Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já teda neznám francouzský zákony, ale pokud jsou takový jako byly prezentovány v tomhle filmu, tak jsem doslova v šoku jaký existujou v tak kulturní zemi jakou Francie je fašounský pravidla. To asi Monsieur Nicolas Sarkozy pracoval přesčas, protože tohle nikdo jinej než tenhle sebestřednej skřet vymyslet nemoh. A to frantíci kritizovali USA za nedostatek humanismu. To by se z tohohle světa jeden posral, fakt. Jsem hrozně rád, že když něco selhává, neselhávají francouzští filmaři vemou kamerou, drapnou herce a jdou všem ukázat jak se věci mají. Silně emotivní příběh o klukovi kterej uslyší ve filmu všechno, jen ne to po čem touží.....Welcome. Tak co mocipáni, jste spokojený jak kurvíte tenhle svět. Stoupněte si do kolečka a zatleskejte si jak ste "dokonalý" a hlavně pozor, nechoďte do okrajových míst velkých evropských měst, tam jsou totiž výsledky vaši zkurevný práce, bída, špína, lidská beznaděj a vzájemná nesnášenlivost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Welcome jsem se těšil hodně dlouhou dobu a to i přesto, že jsem příliš nevěděl o čem příběh je. A to bylo nakonec hodně dobře, protože tenhle film není pro každého. Střetává se tu totiž francouzský názor na Muslimy současnosti. A v tomto problému se setkávají dva, kterým se odvíjí naprosto neskutečný příběh, ze kterého jsem nedokázal strhnout oči, prostě nedokázal. Přiznám se, že sám mám o muslimech různé názory, ale tenhle film my částečně otevřel oči, že i mezi nimi se najdou tací, kteří celý ten útěk z rodné země nedělají proto, pro co si myslíme my, ale kvůli naprosto lidštějším věcem, které nás v samotné nenávisti ani nenapadnou. A když jsem Muslimům ve filmu nevěřil ani dobrý den a chvílemi žil v nejistotě, tak jsem pochopil, že ten strach v tomto případě oprávněný není, to jen lidská povaha mi nedá nad danou věcí spát. Welcome je neskutečně působivý film, vypráví tak příběh, který se klidně mohl stát, příběh, který plno lidí nechce vidět, příběh, který na nějaký čas byl i ve Francii zakázán. Není o předsudcích k jednotlivé víře, je o prostých lidech a jejich osudech. Zde jde víra skutečně stranou a objevuje se lidskost, které je ve Francii značný nedostatek, stejně jako těchto filmů, který zřejmě bude ojedinělým ve francouzské kinematografii, protože málokdo jej dokáže zkousnout. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Situace tak, jak jí črtá Lioret, děsí – paranoia i záludnost mezi sousedy připomene kulisy totality. Herecké výkony i subtilně vedená režie dobře korespondují s meoldramatickým podtónem. Co mě osobně vadí, je vyklakulovanost filmu, jeho snaha působit a přesvědčit za každou cenu. Je asi můj problém, že mě mnohem víc dostávají autentické a odtažitěji pojaté snímky. S Welcome jsem měl hlavně ke konci dost problém – přesně jsem věděl, co mi tvůrci předloží jako další námět k dojetí. To mě úplně nebaví, mám svůj rozum, abych věci domýšlel. Welcome mě prostě samou láskou a emocionalitou dusilo. Těžko se dojímat nad tím, čemu člověk nemůže plně uvěřit. Ale uznávám, že se jedná o důležitý a určitě chválihodný pokus veřejnost seznámit s dalšími temnými stránkami současné společnosti. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

