Reklama

Reklama

VOD (1)

Růžová ponorka největší hrozbou Japonců... Ve válečné komedii Operace Spodnička (1959) ztělesnil Cary Grant kapitána rozhrkané ponorky, kterou se mu podaří zprovoznit jen s pomocí dryáčnických zásobovacích metod vynalézavého poručíka (Tony Curtis). Hrozící válečné operace v Tichomoří komplikuje nejen růžový nátěr, který ponorka neplánovaně dostala, ale také skupina pěti vojenských zdravotnic, o něž se posádka ve stísněných podmínkách malého plavidla musí postarat... Pozdější tvůrce mimořádně úspěšné série Růžových panterů Blake Edwards (1922–2010) měl v té době už značné zkušenosti v komediálním žánru a k dispozici kvalitní scénář, jehož čtyři autoři (Paul King, Maurice Richlin, Stanley Shapiro, Joseph Stone) byli oceněni nominací na Oscara. Zajímavá je Grantova spolupráce s Tonym Curtisem, který ve svém předchozím filmu, klasické komedii Někdo to rád horké, postavil svoji komickou charakterizaci milionáře na parodování Grantovy filmové osobnosti. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Torpédoborcem usilujícím o zničení Mořského tygra byl Wren (DD-568), jedna z mnoha jednotek třídy Fletcher. Wren vstoupil do služby v roce 1944, roku 1963 byl převeden do rezervy a v roce 1974 byl sešrotován. (Necrotongue)
  • Bob Hope říkával, že nejvíc ze všeho lituje odmítnutí účinkovat v tomto filmu. (Mol)
  • Jeff Chandlerovi nabídli roli kapitána, kterého nakonec hrál Cary Grant. Sám Grant se zprvu zdráhal, protože si myslel, že je na tuto roli již příliš starý. (Mol)
  • Jedná se o nejvýdělečnější film Caryho Granta. (Chegi)
  • Dalšími kandidáty na roli, kterou ztvárnil Cary Grant, byli Craig Stevens, John Vivyan a David Janssen. (Pavlínka9)
  • Cary Grant se k filmu dostal přes Tonyho Curtise, který si ho osobně vyžádal jako kolegu. Kvůli rozpočtu ale studio Universal doufalo, že se Curtisovi podaří herce rozmluvit. (Pavlínka9)
  • Postavu sestričky Barbary, ktorá bola milostným záujmom Nicka Holdena (Tony Curtis), v remaku filmu z roku 1977 stvárnila Jamie Lee Curtis, dcéra Tonyho Curtisa. (Michal74)

Reklama

Reklama