarvující hudba... Dávám tři a půl hvězdy a zaokrouhluji je nahoru, protože jsem vždycky tak nějak zvráceně šťastný, když se lekám a děsím u filmu, který má lekavý a děsivý být. Seanci doporučuji pustit pozdě v noci a se sluchátky na uších.(17.8.2010)
Xeelee
[Festival otrlého diváka 2010] Byl jsem skeptickej, ale i tak pro mě byla Seance velkým zklamáním. Atmosféru to má, hezky to vypadá a dokonce tam jsou dvě pěkný lekačky. S předvídatelným scénářem, striktně se držícím žánrových schémat a obsahujícím pár berliček, ale nemá Seance diváka ničím oslovit. Nejvíc mi vadila nepřesvědčivá Marie v roli média a její čeština, která mě strašně rušila. Když svou mateřštinu opustila, znělo to mnohem líp. Na festivalu jsem tenhle kraťas viděl čtyřikrát a opravdu mi to stačilo.(10.2.2010)
Bloody13
Na český kraťas je to opravdu super. Osobně si myslím, že právě díky takovým má český horror budoucnost. Baronka rulezzz!(11.2.2010)
Pilda17
Seance mě příjemně překvapila. Od Českého krátkometrážního hororu jsem takové napětí v celých 19 minutách opravdu nečekal. Atmosféra skvělá, režisér rozhodně věděl, co dělá. Promyšlené lekačky fungují víc než v celovečerních filmech a herecký výkon Kláry Jandové mě mile překvapil. Závěr už je jen lahůdka a další překvapení, které nám Robin Kašpařík připravil... 8/10 = 85%(12.7.2011)
sinp
Mladý Kašpařík to v krátkém rozjíždění na bázi klasické historky zkouší pomocí patřičné vizuální výbavy. Což o to, scénu si spíchnout dokáže a nahnat herce stejně tak. Jenže nechat je plácat takovou dávku stupidit splachuje atmosféru hodně hluboko. Neošlehaný režisér tasí hlášky o bohu, "s kterým to nemělo nic společného" a pak se divte, když koutky budou dělat svoje. Obsazení je sice taky hodně diskutabilní, ale mám spíše dojem, že mnozí nesnesou jisté osoby jen na základě jejich předchozí práce (trošku trhlá Jandová). Ale co mě dostalo? Křik mě dostal. Ten přimrazí zatraceně hluboko, mistrovská práce. Křičet tam dvacet minut, nadšeně bych nedýchal a dal plné hodnocení. A něco mi říká, že Kašpařík ten úsměv lidem ještě skřiví. Jen ať.(25.2.2010)
iamek
Snad Robin Kašpařík bude první klasický český režisér co bude točit horory. Seance sice je slušně natočena, ale žádný zázrak to není. A hlavně propagace mi přišla na krátkometrážní film docela šílená.(15.8.2010)
Rosana
Musím přiznat, že k tomuto filmu nedávám objektivní hodnocení, jsem na ten film prostě naštvaná. Ať je sebelepší, skvěle natočený a dal práci, štve mě, že se drze cpe na amatérské soutěže, kde "kupodivu" vyhrává. Tohle není amatérský film, už jen proto, že rozpočet byl kolem 200 000 Kč! Buď je režisér skromný, nemá odhad a nebo je prostě vychcaný, ale tohle je profesionální krátký film. Za to gratuluji, ale měl by se vyskytovat ve své kategorii a ne bourat české amatérské nadšení!(31.10.2010)