"Know what barring people from shops means? Want me to buy you a history book?" Slova, ktore su tak desivo pravdive, az z toho boli u srdca. Samozrejme v kontexte celeho filmu... Kto videl, pochopi. Ohromne silny film. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Společně s dánským Maria Larssons eviga ögonblick je pro mě francouzské Welcome nejpovedenější film letošního Festivalu v Karlových Varech, minimálně tedy z toho malého vzorku, co jsem měla příležitost vidět. Na podobných filmech mě vždy fascinuje jedna věc; dokáží se zaměřit na nějaký problém současné společnosti, ale přitom nepůsobí jako dokument, vyprávějí příběh ze života a tedy se musí odprostit od všech megalomanských či extrémně vyhrocených scén, a přitom všem ani v jednom okamžiku nejsou nudné. Ba naopak, Welcome je neuvěřitelně poutavé a postava Vincenta Lindona pro mě byla větším hrdinou než kdy Chuck Norris. Velmi silné 4 hvězdičky. [44. MFF KV 2009] ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsah jsem četla jen zběžně a tak jsem mylně předpokládala, že půjde o nějakou slaďárnu o chlápkovi, co chce pro svoji milou přeplavat La Manche. Příběh je ve skutečnosti mnohem komplikovanější a hlubší. A téma celkem aktuální. A ne snad, že bych muslimům poskytovala nocleh a dávala jim drahé safíry, ale musím podotknout, že Francouzi jsou opravdoví fašouni ! (Holt nejsou "ti špatní" jen Amíci, každý národ má něco, že). Z "Welcome" tedy nakonec vylezlo neskutečně dojímavé drama o lidské vytrvalosti, ambici, ale i lásce a přátelství v hlavní roli s neskutečným sympaťákem Lindonem. Někdo si z toho (doufám) odnese i ponaučení, že nemůžeme všechny házet do jednoho pytle. Já i šok z francouzského přístupu k přistěhovalcům. Krásný film. (A souhlas s Enšpíglem!) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak po delší době jsem si jednou také vyhlédl film z Francie, ač zrovna tuto zemi po filmařské stránce příliš v lásce nemám. Ovšem tentokrát rozhodně nemám čeho litovat, protože toto drama je od začátku až do hořkého konce velmi zajímavé, atraktivní, a absolutně vůbec nenudí. Až jsem se divil, jak příjemně mi čas s tímhle filmem utíká, a přitom jde o jednoduchý nápad. Sedmnáctiletý Kurd chce uprchnout z Francie za svou láskou do Anglie a rozhodne se naučit plavat, aby mohl přeplavat kanál La Manche. Zápletka velmi jednoduchá, ale o to více atraktivní. Asi mi uprchlické filmy svědčí, mé první setkání s tímto tématem proběhlo při sledování slovinského filmu "Náhradní díly", který mě nadchl, a nyní jsem nadšený úplně stejně. Tenhle film měl všechno, co by měl z mého pohledu absolutně dokonalý film splňovat. V hlavní roli zde exceluje mně absolutně neznámý Firat Ayverdi, ale rozhodně si toto jméno po zhlédnutí tohoto filmu budu pamatovat. Docela zdatně mu však sekunduje mně taktéž neznámý Vincent Lindon v roli trenéra plavání. Tenhle film je vůbec založený na méně známých tvářích, a je to tak možná dobře, protože díky tomu film získává na zajímavosti. Abych to zkrátil, tohle je dokonalý film, ve kterém nechybí silný příběh, emoce a láska, avšak vůbec zde tvůrci netlačí na pilu ani na city, vše se vyvine tak nějak samo a jako přirozená součást příběhu, a to je asi to nejcennější na tomto filmu. Bez váhání uděluji pět hvězd. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemné překvapení. Filmařsky, námětem, realizací. Vzhledem k tomu, že je zřejmé, že se jedná o věrné reálie současné Francie, velice překvapuje tamní netolerantnost vůči cizincům, stejně jako naprosto stejné rasistické pocity a postoje Francouzů k exotickému etniku, jaký kolem sebe vidím dnes a denně doma. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Inu, přišla jsem o další iluzi o Francii, Lioret mi ukázal, že v ní žijí tupá a hlavně xenofobní hovada, ale na druhou stranu mi také ukázal, že francouzský film stále žije a to setsakra dobře. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hoci bez veľkého priestoru ( a načo aj ? ) , ale za tých pár okamihov, si Derya Ayverdi ako Mina, zaslúži uznanie svojim hereckým nadaním . ()

predators 

všechny recenze uživatele

Lehce pod očekávání, ale i tak jde o zajímavé téma, především věrohodně zahrané a bez nadsázky. Nidko nám zde nemaže med kolem pusy a reálně poukazuje na přistěhovalců. Pravděpodobně reálně, protože těžko zažít podobné události. Spíše mezi 3/4, ale za tu odhodlanost přeplavat Kanál... 67% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Do Karlových Varov na MMF sa pravidelne nedostávam, takže neviem posúdiť od akých filmov bol tento úplne najlepší. Viem len, že mám s ním rovnaký problém ako slepci, ktorým dali ohmatať rôzne časti slonieho tela a potom od nich chceli komentár o tvare slona. Izolovaný pohľad na kurdského mladíka, ktorý na ceste za svojou láskou stojí po tisícoch odkráčaných kilometrov pred záverečným 40 kilometrovým plaveckým úsekom je dobrým námetom a bol aj vierohodne zobrazený. Všetko bolo v poriadku, len mi pri sledovaní tohto filmu vírili hlavou koberčeky, ramadány, burky, mešity, bomby a politická korektnosť ako forma humanistickej samovraždy. A to už v poriadku nie je. Pravdepodobne nebudem pochopený, tak ešte pár slov na vysvetlenie. Je hanebné, ak 20 miliónový národ nemá vlastný štát a je tromi štátmi, na ktorých území žije, desaťročia decimovaný. Hromadný exod do Európy však nie je dobrým riešením pre Kurdov, a už vôbec nie pre Európanov. Veď Bilal nechcel dôjsť do Británie, aby sa stal Angličanom. Je to tak, alebo som nejaký detail vo filme prehliadol? ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný snímek. O Welcome přemýšlím ještě někdy teď , což už je záraku kvality. Pan Philippe Lioret vykreslil příběh realisticky až z toho běhá mrát po zádech. Je až neuvěřitelné co je člověk ochoten obětovat pro svou lásku, která je až na druhém konci kanálu La Manche. Herecké výkony na jedničku, stejně jako režie. A Lioret je neuvěřitelný sympaťák. [44. MFF KV 2009] ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Fakt vynikající film o kterým bych ani nevěděl kdyby mi ho kámoš nedoporučil. Film tak skvěle natočenej že vypadá tak skutečně to jsem dlouho neviděl je to hrozně smutny ale je to život no. Herci to zahráli taky perfektně jde vidět že se do svích rolích velmi vcítily. A je to taky trochu romantické co chce chlapec udělat pro životní lásku a k tomu mu pomáha moc milý chlapík který ho naučí plavat. Vubec jsem nečekal jak to dopadne je to smutny no.. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 + 36. LFŠ UH 2010 - ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ - Cena LUX Evropského parlamentu (Welcome / WELCOME / Welcome) - Takový méně povedený The Visitor z minulého ročníku karlovarského festivalu, nebo v mnohém mě ho Welcome připomíná... - 90% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Francouzi opět vyprodukovali příběh, který vystupuje z řady. Ačkoli to tak na první pohled nevypadá, jde o strhující podívanou, o krásném a neobyčejném vztahu mezi dvěma muži, kteří by se za normálních okolností asi nepotkali. Závěr korunuje dílo... ()

Reklama

Reklama