Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (72)

genetique 

všechny recenze uživatele

Oliver Hirschbiegel sa po tragickej skúsenosti s hollywoodskymi maniermi rehabilitoval skromným príbehom dvoch mužov, ktorých spája tragická udalosť z dávnych čias. Udalosť aj následky ktorej by najradšej obaja vymazali, pretože navždy zmenila ich životy a trýzni ich každým dňom. Hirschbiegel dokazuje, že na svojom pieskovisku je kráľom a že z filmového piesku dokáže vymodelovať perfektné tvary. Herci si museli byť vedomí, že tento snímok bude stáť čisto len na ich výkonoch, pretože predviedli krásnu ukážku minimalistického hereckého prednesu vybičovaného k tým najvyšším výkonom. Ich symbióza s príbehom je dokonalá, avšak Nesbitt je ten, kto predsa len o jeden bodík vyhráva herecký súboj. Príbeh tak ponúka celú škálu emócií, počas pomerenie krátkeho filmu sa zaručene nebudete nudiť a ešte vám zostane aj nad čím sa zamyslieť. 80%. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Snímek o podivném vztahu dvou mužů, z nichž Allistair ve svých sedmnácti letech v rámci národnostních sporů v Severním Irsku zastřelil před očima malého chlapce jeho bratra. Tento malý chlapec Joe sebou nese celý život nenávist vůči vrahovi a Allistair zas neutišitelné výčitky. Příběh je dost nepravděpodobný, není napsán ani zahrán příliš přesvědčivě a mne osobně se nijak nedotkl. Vztek Joea v podání Diarmuid Noyese působí skoro komicky a Liam Neeson ze sebe nedokázal udělat zlomeného muže. V jednom místě dokonce film působí jako fraška, když se pracovníci televize pokoušejí o organizované setkání obou mužů v jakési britské variantě pořadu Dopis pro tebe. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film se silným a živě vyobrazeným tématem, se silnými hereckými výkony - který bohužel funguje jen do ukončení "televizní" konfrontace. Pak jako by někdo přehodil tu výhybku, co měl scénárista v hlavě, a jde to šupem dolů až k lehce WTF konci. Ta první část nicméně opravdu stojí za to, takhle poutavě, konkrétně a srozumitelně podané téma britsko-irského konfliktu jsem ještě neviděl. Celkově 70%, to důležité ale na 90%. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý námět,jak natočit skvělej film.Bohužel realizace značně pokulhává.Liam Neeson nezklamal,ale takovej James Nesbitt mě vážně vadil.Nevím, jetli to byl záměr,ale on mě nebavil.Navíc,od samého začátku film směřuje ke střetnutí dvou mužů-oběti a vraha.No a finále je možná ta největší slabina tohoto filmu.Prostě bych čekal víc a to od obou aktérů,zvláště pak od oběti.45% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný drama, které na základě určitých událostí mohlo vzniknout snad jenom v Irsku. Díky samotnému příběhu se tady totiž během pár minut vytváří snad nejvíce nervy drásající setkání dvou postav, které by se rádi po svém vyrovnali s minulostí. Osobně musím říct, že dlouho se mi u filmu nestalo, že bych přestal dýchat hned na začátku filmu a poprvé se vědomě nadechl až na jeho konci. Liam Neeson zlomeného muže zahrál stejně dobře jako James Nesbitt toho lačnícího po pomstě. Výsledek je tu, co jsem tak četl, pro někoho rozporuplný, ale za sebe musím říct, že jsem byl spokojený. Tak, jako s celým filmem. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Film vyhrál cenu Royal Television Society v kategorii nejlepší drama. (Terva)
  • Anamaria Marinca získala na festivalu evropského filmu v Lecce cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli. (Terva)
  • James Nesbitt soutěžil o cenu Broadcasting Press Guild v kategorii nejlepší herec. (Terva)

Reklama

Reklama